Cercetătorii de la SCDA Turda luptă pentru menținerea efectivului de porci Mangalița
18 aprilie - 8:44 amStațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Agricultură Turda este singura unitate de profil din țară unde se mai conservă încă rasa Mangalița.
În continuare puteți citi toate articolele relevante despre rase de porci:
Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Agricultură Turda este singura unitate de profil din țară unde se mai conservă încă rasa Mangalița.
Luis Juvinel a cumpărat în urmă cu un an o fostă crescătorie de porci din Criuleni (Republica Moldova), considerată până acum două decenii una dintre cele mai mari din ex-spaţiul URSS. Investitorul a preluat toată ferma într-un stadiu avansat de deteriorare şi a reuşit să facă din ea una ultramodernă.
În vârstă acum de aproape 34 de ani, Ţipţer Claudiu îşi aminteşte începutul acestei afaceri: „Prin 2003 am făcut prima achiziţie de porci de rasă. Am fost ajutat şi de părinţii mei fără de care nu aş fi reuşit. Atunci se dădeau subvenţii importante pentru scrofiţele la prima fătare.
Este cunoscuta in Romania si in intreaga Peninsula Balcanica de peste 150 de ani. Este o rasa consolidata din punct de vedere genetic si are cinci varietati de culoare: rosie, neagra, cu abdomen de randunica, lupie (baris) si blonda. Rasa este specializata pe grasime, avand insa si o carne gustoasa.
14 specii reprezentate de 123 de rase şi linii pure de animale se regăsesc la ora actuală pe Lista resurselor genetice animale în stare critică, în pericol de dispariţie şi a celor vulnerabile. Deşi ar trebui să fie protejate, Ministerul Agriculturii nu a dat încă nici un ban în 2009 pentru conservarea acestor specii.
Creşterea porcilor, unul din principalele sectoare ale zootehniei româneşti, reprezintă un important mijloc de valorificare la un nivel superior a producţiei interne de cereale şi deţine o pondere de cca 50% din consumul total de carne al populaţiei din ţara noastră. Romsuintest Periş este singura unitate din România care efectuează cercetare ştiinţifica în domeniul creşterii…
Porcii din rasa Bazna au fost creati in localitatea Bazna din Romania, la sfarsitul secolului 19, prin incrucisari intre rasele Berck si Mangalita. Porcii Bazna au talie mijlocie şi o conformaţia corporală caracteristică tipului morfo-productiv mixt. Capul este potrivit de mare, cu profilul uşor concav. Urechile sunt mijlocii purtate înainte şi lateral sau orizontal. Gâtul…
Obtinerea unor rezultate bune in cresterea porcilor – un numar mai mare de purcei si sporuri mai mari de crestere in greutate – depinde de doua procese biologice: procesul de reproductie si procesul de crestere si ingrasare a tineretului. agromonitor.ro/arhiva prezinta cele mai importante notiuni privind activitatea de inmultire a porcilor in gospodarie.
Marele Negru a fost rezultatul incrucisarii dintre rasele de culoare neagra Devon si Cornwall si porcii europeni descoperiti in estul Angliei. Porcii din estul Angliei se considera ca s-au dezvoltat din rasele chinezesti aduse in Anglia la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Dimpotriva, rasele Devon si Cornwall au fost influentate foarte mult de rasele europene, mai…
Porcul este un mamifer ce face parte din familia Suideelor. Rasele actuale de porci provin din mistretul asiatic (Sus vittatus) si din mistretul european (Sus scrofa ferus). Din domesticirea mistretului au rezultat rasele de porci primitive (Mangalita, Stocli, Bazna), astazi pe cale de disparitie, iar din acestea, prin incrucisari nedirijate cu unele rase importante s-au…