Paraguayanul care s-a făcut fermier în Moldova
Luis Juvinel a cumpărat în urmă cu un an o fostă crescătorie de porci din Criuleni (Republica Moldova), considerată până acum două decenii una dintre cele mai mari din ex-spaţiul URSS. Investitorul a preluat toată ferma într-un stadiu avansat de deteriorare şi a reuşit să facă din ea una ultramodernă.
Luis Juvinel a pornit afacerea cu porcii în urmă cu un an. După ce a studiat piaţa zootehnică din Moldova, paraguayanul a decis să pună pe picioare o fermă de porci ultramodernă. Aşa a pus ochii pe ferma din Cimişeni, raionul Criuleni, considerată până în urmă cu 20 de ani una dintre cele mai mari crescătorii de animale din fostul imperiu sovietic. După destrămarea fostei URSS, ferma a fost închisă. Apoi, localnicii din zonă au vandalizat-o, au furat tot ce au găsit, de la uşi, geamuri până la acoperiş.
Noul proprietar spune că, atunci când a cumpărat-o, a mai găsit doar scheletul fostei construcţii şi buruieni înalte cât un stat de om. Luis Juvinel a luat totul de la zero, a refăcut complet încăperile, a dotat ferma cu ustensile din cele mai moderne şi i-a pus numele „Porco Bello” („Porcul Frumos”-n.r.).
Paraguayanul a început afacerea cu 2.000 de animale şi spune că vrea să o dezvolte până la 150 de mii de porci pe an. Iniţial, Luis Juvinel a cumpărat porci din Olanda. Acum însă, prin încrucişări genetice, a creat propria rasă, pe care a numit-o „Porco Bello”. Patronul spune că „porcii frumoşi” sunt toţi „unul şi unul, lungi, subţiri şi aproape că n-au slănină”.
Pentru ca animalele din ferma sa să arate perfect, Luis mărturiseşte că a trebuit să gândească o reţetă perfectă pentru a-i creşte. „Ca crescător, trebuie să ştii exact în ce perioadă trebuie să pui porumb în raţia de hrană, când trebuie să-l scoţi din alimentaţie, când e permis să le dai mai mult grâu porcilor, sau mai multă apă. Totul terbuie să fie ca la carte”, spune proprietarul fermei.
Una dintre problemele cu care se confruntă Luis este piaţa de desfacere. „În Moldova sunt mai mulţi producători autohtoni de carne. Statul îi avantajează însă doar pe importatori, chiar dacă noi, cei care avem ferme aici, creăm locuri de muncă, achităm impozite la stat. În 2010 am plătit impozite de 1,5 milioane de lei doar pentru importul porcilor”, spune Luis Juvinel.
În prezent, „Porco Bello” vinde pe lună câte 1.200 de porci. „Nu e prea bine”, susţine proprietarul. „Ca să avem profit, trebuie să vindem cel puţin 1.800 de porci pe lună. Tot timpul variază preţul la cereale. Mă tem că anul acesta nu vom avea de unde procura orz şi grâu, căci cerealele se exportă masiv. În acelaşi timp, preţurile la carne scad. Anul trecut, un kilogram de carne vie costa 30 de lei, anul acesta e 25 de lei. Singurii care câştigă sunt intermediarii”, spune îngrijorat Luis.
Fermierul a învăţat limba română în trei luni. Spune că îşi cunoaşte foarte bine cei 50 de angajaţi şi îi tratează pe toţi ca pe nişte prieteni. Le vorbeşte în graiul românesc, le ascultă problemele personale şi chiar le dă sfaturi. La serviciu, le-a făcut tuturor salopete speciale de muncă şi toţi urmează un ritual special atunci când vin şi pleacă de la fermă.
Citeste mai mult in Adevarul
Pe acelasi subiect:
- ANSVSA: Care sunt obligațiile crescătorilor de bovine, ovine, caprine și suine
- Credite pentru crescătorii de porci beneficiari ai fondurilor pentru bunăstare
- Creșterea porcilor în gospodării
- Cercetătorii de la SCDA Turda luptă pentru menținerea efectivului de porci Mangalița
- Noua clasificare a carcaselor de porci
doru - 10-1-2011, 20:22
Probabil ca doriti sa incurajati acapararea fermelor romanesti de catre straini. Avem foarte buni specialisti si noi dar ne lipsesc banii.Si cadrul legislativ. Dar avem o clasa politica de sus pina jos care pentru doi banuti vinde tot strainilor. Oare trebuie reinviat spiritul nationalist din noi???????