Cercetătorii de la SCDA Turda luptă pentru menținerea efectivului de porci Mangalița

| Porcine, Zootehnie | de

Etichete: , ,

Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Agricultură Turda este singura unitate de profil din țară unde se mai conservă încă rasa Mangalița.

Deși se întreține mai greu decât alte rase de porci, are avantajul unei cărni de calitate, iar prețul de desfacere este unul pe măsură.

„Prin conservare, noi menţinem această rasă autohtonă, care este o rasă perfecţionată pentru grăsime şi are un punct forte pentru consumul de grăsime. Are un punct forte, pentru că această rasă are un procent de colesterol mai redus decât toate rasele din lume”, a explicat Alexandru Nagy, cercetător la Staţiunea de Cercetare Agricolă Turda, pentru Digi24.

„Este, din păcate, pe cale de dispariţie. La Turda, în judeţul Cluj, printre alte lucruri foarte bune pe care le fac ei acolo, au reuşit să conserve o bază genetică şi este baza genetică pentru România pentru soiul Mangaliţa”, spune Iuliu Suătean, şef serviciu la Direcţia Agricolă Cluj.

Un porc din rasa Mangalița ajunge la 130 de kg într-un an şi jumătate, mult mai târziu decât celelalte rase.

porc-din-rasa-mangalita

În prezent, fermierii din Ungaria sunt principalii exportatori de carne de porc Mangalița.

Într-un raport de cercetare publicat anul trecut de SCDA Turda, se arată că „pentru evitarea fenomenului de consangvinizare şi a consecinţelor negative se impune heterogenizarea materialului biologic existent prin introducerea în efectiv a unor reproducători valoroşi din afară”.

„Concluzia care se desprinde este că animalele aparţinând celor două linii au ajuns la un grad mare de omogenitate. Astfel pentru a îmbunătăţi indicii de creştere, sunt neapărat necesare infuzii din afara unităţi”, spun cercetătorii

Simpozion de specialitate: Mangalița în Maramureș

În anul 2012 a avut loc simpozionul cu tema “Mangalita in Maramures”, organizat de Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice Maramures, presedinte Ioan Tataran. Acesta a adunat 80 de producatori agricoli din judetele Maramures, Bistrita – Nasaud, Salaj, Bihor si Satu Mare. Tema Seminarului a facut referire la cresterea porcinelor din rasele autohtone ca o oportunitate pentru toti fermierii, punctand calitatea superioara a carnii, faptul ca sunt rase rustice, rezistente, cu grad mare de adaptabilitate si nepretentioase la hrana.

Programul Seminarului a cuprins o serie de lucrari pe marginea importantei cresterii porcului Mangalita si Bazna, lucrari prezentate de specialisti de la institutii si unitati de profil ale Ministerului Agriculturii si Universitatii de Stiinte Agricole Cluj-Napoca.

Prof. univ. dr. Avram Fitiu a prezentat lucrarea cu tema “Organizarea pietei porcului Negru de Bigoree”, doctor inginer Ioan Mihalca STZ Maramures a vorbit despre “Protejarea patrimoniului genetic al raselor autohtone de porcine”, inginerul Alexandru Nagy de la SCDA Turda a prezentat “Importanta cresterii porcinelor din rasa Mangalita si Bazna”.

Cu aceasta ocazie s-a mai discutat si despre posibilitatea construirii unui abator pentru procesarea carnii dupa retete traditionale, iar in final o mare parte din crescatori s-au aratat interesati sa faca parte din Asociatia Crescatorilor de Porci din rasele autohtone.

  1. gaza doinita - 17-12-2017, 13:03

    incercam sa crestem in zona vatra dornei, mangalita, iberic , mistret, avem in jur de 40 porcine.as dori colaborare pentru valorificarea lor… telefon 0754.435596-marius.sau 0751808968-doina

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde