În județul Iași, 16.000 de hectare au fost afectate de grindină, 7000 fiind compromise total

| Starea culturilor, Vegetal | de

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

grindina-iasi

În județul Iași, potrivit datelor oferite de reprezentanții Direcției Agricole Județene, circa 16.000 de hectare au fost afectate de grindină. Dintre acestea, 7000 de hectare au fost deja „întoarse” de fermieri, restul fiind afectate în proporție de 30%.

Grindina a afectat culturile agricole din comunele Vlădeni, Cepleniţa, Cotnari, Coarnele Caprei sau Probota.

Vasile Lungu, patronul Astra Trifeşti, spune că cei ce ar fi putut preveni apariția acestui fenomen nu și-au făcut treaba. Deşi au fost investite milioane de euro în construcţia Centrului Antigrindină din Dancu, cei de aici nu au acționat.

„Din fericire, norocul a făcut ca eu să nu mă aflu în zona calamitată, dar la Cotnari sau Coarnele Caprei au fost afectate mutle culturi. Neglijenţa unora înseamnă pierderea altora. Centrul Antigrindină nu a lansat nicio rachetă, nu ştiu, n-au permis, n-au avut rachete, ideea este că nu şi-au făcut treaba”, a spus Vasile Lungu pentru Ziarul de Iași.

Fermierul ieșean lucrează 3000 de hectare, din care 85% sunt irigate. Nu la fel de norocoși sunt ceilalți fermieri, ce nu dispun de sisteme de irigații și care sunt îngrijorați de prognoza pe trei luni anunțată de Administrația Națională de Meteorologie.

Neculai Olaru, șeful Direcției Agricole Iaşi, spune că momentan rezerva de apă în sol a fost refăcută de ploile din ultima perioadă.

„Dacă se menţine rezerva de apă existentă în sol după aceste ploi, vom avea un an agricol bun, peste media multianuală, cu excepţia celor 16.000 de hectare afectate de grindină, cu grade de dăunare diferite.Dacă vom avea precipitaţii de încă 30 litri/mp la sfârşitul lunii mai şi de 20 litri/mp la începutul lunii iunie, vom avea culturi bune. Anul agricol va fi bun dacă nu se va adeveri prognoza meteo care spune că lunile iunie şi iulie vor fi secetoase. Totuşi, eu cred că va fi secetă şi în acest an”, a precizat Neculai Olariu, potrivit aceleiași surse.

La rândul său, Vasile Lungu spune că agricultura nu stă numai în irigații.

„Dacă în următoarea perioadă voi avea din două în două săptămâni măcar 25 litri de ploaie pe metru pătrat, va fi cu siguranţă bine. Eu irig, dar nu totul stă în irigaţie”, a mai spus acesta.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde