A fost lansat noul Codex al pesticidelor omologate in Romania

| Actualitate | de

Etichete: , , , ,

Saptamana trecuta a avut loc, la Arad, lansarea cartii „Codexul produselor de protectie a plantelor omologate pentru utilizare in Romania”. Lucrarea a aparut sub egida Societatii de Protectia Plantelor „Transilvania”, controlul stiintific fiind asigurat de regretatul profesor universitar dr. Viorel Florian, din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca.

codex-pesticide-romania-omologateLucrarea a fost elaborata de un colectiv de specialisti din cadrul S.C. ANDAGRA SRL ARAD, sub coordonarea dr. ing. Corneliu Henegar.

La aceasta lansare de carte au participat peste 70 de specialisti in agricultura si protectia plantelor din partea de vest a tarii, ocazie cu care s-au purtat discutii extrem de aplicate, de profesionale, pe marginea acestui nou CODEX.
Lucrarea se constituie ca o modesta contributie a unui colectiv de oameni inimosi, la vastul domeniu al protectiei plantelor, dupa opinia unanima a specialistilor prezenti la lansare, noul CODEX fiind o initiativa bine venita si indelung asteptata de catre toti producatorii agricoli si nu numai.

Spre deosebire de codex-urile publicate sub egida Ministerului Agriculturii, pana in anul 2005, produsele de protectie a plantelor, in functie de spectrul de actiune (fungicid, insecticid, erbicid etc.), sunt prezentate pe culturi si pe substante active, mentionandu-se toate produsele omologate aflate in vigoare, denumirile populare si stiintifice ale agentilor de daunare, doza sau concentratia recomandata, inclusiv gradul de toxicitate.

In acelasi timp, sunt prezentate: indexul produselor de protectie a plantelor, producatorul(ii) acestora, date referitoare la certificatele de omologare si a valabilitatii lor in timp (data expirarii), un tablou al abrevierilor privind forma de conditionare a produselor, dar si un tablou general al distributiei utilizarilor omologate ale produselor, pe culturile (domeniile) pentru care sunt recomandate, cu indicarea paginilor din codex unde sunt prezentate produsele.

Totodata, in anexe sunt prezentate: indexul substantelor active ale produselor de protectie a plantelor, care fac obiectul codexului, apartenenta chimica a substantelor, modul de actiune si domeniul de utilizare a acestora, cat si gruparea produselor de protectie a plantelor, in functie de substantele active componente.

Mentionam ca prezentarea produselor de protectie a plantelor in aceasta lucrare s-a efectuat, in functie de Listele produselor omologate in sedintele Comisiei Nationale de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor, publicate pe site-ul M.A.P.D.R., de legislatia in vigoare si de normele Uniunii Europene.

Noul Codex se poate achizitiona incepand din aceasta saptamana. Informatii suplimentare se gasesc pe www.prognoza-avertizare.ro.

  1. sabinel65 - 23-5-2011, 22:09

    Intrebare, cum si de unde poate fi achizitionata acesta lucrare???????
    Multumesc anticipat pentru raspuns

  2. CALINCIUC TRAIAN - 15-2-2023, 16:06

    de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde