Avicultură: Normele de clasificare a ouălor în România

| Avicultură, Esenţial, Zootehnie | de

Actualizat: 1 decembrie 2019

Etichete: , , ,

pret-oua-paste-pasti-2013

Informații importante privind normele de clasificare a ouălor în România, atât pentru consumatori cât și pentru producătorii de ouă din fermele avicole din țară.

Legislație comercializarea ouălor

Producerea și comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor Regulamentului C.E nr. 852/2004 privind regulile generale de igienă a alimentelor, cu modificările și completările ulterioare, Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 73/2005, care reprezintă transpunerea în legislația națională a Directivei C.E. nr.4/2004, Reg. C.E nr. 589/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Reg. C.E. nr. 1234/2007 ce stabilește standardele de comercializare aplicabile ouălor și ale Directivei 2000/13/C.E. cu privire la etichetarea și modul de marcare a ouălor și a ambalajelor, Ord. A.N.S.V.S.A nr. 57/2010 privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităților care produc, procesează, depozitează, transportă și distribuie produse de origine animală și Ord. A.N.S.V.S.A nr.111/2008, privind procedura de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a activităților de obținere și de vânzare directă sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală.

Clasificarea ouălor în funcție de calitate:

Ouă de categoria A: au formă normală, intacte și cu coaja curată, la examenul ovoscopic prezintă camera de aer cu înălțimea până la 6 milimetri, imobilă, gălbenușul vizibil în poziția centrală, albușul limpede, transparent, fără impurități și mirosuri străine.

Ouă de categoria B: sunt ouă care nu respectă toate caracteristicile de calitate prevăzute pentru ouăle de categoria A

Ouăle din categoria A, după greutate, se clasifică în:

— categoria XL (foarte mare): greutate 73 g;

— categoria L (mare): greutate 63 g si <73 g; — categoria M (mediu): greutate 53 g si < 63 g; — categoria S (mic): greutate < 53 g.

Marcarea ouălor – ce reprezintă cifrele de pe ștampilă

Pentru asigurarea trasabilității, ouăle destinate comercializarii vor fi marcate obligatoriu cu codul producatorului. format din inițiale care reprezinta țara, județul, un număr de ordine in cadrul județului, data ouatului (ziua și luna) și o cifră in fața codului țării care va indica metoda de creștere, astfel :

cifra 0 — pentru ouă de găină care se cresc ecologic.

cifra 1 — pentru ouă de găină care se cresc în aer liber;

cifra 2 — pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol;

cifra 3 — pentru ouă de găină care se cresc în baterii (cuști, îmbunătățite)

Marcarea ouălor cu codul producătorului se va face la locul de producție sau la primul centru de ambalare la care sunt livrate ouăle, cu respectarea condițiilor legale.

Informații obligatorii pe care le găsim inscripționate pe ambalaj

Ambalajele care conțin ouă de categoria A trebuie să poarte la exterior, pe lângă concordanța între codul producătorului marcat pe ou și cel de pe ambalaj, înscris vizibil și perfect lizibil:

  • codul centrului de ambalare ouă;
  • categoria de calitate;
  • categoria de greutate;
  • data valabilității;
  • metoda de creștere (Ouă de găini crescute în aer liber / Ouă de găini crescute în hale la sol / Ouă de găini crescute în baterii).

Data valabilității minime trebuie stabilită la maxim 28 de zile de la ouat.

Valorificarea ouălor de consum se poate face numai in spații și unități autorizate și supuse controlului sanitar veterinar.

Se interzice comercializarea ouălor care nu sunt marcate, cu:

– țara de proveniență

– codul unității producătoare,

– data producerii (ziua, luna și anul),

– indici de standard de comercializare și cifra sistemului de creștere, care.se aplică pe fiecare ou,

Transportul ouălor se va efectua numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar și însoțite de document de comformitate, care să ateste salubritatea acestora și sistemul de creștere a găinilor.

Se interzice depozitarea, expunerea în vederea comercializării a ouălor în aceleași locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spații necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora.

Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4—14 grade Celsius.

Comercializarea ouălor nemarcate și fără documente specifice, se sancționează cu amendă de la 600 la 2.000 de lei și confiscarea întregii cantități în cauză.

  1. doru - 1-1-2017, 13:45

    „Data valabilității minime trebuie stabilită la maxim 28 de zile de la ouat.”

    Cum vine asta???

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde