Avicultură: Normele de clasificare a ouălor în România

| Avicultură, Esenţial, Zootehnie | de

Actualizat: 1 decembrie 2019

Etichete: , , ,

pret-oua-paste-pasti-2013

Informații importante privind normele de clasificare a ouălor în România, atât pentru consumatori cât și pentru producătorii de ouă din fermele avicole din țară.

Legislație comercializarea ouălor

Producerea și comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor Regulamentului C.E nr. 852/2004 privind regulile generale de igienă a alimentelor, cu modificările și completările ulterioare, Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 73/2005, care reprezintă transpunerea în legislația națională a Directivei C.E. nr.4/2004, Reg. C.E nr. 589/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Reg. C.E. nr. 1234/2007 ce stabilește standardele de comercializare aplicabile ouălor și ale Directivei 2000/13/C.E. cu privire la etichetarea și modul de marcare a ouălor și a ambalajelor, Ord. A.N.S.V.S.A nr. 57/2010 privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităților care produc, procesează, depozitează, transportă și distribuie produse de origine animală și Ord. A.N.S.V.S.A nr.111/2008, privind procedura de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a activităților de obținere și de vânzare directă sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală.

Clasificarea ouălor în funcție de calitate:

Ouă de categoria A: au formă normală, intacte și cu coaja curată, la examenul ovoscopic prezintă camera de aer cu înălțimea până la 6 milimetri, imobilă, gălbenușul vizibil în poziția centrală, albușul limpede, transparent, fără impurități și mirosuri străine.

Ouă de categoria B: sunt ouă care nu respectă toate caracteristicile de calitate prevăzute pentru ouăle de categoria A

Ouăle din categoria A, după greutate, se clasifică în:

— categoria XL (foarte mare): greutate 73 g;

— categoria L (mare): greutate 63 g si <73 g; — categoria M (mediu): greutate 53 g si < 63 g; — categoria S (mic): greutate < 53 g.

Marcarea ouălor – ce reprezintă cifrele de pe ștampilă

Pentru asigurarea trasabilității, ouăle destinate comercializarii vor fi marcate obligatoriu cu codul producatorului. format din inițiale care reprezinta țara, județul, un număr de ordine in cadrul județului, data ouatului (ziua și luna) și o cifră in fața codului țării care va indica metoda de creștere, astfel :

cifra 0 — pentru ouă de găină care se cresc ecologic.

cifra 1 — pentru ouă de găină care se cresc în aer liber;

cifra 2 — pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol;

cifra 3 — pentru ouă de găină care se cresc în baterii (cuști, îmbunătățite)

Marcarea ouălor cu codul producătorului se va face la locul de producție sau la primul centru de ambalare la care sunt livrate ouăle, cu respectarea condițiilor legale.

Informații obligatorii pe care le găsim inscripționate pe ambalaj

Ambalajele care conțin ouă de categoria A trebuie să poarte la exterior, pe lângă concordanța între codul producătorului marcat pe ou și cel de pe ambalaj, înscris vizibil și perfect lizibil:

  • codul centrului de ambalare ouă;
  • categoria de calitate;
  • categoria de greutate;
  • data valabilității;
  • metoda de creștere (Ouă de găini crescute în aer liber / Ouă de găini crescute în hale la sol / Ouă de găini crescute în baterii).

Data valabilității minime trebuie stabilită la maxim 28 de zile de la ouat.

Valorificarea ouălor de consum se poate face numai in spații și unități autorizate și supuse controlului sanitar veterinar.

Se interzice comercializarea ouălor care nu sunt marcate, cu:

– țara de proveniență

– codul unității producătoare,

– data producerii (ziua, luna și anul),

– indici de standard de comercializare și cifra sistemului de creștere, care.se aplică pe fiecare ou,

Transportul ouălor se va efectua numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar și însoțite de document de comformitate, care să ateste salubritatea acestora și sistemul de creștere a găinilor.

Se interzice depozitarea, expunerea în vederea comercializării a ouălor în aceleași locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spații necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora.

Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4—14 grade Celsius.

Comercializarea ouălor nemarcate și fără documente specifice, se sancționează cu amendă de la 600 la 2.000 de lei și confiscarea întregii cantități în cauză.

  1. doru - 1-1-2017, 13:45

    „Data valabilității minime trebuie stabilită la maxim 28 de zile de la ouat.”

    Cum vine asta???

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde

15.10.2022 - 9:11
nyk spune: capcanele cleioase au fos fantastice anul acesta.Foarte multe insecte au murit daca am pastrat folia anti condens montata. Au trecut deasupra si nu au stiut sa se intoarca si au murit asfixiate. raspunde

21.09.2022 - 3:37
chiscop maia spune: am cumparat un pui de strut si are deja 3 zile de cind e acasa la mine,dar de cind l-am adus nu s-a ridicat in picioare.Are cam 3 luni (virsta), a mincat dar nu prea a baut apa. De ce oare nu se ridica? raspunde

30.06.2022 - 10:54
Nastase Nicu spune: Din cauza Jegosilor de Iliescu, Petre Roman,Brucan,Nastase care au dat de pomana fabricile de Zahar din Tara ca exenplu in Orasul Babadag o fabrica noua care a produs doar citeva tone de zahar au dato unui Escroc Puflene care a taiato si au dato la fier vechi toata fiind din Inox la care sia construit un Hotel in Tulcea la care a venit jegosul de Iliescu si au taiat panblica la hotel ia mai dar si Resortul din Murigheol raspunde