Tehnologii de cultura

Când se face recoltarea fasolei

| Esenţial, Legume, Vegetal | de

Etichete: ,

Recoltarea fasolei cultivată în câmp trebuie să țină seama de unele aspecte precum: coacerea neuniformă a păstăilor şi a boabelor, culcarea plantelor de fasole în câmp, inserția joasă a păstăilor bazale și fragilitatea boabelor de fasole care pot fi sparte la treierat.

Toate acestea fac dificilă lucrarea mecanizată de recoltare a fasolei și devine critic momentul ales pentru recoltare.

Potrivit prof. Valentin Roman, se recomandă să se înceapă recoltatul atunci când 75% din păstăi s-au maturizat şi boabele au ajuns la 17% umiditate sau mai puţin.

Recoltarea la fasole – tehnologie

recoltarea-fasolei

Recoltarea lanurilor de fasole se face divizat: în prima fază, se dislocă sau se smulg plantele cu diferite utilaje mecanice (maşini speciale pentru recoltat fasole, dislocatoare) sau manual (pe suprafeţe mici).

Plantele sunt lăsate câteva zile pe teren (2-3 zile), pentru uscare, în brazdă continuă sau în căpiţe mici, adunate manual, cu furca, apoi se treieră cu combina, reglată corespunzător; în timpul treieratului alimentarea combinei se asigură prin montarea ridicătoarelor de brazdă sau manual, cu furca.

Pentru a limita spargerea boabelor, este necesar să se lucreze cu turaţii mici la aparatul de treier şi cu distanţe mai mari între bătător şi contrabătător; totodată, este obligatorie refacerea reglajelor la combină de 2-3 ori pe zi, în funcţie de evoluţia vremii.

În România se apelează încă, destul de frecvent, la recoltatul manual al culturilor de fasole de câmp: lucrarea este laborioasă şi costisitoare, necesită multă forţă de muncă şi durează mai mult timp. În cazul, recoltării manuale pierderile sunt, însă, minime (dacă lucrarea este mai bine organizată), spargerea boabelor este mult diminuată şi rezultă o recoltă de foarte bună calitate (procent redus de spargere sau fisurare şi puţine impurităţi).

Producții scontate: În condiţii de irigare şi respectând o tehnologie corectă de cultivare, se recoltează peste 2.000 kg boabe/ha.

  1. Cosmin Preoteasa - 10-2-2015, 16:17

    am o pepiniera pomicola in jud.Valcea doresc colaborare 0721225819

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde