Tehnologii de cultura

Când se face recoltarea fasolei

| Esenţial, Legume, Vegetal | de

Etichete: ,

Recoltarea fasolei cultivată în câmp trebuie să țină seama de unele aspecte precum: coacerea neuniformă a păstăilor şi a boabelor, culcarea plantelor de fasole în câmp, inserția joasă a păstăilor bazale și fragilitatea boabelor de fasole care pot fi sparte la treierat.

Toate acestea fac dificilă lucrarea mecanizată de recoltare a fasolei și devine critic momentul ales pentru recoltare.

Potrivit prof. Valentin Roman, se recomandă să se înceapă recoltatul atunci când 75% din păstăi s-au maturizat şi boabele au ajuns la 17% umiditate sau mai puţin.

Recoltarea la fasole – tehnologie

recoltarea-fasolei

Recoltarea lanurilor de fasole se face divizat: în prima fază, se dislocă sau se smulg plantele cu diferite utilaje mecanice (maşini speciale pentru recoltat fasole, dislocatoare) sau manual (pe suprafeţe mici).

Plantele sunt lăsate câteva zile pe teren (2-3 zile), pentru uscare, în brazdă continuă sau în căpiţe mici, adunate manual, cu furca, apoi se treieră cu combina, reglată corespunzător; în timpul treieratului alimentarea combinei se asigură prin montarea ridicătoarelor de brazdă sau manual, cu furca.

Pentru a limita spargerea boabelor, este necesar să se lucreze cu turaţii mici la aparatul de treier şi cu distanţe mai mari între bătător şi contrabătător; totodată, este obligatorie refacerea reglajelor la combină de 2-3 ori pe zi, în funcţie de evoluţia vremii.

În România se apelează încă, destul de frecvent, la recoltatul manual al culturilor de fasole de câmp: lucrarea este laborioasă şi costisitoare, necesită multă forţă de muncă şi durează mai mult timp. În cazul, recoltării manuale pierderile sunt, însă, minime (dacă lucrarea este mai bine organizată), spargerea boabelor este mult diminuată şi rezultă o recoltă de foarte bună calitate (procent redus de spargere sau fisurare şi puţine impurităţi).

Producții scontate: În condiţii de irigare şi respectând o tehnologie corectă de cultivare, se recoltează peste 2.000 kg boabe/ha.

  1. Cosmin Preoteasa - 10-2-2015, 16:17

    am o pepiniera pomicola in jud.Valcea doresc colaborare 0721225819

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde