Tehnologii de cultura

Când se face recoltarea fasolei

| Esenţial, Legume, Vegetal | de

Etichete: ,

Recoltarea fasolei cultivată în câmp trebuie să țină seama de unele aspecte precum: coacerea neuniformă a păstăilor şi a boabelor, culcarea plantelor de fasole în câmp, inserția joasă a păstăilor bazale și fragilitatea boabelor de fasole care pot fi sparte la treierat.

Toate acestea fac dificilă lucrarea mecanizată de recoltare a fasolei și devine critic momentul ales pentru recoltare.

Potrivit prof. Valentin Roman, se recomandă să se înceapă recoltatul atunci când 75% din păstăi s-au maturizat şi boabele au ajuns la 17% umiditate sau mai puţin.

Recoltarea la fasole – tehnologie

recoltarea-fasolei

Recoltarea lanurilor de fasole se face divizat: în prima fază, se dislocă sau se smulg plantele cu diferite utilaje mecanice (maşini speciale pentru recoltat fasole, dislocatoare) sau manual (pe suprafeţe mici).

Plantele sunt lăsate câteva zile pe teren (2-3 zile), pentru uscare, în brazdă continuă sau în căpiţe mici, adunate manual, cu furca, apoi se treieră cu combina, reglată corespunzător; în timpul treieratului alimentarea combinei se asigură prin montarea ridicătoarelor de brazdă sau manual, cu furca.

Pentru a limita spargerea boabelor, este necesar să se lucreze cu turaţii mici la aparatul de treier şi cu distanţe mai mari între bătător şi contrabătător; totodată, este obligatorie refacerea reglajelor la combină de 2-3 ori pe zi, în funcţie de evoluţia vremii.

În România se apelează încă, destul de frecvent, la recoltatul manual al culturilor de fasole de câmp: lucrarea este laborioasă şi costisitoare, necesită multă forţă de muncă şi durează mai mult timp. În cazul, recoltării manuale pierderile sunt, însă, minime (dacă lucrarea este mai bine organizată), spargerea boabelor este mult diminuată şi rezultă o recoltă de foarte bună calitate (procent redus de spargere sau fisurare şi puţine impurităţi).

Producții scontate: În condiţii de irigare şi respectând o tehnologie corectă de cultivare, se recoltează peste 2.000 kg boabe/ha.

  1. Cosmin Preoteasa - 10-2-2015, 16:17

    am o pepiniera pomicola in jud.Valcea doresc colaborare 0721225819

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde