Recomandări tehnologice pentru cultivarea dovleacului Styrian în România

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: ,

Conținutul în ulei al semințelor este determinat în primul rând genetic, acesta variind între 40 şi 50%. Uleiul din semințe este folosit la prepararea dresingurilor pentru salate, în industria farmaceutică și în medicina alternativă. Uleiul are conținut ridicat în vitaminele A,D și E, în acizi grași liberi (EFAs), OMEGA 3, OMEGA 6 și are culoarea verde închis. Datorită celor mai sus menționate în Europa suprafața cultivată cu dovleacul Styrian pentru ulei este în creștere în ultimii zece ani.

dovleac-styrianÎn acest moment există mai multe tehnologii de cultură:

– Însămanțarea directă a semințelor uscate;
– Însămanțarea de semințe pregerminate
– Plantarea de răsăduri.

Zonarea culturii

Dovleacul pentru ulei crește cel mai bine pe solurile nisipoase și argiloase, bogate în humus. Preferă locațiile însorite, fără vânt și nu tolerează solurile compacte cu conținut ridicat de argilă sau solurile cu umiditatea ridicată datorită apei freatice. Solurile cu un pH mai mare de 6 sunt mai puțin recomandate. În Europa se cultivă cu precădere în nord-estul Sloveniei și în sudul Austriei.

Planta premergătoare

Toate culturile ce lasă terenul fără buruieni (porumb, soia, grîu și orz de toamnă), bine aerisit, afânat sunt considerate bune premergătoare. Dovleacul de ulei și plantele din aceeași familie botanică cum ar fi castravetele nu sunt bune ca plante premergătoare.

Lucrările solului

Toamna se execută arătura la adâncimea de 28-30 cm. Până în iarnă arătura se menține curată de buruieni prin una sau două lucrări cu grapa cu discuri, iar pe suprafețele puternic îmburuienate recomandăm și aplicarea unui erbicid pe bază de gliphosat. În primăvară, pregătirea patului germinativ se realizează printr-o lucrare cu grapa cu discuri + bară nivelatoare pentru distrugerea buruienilor răsărite și pentru o mai bună nivelare. Ultima lucrare se realizează cu combinatorul în preziua sau în ziua semănatului, în așa fel încât să rezulte un pat germinativ compact nu foarte prăfos.

Semănatul

Trebuie să aibă loc la o temperatură adecvată a solului (de minim 10 grade C) așa încât semințele să poată germina și cultura să aibă o răsărire uniformă. Adâncimea de semănat este de 3-4 cm, cu 3-4 semințe în cuib. Norma de sămânță la hectar este de 4-5 kg, folosindu-se un material semincer cu o germinație de minim 90%, tratate cu produse pe bază de captan.

Semănătul timpuriu aduce de obicei rezultate mai bune la recoltare (pentru că previne infecția cu Zucchini Virusul mozaicului galben). Se seamănă la 1,6 – 2,1 m distanța între rânduri și la 0,4 m distanță între cuiburi pe rând, astfel încât să rezulte o densitate/ha de 10.000-15.000 plante. Epoca optimă de semănat este în perioada 15-25 aprilie.

Aplicarea îngrășămintelor

Pentru obținerea unor producții ridicate din punct de vedere cantitativ și calitativ sunt recomandate următoarele doze îngrășăminte:

Îngrășămintele chimice trebuie administrate în mod uniform și încorporate în sol cu două săptămâni înainte de semănat. Folosirea de aproximativ 100-150 de kg de îngrășământ complex în timpul semanatului (fertilizarea în rânduri și benzi) s-a dovedit a fi o metodă eficientă pentru a grăbi dezvoltarea plantelor.

Dozele recomandate sunt:
– azot: 80 – 90 kg s.a./ha pentru culturile premergătoare ce lasă solul bogat în azot sau cărora li s-a administrat gunoi de grajd (40-50 t/ha) oi 140-160 kg/ha pentru cuturile la care nu s-au aplicat gunoi de grajd.
– fosfor: 40-60 kg sa./ha.
– potasiu: 120-160 kg s.a./ha.

Fosforul și potasiul se aplică în totalitate toamna și se încorporează în sol o dată cu arătura, iar azotul se aplică 40-50 kg s.a./ha în toamnă, restul de 100-110 kg s.a./ha aplicându-se în primăvară la pregătirea patului germinativ.

Îngrășămintele cu azot recomandate sunt:

– Azotatul de amoniu pe solurile cu un pH normal.
– Azotatul de sodiu sau azotatul de calciu pe solurile cu un pH uoor acid.
– Sulfatul de amoniu pe solurile cu un pH alcalin.

Lucrările de întreținere

Combaterea buruienilor

Pentru combaterea monocotiledonatelor și dicotiledonatelor anuale, cu o săptămână înainte de înființarea culturii se poate erbicida cu Dual Gold 960EC 1,25 l/ha încorporat odată cu lucrarea cu grapa cu discuri la 3 – 4 cm adâncime și GATCENIT 36 CS (pe bază de clomazonă) aplicat preemergent la 2 -3 zile după semănat.

Între rânduri, combaterea buruienilor poate fi relizată mecanizat sau manual, totuși este vital să ne asigurăm că Virusul Mozaicul Galben nu este transmis mai departe prin contact între mașina cu care se face prașila și plante. În timpul acestei proceduri, cultura trebuie sa fie uscată iar prășitul la adâncime mare trebuie evitat.

În vegetație recomandăm pentru combaterea buruienilor monocotilidonate anuale Fusilade Forte 1l/ha.

Combaterea bolilor și dăunătorilor

Combaterea bolilor și dăunătorilor se realizează prin aplicarea simultană a fungicidelor și insecticidelor recomandate, cu verificarea și testarea prealabilă a compatibilității lor. Astfel, pentru pătarea unghiulară (Pseudomonas lacrimans) și Trips tabaca se trateaza cu Dithane M45 sau Cuprimix 0,4% sau Ridomil MZ 2kg/ha oi Mospilan 20 SP- 0,025%.

Împotriva atacurilor de făinare (Sphaerotheca fuliginea) se fac tratamente cu Afugan 0,05% pentru mană (Pseodoperonospora cubensis) se fac tratamente cu Ridomil 72WP 0,25% sau cu produse cuprice, iar pentru paianjenul roșu (Tetranichus urticae) cu Mitac 0,15%. Recomandăm ca până la înflorit să se realizeze minimum 2 tratamente, în anii ploioși pentru o bună protecție 3 – 4 tratamente, iar după înflorit 3 – 4 tratamente.

Recomandăm aplicarea acestor produse în sistemul TANK-MIX la o singură trecere. Asta se va face după verificarea oi testarea prealabilă a compatibilității produselor ce urmează să fie aplicate.

Polenizarea

Pentru o bună polenizare respectiv fructificare recomandăm amplasarea a 2-3 stupi/ha.

Recoltatul și uscarea

Cultura trebuie recoltată cât mai târziu posibil când fructele sunt la maturitate deplină. De obicei după 20 septembrie. Semințele trebuie spălate în apă curată după recoltat apoi uscate imediat. Temperatura de uscare este de 45-55 grade C, într-un interval de timp de aproximativ 10 ore, umiditatea finală a semințelor trebuind să fie de 6-8 %. Temperaturi mai ridicate corelate cu un timp mai scurt de uscare și cu o umiditate finală mai mică vor deteriora semințele.

Notă: Fumul și emisiile de la eoapament în imediata vecinatate a semințelor (în special în timpul uscatului) strică gustul și poate cauza reziduuri excessive.

Mai departe regulile de igienă ale recoltării oi uscării trebuie să fie în conformitate cu legile de protecție a consumatorului privind alimentația.

Autor: Laurentiu Rinchiţă

Laurenţiu Rinchiţă este inginer horticol, doctor in agricultură din 2008, cercetator stiintific gradul III, consultant agricol

 1. Mărin Moromete - 21-10-2010, 22:24

  Extragerea uleiului din astfel de seminţe necesită mulţi bani, multă muncă şi timp pierdut. Cea mai rentabilă soluţie este :MIZILICUL. Consumaţi cu încredere seminţele dovleacului Styrian sub formă de mizilic. Nu necesită bani, este uşor şi chiar distractiv.

 2. gigi - 28-10-2010, 10:17

  Adica seminte sparte intre dinti? ooo,.. asta da placere!

 3. robert - 27-2-2011, 2:26

  interesanta planta,dar daca plantez o sa castig ceva craitari sau…….?

 4. TUTA AURELIAN - 16-8-2023, 17:39

  AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde