Cum a ajuns Turcia aprozarul României
„Care este secretul succesului fermierilor din Turcia sau Spania?” Mulţi dintre noi şi-au pus o asemenea întrebare atunci când au intrat într-un hipermarket şi au constatat că toate legumele şi fructele provin din import.
Dincolo de frustrare, realitatea arată că România este în acest moment dependentă de roşiile, castraveţii şi ardeii proveniţi din Turcia sau UE, în ciuda potenţialului său agricol.
Rl a vrut să afle cum reuşesc alte ţări să transforme agricultura într-o afacere uriaşă în timp ce România îşi iroseşte an de an uriaşul său potenţial. În acest scop, am făcut o vizită în Turcia, al şaptelea producător mondial de legume-fructe, unde am stat de vorbă cu fermierii, reprezentanţii cooperativelor de producători şi exportatorii de roşii, castraveţi şi ardei. Am ales această ţară deoarece reprezintă cel mai important furnizor de legume pentru piaţa românească, conform lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în MADR.
Antalya, inima legumiculturii turce
Imediat după turism, regiunea Antalya este agrară, fiind zona cu cea mai mare concentrare de solarii din Turcia. Mai bine de jumătate din exporturile anuale de 1 miliard de dolari ale regiunii provin din rodul pământului. Producătorii din Antalya şi-au deschis pentru RL porţile fermelor, arătându-ne tehnologiile pe care le aplică şi cum îşi vând marfa.
Prima vizită am făcut-o la compania Haspak, care deşi are în proprietate numai 9 hectare de sere, este unul din primii trei mari exportatori de roşii din Turcia. Asta pentru Haspak coordonează o cooperativă formată din 250 de fermieri. Compania vinde 30.000 de tone de roşii în fiecare an, dintre care două treimi, aproximativ 1000 de tiruri pline ochi cu tomate, merg în Europa către Carrefour, Metro, Real, Tesco şi alţi retaileri importanţi. România e a cincea destinaţie a Haspack, în funcţie de cantitatea de roşii exportată, după Rusia, Marea Britanie, Germania şi Ungaria.
Citeşte mai mult în România Liberă
Pe acelasi subiect:
- Lucrări de îngrijire în cultivarea fasolei
- După Timișoara, Oradea este al doilea oraș care înființează o piață dedicată exclusiv legumelor și fructelor autohtone
- Timiș: Piața unde legumele și fructele de import nu au acces
- În ce țări ar putea fi exportate oile românești
- Legumele ecologice românești vor fi prezente, din aprilie, pe rafturile din magazinele Carrefour
Valentin Radulescu - 12-5-2011, 13:34
Se intampla asta intrucat romanii nu mai au spirit civic, de intrajutorare si solidaritate. Dupa 90, datorita politicii gresite pe toate planurile, romanul a boicotat toate produsele romanesti pentru ca ar fi proaste. S-a mers pe idea asta pana si pentru produsele alimentare fara ca nimeni sa traga un semnal de alarma iar acum e prea tarziu. Din pacate foarte putini au revenit la consumul produselor indigene alimentare. Pentru a recupera este nevoie de educatie si onestitate. Nu se poate face un program tip laptele si cornul sau marul in scoli cu lapte din import si mere deasemeni. NU TREBUIE PERMISE ASTFEL DE GRESELI !!!!
Petrisor - 28-5-2023, 8:47
O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %…iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării …afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale …Etrel…etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.?????