Tehnologii de cultura

Lucrări de îngrijire în cultivarea fasolei

| Esenţial, Legume, Vegetal | de

Etichete: , , ,

Cultivarea fasolei în condițiile pedoclimatice din țara noastră trebuie să țină cont de zona de favorabilitate și de caracteristicile terenului. În funcție de rezultatele testelor efectuate, pot fi aplicate amendamente și îngrășăminte.

Lucrările solului la fasole

Lucrările solului constau din dezmiriştit, efectuat imediat după recoltarea premergătoarei şi urmat de arătură adâncă (la 25 – 30 cm), pentru afânarea profundăa solului şi distrugerea buruienilor perene.Până în toamnă, se efectuează lucrări repetate de grăpat pentru mărunţirea şinivelarea arăturii şi pentru distrugerea buruienilor. Atunci când situaţia existentă pe teren impune, se fac lucrări speciale pentru nivelarea terenului, pentru a se putea realiza un semănat uniform şi a obţine o dezvoltare uniformă a culturii şi care să faciliteze recoltarea mecanizată, cu pierderi minime.

Imediat după zvântarea solului în primăvară se efectuează o lucrare cu grapa, pentru afânarea și mobilizarea solului. Patul germinativ se pregăteşte chiar înainte de semănat, printr-o lucrare cu combinatorul ,efectuată superficial (6-7 cm adâncime). Pe terenurile tasate, insuficient nivelate, îmburuienate, precum şi în cazurile în care se administrează erbicide uşor volatile, ultima lucrare înainte de semănat se face cu grapa cu discuri în agregat cu grapa cu colţi şi lamă nivelatoare.

Combaterea buruienilor în cultura de fasole

În cazul fasolei, trebuie ținut cont de gradul de îmburuienare, de rezerva de semințe de buruieni de pe teren. Potrivit profesorului V. Roman, combaterea buruienilor este cea mai importantă lucrare de îngrijire din tehnologia de cultivare a fasolei. Fasolea este este sensibilă la îmburuienare îndeosebi la începutul vegetaţiei, dar este expusă şi la îmburuienarea târzie. Este necesară o strategie complexă de combatere integrată a buruienilor, prim asocierea măsurilor preventive (rotaţie, lucrările solului) cu măsurile de combatere.

Erbicide omologate pentru cultura fasolei: Leopard, Butoxone, Agil, Dual Gold

Se practică o muşuroire uşoară a rândurilor când plantele sunt în stadiul de 4-6 frunze. Prin muşuroire se evită îmburuienarea pe rând, contribuie la creşterea rezistenţei de cădere şi se evită formarea crustei. În cazul culturilor recoltate mecanizat nu se mai muşuroieşte deoarece terenul trebuie să rămână plan.

Prăşitul se execută între rânduri dar foarte superficial.

cultivarea-fasolei

Irigarea este indispensabilă pentru obţinerea unor producţii mari şi de calitate. Odată cu începutul înfloriri, irigarea se va face regulat, în funcţie de condiţiile pluviometrice şi va continua până la stadiul de creştere a păstăilor. În perioadele foarte calde irigarea prin aspersiune se va face doar dimineaţa, pentru a evita şocul termic şi a favoriza uscarea mai rapidă a frunzelor. Irigarea în timpul orelor calde produce arsuri pe frunze, căderea florilor.

Combaterea bolilor și dăunătorilor în cultura fasolei

Lucrările de combatere a bolilor constau din tratamente la sămânţă şi tratamente în vegetaţie. Cea mai răspândită boală este antracnoza (Colletotrichum lindemuthianum), mai frecventă şi mai păgubitoare în zonele şi în anii cu precipitaţii abundente. Ciuperca se transmite prin miceliile din tegumentul seminţei şi prin resturile de plante rămase pe teren după recoltare. Pentru combaterea acestei boli se folosesc fungicide vegetale şi anume se foloseşte sucul plantei de colţunaşi (Tropaeolum majus).

Dintre dăunătorii specifici culturii fasolei, cea mai păgubitoare este gărgăriţa fasolei (Acanthoscelides obtectus), care atacă boabele. Are o singură generaţie pe an în câmp şi 2-3 generaţii în depozite.

Când se face recoltarea fasolei și care sunt aspectele de care trebuie ținut cont pentru alegerea momentului optim de recoltare.

Locul fasolei în asolament

Fasolea este o plantă cu pretenţii moderate faţă de cultura premergătoare. Cere un teren bine lucrat încă din toamnă, curat de buruieni şi fără resturi vegetale, într-o stare bună de fertilitate şi afânat profund, având în vedere că sistemul radicular al fasolei este destul de slab dezvoltat şi are tendinţa de a se dezvolta în stratul superficial al solului. Premergătoarele cele mai favorabile sunt cerealele păioase (în primul rând grâul şi orzul de toamnă), precum şi prăsitoarele bine întreţinute (porumb, sfeclă de zahăr, cartof), recoltate cât mai devreme.

La rândul său fasolea este o foarte bună premergătoare pentru majoritatea culturilor şi o excelentă premergătoare pentru grâul de toamnă.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde