Pomicultură: Întreținerea solului și combaterea buruienilor în livezi

| Esenţial, Fructe, Vegetal | de

Etichete: , ,

Întreţinerea solului în livezi şi cǎpşunǎrii alǎturi de alte verigi tehnologice influenţeazǎ cantitatea şi calitatea producţiilor obţinute, nivelul de eficienţǎ economicǎ înregistrat.

productie-pomi-fructiferi-2013-statistici-agromonitor

Potrivit dr. ing. Felicia Pasca de la CLCA Lazuri, sistemul de întreţinere a solului trebuie sǎ asigure:

  • distrugerea buruienilor;
  • încorporarea îngrǎşǎmintelor administrate la sol;
  • prevenirea şi combaterea eroziunii solului;
  • menţinerea şi îmbunǎtǎţirea proprietǎţilor fizico-chimice şi biologice ale solului.

Cele mai utilizate sisteme de întreţinere în plantaţiile de pomi fructiferi sunt ogorul negru, înierbarea intervalului dintre rânduri, lucrarea şi erbicidarea pe rând, mulcirea solului.

Ogorul negru combinat cu erbicide se practicǎ în special în livezile tinere – terenul lucrat toamna se erbicideazǎ pe toatǎ suprafaţa iar în timpul vegetaţiei se aplicǎ 1-2 lucrǎri mecanice. Înierbarea intervalului dintre rândurile de pomi se recomandǎ în plantaţiile pe rod şi în plantaţiile situate pe terenuri în pantǎ începând cu al doilea an de la plantare.

Înierbarea intervalelor se face primǎvara timpuriu sau în luna august cu un amestec de graminee şi leguminoase: Lolium perene, Lolium multiflorum, Poa pratensis, Dactilis glomerata, Phleum pratense, Festuca rubra, Trifolium repens, Trifolium pratense.

Cantitatea de sǎmânţǎ folositǎ la hectarul efectiv semǎnat este de 30-50 kg/ha, în funcţie de amestec şi lǎţimea benzii înierbate. Pentru întreţinerea acestui covor vegetal se fac cosiri repetate (de 4-5 ori), masa vegetativǎ rezultatǎ folosindu-se ca mulci.

Pe rândul de pomi, pe o fâşie de 1,2-1,5 m solul se întreţine ca ogor negru, cu sau fǎrǎ erbicidare.

Pentru ca sistemul sǎ fie cât mai eficient este recomandat sǎ se aplice doze suplimentare de azot, materia organicǎ rezultatǎ prin cosiri sǎ fie folositǎ ca mulci, sǎ se facǎ irigarea livezilor pentru a se asigura apa necesarǎ pomilor şi covorului vegetal pe toatǎ perioada de vegetaţie.

Pe rândul de pomi, combaterea buruienilor se face mecanic prin mobilizarea solului cu utilaje adecvate şi chimic prin folosirea erbicidelor.

Şi în pomiculturǎ este util conceptul de „Combatere întegratǎ a buruienilor”, care presupune utilizarea şi îmbinarea tuturor mǎsurilor cunoscute de combatere şi care au rol împortant în aceastǎ direcţie. Acest concept prevede folosirea mǎsurilor preventive cu rol de a împiedica rǎspândirea buruienilor şi mǎsuri curative, de distrugere a buruienilor deja existente în culturǎ.

Pentru ca lucrǎrile de combatere a buruienilor sǎ fie eficiente fermierul trebuie sǎ cunoascǎ spectrul de buruieni existent în plantaţie, particularitǎţile biologice ale acestora, cǎile de înmulţire şi rǎspândire, însuşirile morfologice şi biologice ale seminţelor pentru a le putea identifica în sursele de îmburuienare (gunoi de grajd, apa de irigare).

Ca metode de prevenire în practica pomicolǎ se pot utiliza: pregǎtirea corespunzǎtoare a gunoiului de grajd pentru ca la aplicare sǎ aibǎ o rezervǎ cât mai micǎ de seminţe de buruieni, curǎţirea apelor pentru irigat de seminţele de buruieni, evitarea rǎspândirii seminţelor de pe terenurile necultivate sau din marginile nelucrate ale parcelelor, resturile vegetale care se folosesc pentru mulcit sǎ nu conţinǎ seminţe de buruieni.

Metodele curative de combatere a buruienilor în plantaţiile pomicole sunt lucrǎrile solului şi erbicidarea.

Lucrǎrile solului în pomicultură

În plantaţiile moderne, cu densitǎţi mari de plantare, solul se lucreazǎ mecanizat cu o sistemǎ adecvatǎ de maşini (pluguri, discuri dezaxate sau freze cu palpator, cositori sau tocǎtori mecanice), care permite menţinerea curatǎ de buruieni a unei benzi de-a lungul rândului şi cosirea repetatǎ a ierbii de pe intervalul dintre rânduri.

Pe terenurile în pantǎ întreţinerea solului vizeazǎ şi operaţiunile de cosolidare şi menţinere a amenajǎrilor antierozionale.

Adâncimea de lucru a uneltelor (plug, disc, sapǎ, cazma) va fi mai micǎ în jurul pomilor şi mai mare pe intervalul dintre rânduri atunci când acesta se lucreazǎ, pentru a nu rǎni rǎdǎcinile. De acest aspect se va ţine seama în special la pomii altoiţi pe portaltoi de vigoare micǎ, la arbuştii fructiferi şi cǎpşun, care au un sistem radicular superficial.

Erbicidarea în pomicultură

Deoarece în livezi buruienile au condiţii de rǎsǎrire toatǎ vara, se foloseşte pe lângǎ metoda de combatere mecanicǎ prin lucrǎrile solului şi combaterea chimicǎ a buruienilor prin folosirea unor erbicide.

Erbicide pentru pomi fructiferi

După modul cum acţionează asupra buruienilor erbicidele sunt:

  • erbicide de contact (acţionează asupra părţilor de plantă care vin în contact cu erbicidul), se administrează pe buruieni în plină creştere;
  • erbicide sistemice (sunt absorbite de plante prin organele aeriene sau prin cele subterane), dereglează creşterea acestora distrugându-le.

După perioada de aplicare a erbicidului în funcţie de faza de vegetaţie a buruienilor, acestea se clasifica:

  • erbicide preemergente, cu efect asupra seminţelor de buruieni şi se aplică înainte de răsărirea şi pornirea în vegetaţie a buruienilor, primăvara devreme, pentru a împiedica germinaţia seminţelor;
  • erbicide postemergente care distrug buruienile în perioada de vegetaţie.

Reguli de aplicare a erbicidelor în pomicultură

  • aplicarea are loc începând din anul doi de la plantare;
  • produsele să fie omologate;
  • erbicidarea sǎ nu se aplice timp îndelungat ci sǎ se combine cu lucrǎrile mecanice şi mulcit.

  1. Ioan - 17-10-2015, 17:55

    Buna ziua.
    Am o plantatie de caisi,de un an.Anul viitor (2016),
    pot folosi erbicide pentru combaterea buruienilor?…si despre care erbibide ar fi vorba.

    Multumesc….cu respect.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde