18 aprilie - 7:39 am
În această perioadă, în sudul ţării sunt înflorite speciile de sâmburoase precum vişinii, zarzării, cireşii de mai, prunii. Au început să înflorească şi merii, perii, şi se pregătesc gutuii, pomii fructiferi care înfloresc cel mai târziu şi vor încheia sezonul, scrie bioproduct.ro.
9 decembrie - 12:13 am
Pentru toate speciile pomicole – in perioada de repaus vegetativ, respectiv de la caderea a 90% din frunze si pana la „umflarea”a 1-5% muguri floriferi recomandam aplicarea masurilor de igiena culturala si efectuarea tratamentelor chimice de iarna.
21 iunie - 9:16 am
Pomicultorii din Maramures au facut abuz de tratamente cu pesticide, ceea ce a determinat scaderea vigurozitatii pomilor. Valer Vele, directorul Unitatii Fitosanitare Maramures, le recomanda fermierilor sa respecte dozele de substante indicate prin buletinele de avertizare. Cei care au neclaritati sunt asteptati la sediul institutiei pentru lamuriri.
15 iunie - 8:29 am
In aceasta perioada specialistii recomanda efectuarea unor tratamente in pomicultura, viticultura si legumicultura. Astfel, la MĂR – se vor aplica două tratamente pentru combaterea rapănului, făinării, moniliozei, bolilor de scoarţă, păduchelui din San-Jose (G1), păduchelui lânos, acarieni, afide, insecte defoliatoare şi minatoare astfel.
27 mai - 5:02 pm
Pentru combaterea viespei cu fierastrau a prunului (Hoplocampa), viespei samburilor de prun (Eurytoma), pentru combaterea bolilor monilioza, patarea rosie a frunzelor de prun (Polystigma), se recomanda executarea tratamentului chimic de siguranta postfloral. Acesta se executa cand 10-15% din flori au inceput sa-si scuture petalele.
19 mai - 11:03 am
Viticultorii şi pomicultorii din Moldova vor putea utiliza în premieră preparatul autohton Cuprostar 46 SC pentru protecţia plantelor de boli. Fungicidul a fost testat cu succes şi este produs de întreprinderea de stat „Izomer” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
2 mai - 10:56 am
Luni, 3 mai 2010, SCDVV Blaj, Pepiniera Aiud, execută tratamente fitosanitare în parcela „Livadă” din trupul „Tinod”, ca urmare deţinătorii de stupi de albine sunt atenţionaţi să ia măsurile care se impun. Societatea a precizat faptul că sunt vizaţi toţi apicultorii care deţin stupi pe o rază de 3 km de la locul unde se…
23 aprilie - 11:00 am
Unitatea fitosanitara din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Alba a emis, la inceputul acestei saptamani, un buletin de avertizare privind aparitia si dezvoltarea unor daunatori si boli care afecteaza mai multe specii pomicole si legumicole. Astfel, se arata in buletinul de avertizare, conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia viespei negre…
16 aprilie - 3:14 am
Conditiile climatice din ultima perioadă au favorizat aparitia si dezvoltarea omizilor defoliatoare (Ponte hibernante) care pot cauza pierderi importante la plantatiile de cires si visin, avertizeaza specialistii unitatii fitosanitare Ilfov, consultati de agromonitor.ro/arhiva Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului nr. 1 numai pe parcele unde s-au realizat următoarele conditii: rezerva biologica > 15%…
6 iulie - 7:58 am
Condiţiile climatice din ultimele zile au favorizat apariţia şi dezvoltarea dăunătorilor şi bolilor în livezi. Este vorba despre viermele merelor, păduchele din San Jose, păduchele lânos, insecte defoliatoare, afide, acarieni, rapăn, făinare, monilioza, alţi patogeni bacterieni şi micotici, care pot cauza pierderi importante în plantaţiile de măr, avertizează specialiştii Unităţii Fitosanitare Maramureş, citaţi de agromonitor.ro/arhiva…