România ar putea relua exporturile de carne de porc în UE din toamna acestui an

| Zootehnie | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , , ,

Exportul intracomunitar de carne şi produse din carne de porc provenite din fermele autohtone va fi reluat cel mai probabil din toamna acestui an, a declarat, ieri, pentru Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

„La sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, aşteptăm o delegaţie a serviciilor de inspecţie europene veterinare de la Dublin care va verifica modul în care funcţionează procedurile privind comerţul intracomunitar al cărnii de porc din România. E o dovadă în plus faţă de statele membre că România îşi respectă propriile angajamente. (…) Deşi nu vreau să dau anumite termene, sunt încrezător că în cursul acestui an, din toamnă, vom ieşi pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc din fermele autohtone”, a precizat Roatiş.

Acesta a subliniat că Autoritatea Veterinară (ANSVSA) împreună cu colegii de la Ministerul Agriculturii şi cu patronatele din industria cărnii de porc au definitivat procedura privind sistemul canalizat al comerţului intracomunitar cu carne de porc.

”Am stabilit de comun acord nişte proceduri astfel încât să respectăm legislaţia, dar şi să putem oferi posibilitatea controlului, respectiv că toată carnea provine din ferme indemne de pestă porcină. Ulterior, am transmis lista celor care doresc să se înscrie şi până în prezent au fost depuse solicitări din partea unui număr de 12 entităţi juridice. Două au avut toată documentaţia completă şi vor urma procedura prin care vor fi făcute verificările pe teren, în cadrul fermelor, iar celelalte au fost notificate să îşi completeze dosarele şi aşteptăm să îşi aducă forma finală pentru depunerea documentelor. După ce vom finaliza acest lucru, se vor face controalele fizice ale fermelor legate de măsurile de biosecuritate, iar la abatoare – intrările şi ecarisajul. La sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie aşteptăm o delegaţie a serviciilor de inspecţie europene veterinare de la Dublin care va verifica modul în care funcţionează toate aceste proceduri privind comerţul intracomunitar al cărnii de porc din România”, a adăugat şeful serviciilor veterinare din România.

Roatiş a precizat că după aceste verificări, informaţiile sunt transmise către Comisia Europeană care va intra în procedura juridică.

”Prin această procedură se modifică decizia europeană cu un addendum prin care se spune că va face obiectul comerţului intracomunitar şi al exportului carnea provenită de la porcii din România”, a explicat Radu Roatiş.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde