Alimentele de bază se scumpesc după bunul plac al producătorilor

| Actualitate | de

Etichete: , , , , ,

Anual, după fiecare recoltă agricolă, procesatorii ies la rampă cu anunţuri privind majorarea preţurilor la produsele alimentare. Uleiul, pâinea şi carnea de porc vor fi mai scumpe din această toamnă, producătorii invocând motive precum anul agricol slab, cotaţiile bursiere sau seceta din Rusia.

Oricum ar arăta producţia de cereale, procesatorii de alimente sunt veşnic nemulţumiţi şi ameninţă în fiecare an că vor scumpi alimentele. Anul acesta, recolta nu a fost cea mai bună, dar nici cea mai slabă, dar procesatorii au păstrat tradiţia cu care ne-au obişnut şi au anunţat deja că vor scumpi produsele la poarta fabricii cu cel puţin 15%.

Carne mai scumpă de Crăciun

Cei mai vehemenţi sunt cei din industria uleiului, a panificaţiei şi a cărnii de porc. Astfel, producătorii de ulei au majorat preţurile începând de ieri cu 15%, cei din panificaţie vor să scumpească pâinea cu până la 30% din această lună, iar crescătorii de porci şi procesatorii de carne vor apela şi ei la majorări de preţuri în maximum două luni.

„Mai stăm două luni cu actualele preţuri. Apoi ne vom decide cu cât vom scumpi, în funcţie de preţul cerealelor şi de cum va evolua salariul minin”, a anticipat Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii de Porc.

Şi Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), pune scumpirile tot pe seama preţurilor cerealelor care au crescut cu peste 50% la nivel internaţional. Cu toate acestea, şeful ANAMOB recunoaşte că producătorii recurg anual la ameninţări, uneori nejustificate, în ceea ce priveşte scumpirile alimentelor de bază. „­Într-adevăr, după fiecare campanie agricolă, procesatorii spun că vor scumpi produsele alimentare, însă de data aceasta chiar nu se mai poate, deoarece totul depinde foarte mult de piaţa internaţională a cerealelor”, afirmă Marin.

Citeste mai mult in Adevarul

  1. un agricultor - 2-9-2010, 11:14

    Brucan a prezis ca avem nevoie de 20 de ani sa intelegem democratia,se pare ca perioada se prelungeste.Din pacate tot noi care muncim in agricultura suntem primii care inteleg principiul,,cerere si oferta,,in plus combinata cu salarii mici.
    Sunt producator agricol si ma intreb:Daca oferta este mica si cresc pretul oare nu scade si cererea.Am avut situatii in care a trebuit sa scad pretul produselor chiar si sub pretul de productie,ca sa pot recupera ceva din cheltuieli.Un lucru am invatat …Producatorul poate sa piarda dar comerciantul ba.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde