Ziua peştelui, sărbătorită la ASAS între 19 – 20 martie
În perioada 19-20 martie, organizatorii Târgului Naţional al Produselor Tradiţionale de la Academia de Ştiinţe Agricole si Silvice au pregătit celebrarea Zilei Peştelui, sărbptoare ce are dată fixă pe 17 martie, dar şi sărbătoarea „Retezatul stupilor”, prin Ediţia a II-a a Concursului Cel Mai Bun Degustător de Miere – pentru amatori, sâmbăta 19 martie, ora 12.00 cu premii dulci din Maramureş, Argeş şi Ilfov.
Vizitatorii vor avea ocazia să deguste multe produse inedite de post – pâine la test, peşti şi curcani din aluat de pâine de post, prăjituri de post: foi cu bulion umplute cu gem de caise, prăjitura cu morcov, cu praf de cacao, bulz şi pastramă de la Bran, cârnăciori tradiţionali bucovineni, ciorbă de peşte şi mici din pastă de peşte cu vin, ţuică.
Judeţul CONSTANŢA
BORŞUL DOBROGEAN DE PESTE
“Borşul dobrogean de peşte, speranţa de viaţă măreşte” – aşa ne înbie Asan Pervin din Mangalia, judeţul Constanţa. De aceea, sâmbătă 19 martie în parcul Academiei Agricole se va pregăti un borş de peşte, pentru a celebra Sărbătoarea Peştelui după reţeta proprie a domnului Pervin:
“Se alege un ceaun mare in care va inota ca intr-un acvariu o varietate de pesti care vor da un gust divin borsului dobrogean .Se foloseste ca nada morcov taiat rondele,telina taiata cubulete,ceapa tocata marunt,rosii si ardei gras. Dupa ce „nadim” ceaunul cu legumele si o cana cu orez mai punem ca momeala hamsie argintie si zglobie dupa care sigur vor sari in ceaun somnul molcom, crapul gales si platica burtoasa ce vor face ciorba gustoasa. Cu asa o captura in ceaun nu ne ramane decat sa adaugam borsul fiert separat si sa aruncam leustean tocat. Pofta buna!”
Ce mai puteţi alege din judeţul Constanţa:
- calcan prajit cu ganitura de orzisor cu ciuperci, porumb dulce si morcovi asezonata cu rozmarin si curry
- supa de spanac cu orzisor-produs de post oferit din partea casei
- bors de miel „merinos de palas” cu mentă
Judeţul TULCEA
Tulcea vă aşteaptă cu salata icre de crap si de stiuca, icre proapspete de stiuca si crap, Batog afumat de somn, Pastrama marinata de somn; Scumbie marinata, Scrumbie afumata, vrac, etichetata de la firma S.C. MIADMAR HDP S.R.L. Alături de toate aceste bunătăţi veţi regăsi multe altele, pe care le puteţi descoperi şi degusta, la târg. Inedit de ziua peştelui se vor găsi mici din pastă de peşte (ştiucă şi crap) şi chifteluţe cu mirodenii.
Judeţul Bacău
Din Palanca, Mihai şi Ionela Păliştan aduc de peste 30 ediţii bucureştenilor păstrăv din păstrăvăria proprie, prăjit şi afumat, cu mujdei de usturoi şi pâine pe vatră. Tot de la familia Păliştan, bucureştenii vor cumpăra marinată de păstrăv, pâine făcută pe vatră.
De peste 30 de ediţii, doi gospodari din satul Ciugheş, comuna Palanca, îşi prezintă, la târgul de la ASAS reţeta proprie de păstrăv afumat la cetină de brad. Mihai şi Ionela Paliştan au pus pe picioare, în urmă cu trei ani, o păstrăvărie şi multe preparate cu păstrăv.
„În primul rând, este foarte important să nu se condimenteze peştele cu nimic chimic, cum ar fi delicatul, ci doar cu mirodenii sănătoase pentru organismul uman. Eu folosesc sare, piper, foi de dafin şi multe alte mirodenii – aici e tot secretul. Se face un baiţ din toate acestea şi se ţine păstrăvul să-şi tragă aromă 12 ore, iar apoi este băgat în afumătoare”, explică bucătăreasa. Aici, la afumătoare, soţul Ionelei este specialistul. El ştie exact ce fel de cetină să folosească şi care trebuie să fie densitatea fumului. La final, peştele este ambalat în folie şi păstrează pe el ace mici de brad.
Pe acelasi subiect:
- Târg de produse tradiționale în curtea Ministerului Agriculturii
- București: Târgul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel are loc între 27 și 29 iunie
- Târg de produse tradiționale și ecologice la Baia Mare
- Târg de produse tradiționale și ecologice la Ministerul Agriculturii, astăzi, de Ziua Europei
- Târg de produse tradiționale la Romexpo, în perioada 28 mai – 1 iunie
salaul - 17-3-2011, 12:19
zile triste pentru pescarii din Delta, fondurile de pescuit sunt sabotate : domnu Vacaru , d-na Piriianu , Tatomir & comp. lucreaza pentru voi pescari sau mai precis s-au facut ca lucreaza. Sfarsit trist pentru POP al Romaniei si pentru pescarii romani. Timp de patru ani, autoritățile de la București nu au reușit să obțină acreditarea pentru instituția care să gestioneze Fondul European pentru Pescuit. În consecință, o sa pierdem banii. Situatia este dezastruoasa si este in atentia OLAF- General of the European Anti-Fraud Office deoarece s-au semnat zeci de contracte de finantare fara a exista manual de proceduri si de selectie publicat pe situl DG-POP si nici nu s-a acreditat institutia portocalie. Contractele au fost semnate cu dedicatie pentru firmele portocalii. Romania a primit se pare al doilea cartonas galben iar scandalul este imens la Ministerul agriculturii. Comisarul Ciolos a cunoscut situatia care identica si pe FEADR si a avertizat autoritatile romane sa deschida anchete penale inainte de a veni europenii. Banii au fost canalizati spre clientela antiromaneasca aflata la conducerea tarii. Ministerul agriculturii tace si nu are cuvinte la prostiile care au fost facute de DG Pescuit.