Sistemul de clasificare a carcaselor de bovine şi avantajele sale

| Procesare | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

Ce este clasificarea carcaselor? O descriere a caracteristicilor carcasei, legată de tranzacţiile comerciale între fermier, abator/angrosist şi vânzătorul cu amănuntul. Clasificarea carcaselor de bovine este un limbaj descriptiv al calităţii, uşor de înţeles, acelaşi în toate ţările UE, care stă la baza dialogului între producător şi abator.

Ce este clasificarea carcaselor?

Acest limbaj simplu, care ne permite să distingem, trăsăturile importante ale calităţii carcasei, constă în:

  • 5 litere E, U, R, O, P care descriu conformaţia sau forma generală a carcasei;
  • 5 cifre 1, 2, 3, 4, 5 pentru evaluarea gradului de acoperire cu grăsime. Grăsimea este evaluată de la 1 (cea mai slabă), care este de fapt, o carcasă fără acoperire cu grăsime, la 5 (cea mai grasă).

Avantajele clasificării carcaselor

Fermierul primeşte “feedback” de informaţii despre carcasele pe care le produce și are posibilitatea să primească un preţ mai bun, stimulându-l să producă carcase de calitate mai bună.

Pentru abator/angrosist, avantajele clasificării carcaselor sunt cumpărarea pe baza unor preţuri corecte corelate cu calitatea carcasei, posibilitatea de a estima gradul de valorificare, posibilitatea de a cumpăra în funcţie de cerinţele pieţei.

Nu în ultimul rând, vânzătorul cu amănuntul poate formula cerinţe mult mai precise la cumpărare, înlătură mai puţin din carcasă dacă specifică faptul că doreşte carcase din clasele cu mai multă carne macră și are un control mai bun asupra gradului de valorificare a carcasei.

Avantajele clasificării carcaselor pentru industria cărnii de bovine:

  • se produc carcase de calitate mai bună;
  • se măresc vânzările datorită unui produs final îmbunătăţit;
  • mai multe oportunităţi de comerţ la nivel naţional, cât şi în afara ţării;

  • comerţul poate fi făcut “la distanţă”, fără a vedea carcasele.

În România, Comisia de clasificare a carcaselor, înfiinţată legal în 2004, este o organizaţie neguvernamentală reunind reprezentanţi ai operatorilor privaţi din lanţul cărnii (producători, procesatori, comercianţi), alături de cei ai autorităţilor de resort. Această componenţă garantează neutralitatea si obiectivitatea comisiei, factor esenţial în gestionarea întregului sistem EUROP.

Clasificarea este operaţia de evaluare a calităţii carcasei, în funcţie de raportul dintre cele 3 componente majore: carne, grăsime şi oase.

Clasificarea carcaselor de porcine a început în abatoarele din România la data de 01 martie 2006. Se face prin metode obiective de evaluare a conţinutului de carne macră în carcasă. Metodele utilizate au fost autorizate printr-un experiment naţional de disecţie, conform modului UE de stabilire a conţinutului de referinţă de carne macră.

Clasificarea carcaselor de bovine a început în România la data de 01 ianuarie 2007. Se face pe baza grilei comunitare de clasificare a carcaselor de bovine adulte prin evaluarea vizuală succesivă a conformaţiei şi a gradului de acoperire cu grăsime.

Rapoartele săptămânale de preţuri ale carcaselor de porcine şi bovine, elaborate de CCC, sunt transmise Comisiei Europene de către MAPDR începând cu 01 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la UE.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde