Reţetă pentru agricultura ecologică: extractul de urzici, tratament pentru fortifierea plantelor
Extractul de urzică obţinut „la rece” este o soluţie obţinută din macerarea plantelor verzi mărunţite în apă, vreme de 12-24 de ore. Ulterior, zeama se strecoară iar materialul vegetal rămas se stoarce foarte bine. Se obţine astfel un preparat simplu, rapid şi eficient pentru tratamentul preventiv al plantelor de cultură împotriva unor boli şi dăunători.
Extractul de urzică se prepară dintr-un kilogram de urzici verzi, tocate, la o găleată de zece litri cu apă. Cea mai bună apă pentru obţinerea extractului este apa de ploaie.
Extractul de urzică este eficient pentru îndepărtarea şi pentru prevenirea apariţiei afidelor (păduchii de frunze), la toate speciile de cultură. Pentru eficacitate, tratamentul se repetă la fiecare 3 zile.
Pe acelasi subiect:
- Agricultura ecologică: Metode agrotehnice de protecție a culturilor bio
- Agricultura organică: produse autorizate pentru combatere boli și dăunători
- Tratamente la PRUN în luna aprilie
- Copa-Cogeca: Noua legislație UE din sectorul ecologic trebuie să încurajeze producția ecologică europeană
- MADR a modificat proiectul de ORDIN pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare în agricultura ecologică
ovidiu - 18-5-2013, 1:12
foarte utila informatia, as vrea sa stiu daca exista si contraindicatii si exista riscul sa ardem plantutele daca folosim zeama de urzica pentru rasaduri
marian - 29-5-2013, 23:30
nu exista contraindicatii, eu asa stiu. Se pot stropi plantele oricand daca se respecta cantitatile, adica sa nu fie o slutie foarte concentrata de urzica