Recomandări privind cultivarea grâului în județul Prahova
Agromonitor continuă seria articolelor dedicate cultivării grâului, prezentând informații de actualitate și tehnologii aplicabile la nivel regional și local, în funcție de condițiile pedo-climatice.
După succesul pe care l-a avut materialul publicat de noi în atenția cultivatorilor de grâu din județul Hunedoara, acesta fiind vizitat de aproximativ 700 de cititori într-o singură zi, vă oferim astăzi noutăți privind cultivarea grâului în județul Prahova.
Potrivit ing. Marian Pușcălău, care administrează o fermă de producție vegetală, la nivelul județului sunt recomandate soiurile de grâu Arieșan, Apullum, Turda-95 (oferite de SCDA Turda), care au dat rezultate bune în regiunile premontane. Mai sunt recomandate de asemenea și soiurile de grâu Fundulea-4 și Dropia.
Cultivarea grâului în Prahova, recomandările unui fermier
În privința rotației culturii, fermierul prahovean ne-a declarat: „Noi mergem pe o rotație de tip păioase / prășitoare, cu solă săritoare, care în condițiile specifice de la noi ne asigură producții destul de bune. Anul trecut am semănat grâul după porumb, am ales hibrizi timpurii care au eliberat terenul la timp astfel încât am putut să efectuăm la timp lucrările și am semănat în perioada optimă”.
Agromonitor: Ce doză de îngrășăminte recomandați pentru grâu, în condițiile din Prahova?
M. Pușcălău: Nu aș putea să dau o soluție universală, ca să zic așa, aplicabilă pentru toți prahovenii. Județul nostru beneficiază de o mare diversitate atât în privința reliefului cât și a tipurilor de sol. Sigur, noi încorporăm la arătură complexe cu fosfor cu s.a. 60-80 kg/ha, și azot mai puțin, undeva la 30 kg / ha s.a. Dar aceste cifre diferă în funcție de tipul de sol și de premergătoare.
Agromonitor: Utilizați anual arătura?
Nu în fiecare an, depinde de condițiile meteorologice. În 2012 nu am arat, am folosit discul greu pentru lucrarea solului. Dar de regulă facem arături la 18-20 cm. Depinde de sol și de cum se prezintă acesta și iarăși de premergătoare, cum v-am zis. Dacă vă referiți la sistemul de lucrări minime ale solului, este o soluție pentru cei care dispun de utilaje performante, de regulă acestea sunt mai scumpe decât cele convenționale. De asemenea, trebuie să investești mai mult în erbicide, pentru că e mai dificil controlul buruienilor pentru o cultură înființată direct în miriște. Sistemul de lucrări minime sună foarte bine, dar să știți că este destul de costisitor, nu este pentru toată lumea. Cel puțin, la noi în Prahova și aici vorbesc strict de terenurile pe care le lucrăm, nu se justifică deocamdată. Poate fi o soluție pentru cei aflați în regiuni unde de ani de zile se înregistrează deficit de apă în sol, nu este și cazul nostru.
Agromonitor: Ce producție medie la hectar obțineți la grâu?
Anul trecut am avut undeva la 4,5 tone la hectar, a fost un an bun, din păcate prețul grâului ne-a cam dat peste cap calculele inițiale. Nimeni nu se aștepta la o cădere atât de mare. Însă la producția pe care am obținut-o, pot să spun că am ieșit pe profit.
Producția de grâu 2013 în județul Prahova
Potrivit datelor oferite de Direcția Agricolă Județeana (DAJ) Prahova, producția medie de grâu în 2013 a fost de 3,7 tone la hectar, față de 2,5 tone în 2012. Au fost cultivate cu grâu 36.000 de hectare, 5000 de hectare cu rapiță, 2800 de hectare cu orz și 1200 de hectare cu orzoaică de toamnă.
În România, producţia de grâu şi secară din 2013 totalizează 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani.
Pe acelasi subiect:
- Târg de produse tradiționale în curtea Ministerului Agriculturii
- Ziua grâului şi a fertilizării a fost serbată de cercetătorii de la Turda
- Tratamente la păioase: Combaterea bolilor și dăunătorilor la începutul lunii mai
- Cultura grâului 2014: Recomandări pentru județul Hunedoara
- Vineri are loc Congresul Naţional al Medicilor Veterinari