Cultura grâului 2014: Recomandări pentru județul Hunedoara
Cultura grâului este un segment important al producției vegetale din România, însă în județul Hunedoara condițiile specifice pedo-climatice nu sunt optime pentru grâu. La nivelul județului, cerealele pentru boabe reprezintă circa două treimi din suprafața cultivată, însă grâul reprezintă doar a zecea parte din totalul suprafeței.
Date statistice – agricultura hunedoreană
Suprafața cultivată (total): 52.228 hectare
din care cereale pentru boabe: 32.114 hectare
din care grâu: 5.704 hectare
Rotația culturii în cazul grâului. Studiu de caz: județul Hunedoara
Încadrarea grâului într-un asolament corespunzător este fundamentală pentru obținerea unei producții mari și de calitate. Prin asolament se evită apariția și răspândirea bolilor și dăunătorilor, se ține sub control problema îmburuienării și, nu în ultimul rând, asolamentul este important și din rațiuni economice, fermierul nu depinde exclusiv de evoluția prețului și a pieței pentru o singură cultură.
Pe lângă asolament, este importantă și alegerea soiului în funcție de zonă geografică, de condițiile pedo-climatice.
Spre exemplu, specialiștii din asociațiile de fermieri din județul Hunedoara recomandă următoarele rotații ale culturii:
– grau / cartof / trifoi
– grau / sfecla / porumb / soia si alte leguminoase anuale
– soia / grau / porumb
– grau / porumb / trifoi
Potrivit acestora, în Hunedoara potentialul de producție în condiții neirigate este intre 1,5 și 4 tone la hectar. În condițiile unui an bun în care ploile vin la timp, fermierii care aplică o tehnologie modernă și efectuează tratamentele corect și la timp pot să recolteze peste 7 tone la hectar.
Soiuri de grâu recomandate în județul Hunedoara
Coonsultanții hunedoreni recomandă soiul Arieșan, un soi precoce și productiv, stabil la nivelul producției, cu rezistență la cădere și un randament în făină de 78%, gluten med.25.98% și o capacitate de producție de până la 8000 kg/ha.
De asemenea, soiul Apullum este apreciat de cultivatorii din județ, având de asemenea capacitate de producție de 8,2 t/ha, care manifestă toleranță la ger, rezistență la cădere și capacitatea de a forma lanuri dese. Conținut în gluten med. 28,76%. Soiul Apullum valorifică bine solurile reci și umede și pe cele cu fertilitate mai redusă.
Nu în ultimul rând, pentru județul Hunedoara este recomandat și soiul Turda 2000, care pe lângă potențialul de producție care se apropie de 9 tone la hectar are o calitate foarte bună pentru panificație, cu glutenul med. 30-34%.
Alte soiuri recomandate: Transilvania, Turda 95, Serina.
Potrivit inginerului Ioan Cotuțiu, sămânța trebuie sa aibă o bună puritate și germinatie, o greutate absolută mare, iar boabele să fie cât mai uniforme.
„Tratarea semințelor (→ listă produse pentru tratarea semințelor de grâu) este obligatorie pentru combaterea bolilor (mălura, fuzarioză) și dăunătorilor specifici (viermi sârmă, gândacul ghebos). Norma de sămânță recomandată la soiurile aflate în cultură este de 500-600 boabe germinabile la mp dupa formula Cs (kg/ha) = (DxMMB)/Su, unde Cs = cantitatea de samanta/ha, D = numarul de boabe germinabile/mp, MMB = masa a 1000 de boabe (g), Su = samanta utila (puritate x germinatie)”, explică specialistul.
Statistici privind producția grâului în Hunedoara
Datele Direcției Județene de Statistică (DJS) Hunedoara arată că în 2012 producția medie în cultura grâului a fost de 2742 kilograme la hectar.
S-au recoltat în total, în 2012, 15.512 tone de grâu și secară. Producția mică se datorează condițiilor nefavorabile din acel an și nu este reprezentativă pentru județ, datorită secetei puternice care a înjumătățit valoarea producției. Spre comparație, în 2011 s-au obținut 27.191 tone grâu, în 2010 20.313 tone iar în 2009 circa 19.748 tone.
Suprafața cultivată cu grâu a fost la rândul ei mai mică în 2012, ridicându-se la 5.704 hectare. În 2011 s-au cultivat 7235 hectare cu grâu și 7559 hectare în 2010.
Recolta de grâu din 2013 în județul Hunedoara
După un 2012 catastrofal pentru cultivatorii de grâu, 2013 a adus una din cele mai bune producții obținute la nivel regional.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Județeană (DAJ) Hunedoara, producția medie obținută a fost de 3,7 tone la hectar.
„Avem o producţie la culturile cerealiere nemaintâlnită în judeţul Hunedoara de câţiva ani încoace. La grâu, de pe o suprafaţă de 6.121 de hectare însămânţate au fost recoltate 3.722 de kilograme/hectar. Din 69 de hectare însămânţate cu secară au fost recoltate 2.492 de kilograme/hectar, la triticalele, din 384 de hecatre însămânţate, agricultorii au recoltat 3.856 de kilograme/hectar. Şi la capitolul orz de toamnă şi orzoaică de primăvară agricultorii din judeţ stau foarte bine. Din 349 de hectare însămânţate cu orz de toamnă s-a recoltat 3.120 de kilograme, iar din 468 de hectare de orzoaică de primăvară au fost recoltate 2.634 de kilograme”, a precizat directorul DAJ, Ioan Furcă, citat de ziarul Glasul Hunedoarei.
Subvenții APIA Hunedoara – pentru cultivarea grâului
În 2013, potrivit datelor centralizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), au depus cereri pentru subvenția pe suprafață un număr de 22.560 de fermieri hunedoreni.
Pentru anul 2013, subvenția pe suprafață însumează scriptic 160,17 euro/ha, din care schema de plată unică pe suprafață reprezintă 139,17 euro iar plățile naționale directe complementare 21 euro, potrivit datelor oferite de publicația Agromonitor.
Baza legislativă pentru acordarea subvenției pe suprafață aferente anului 2013 este constituită de:
– Hotărârea nr. 762/2013 privind stabilirea pentru anul 2013 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, platilor separate pentru zahar si platilor specifice pentru orez, care se acorda in agricultura in sectorul vegetal. Publicata in Monitorul Oficial nr. 630 din 10 octombrie 2013.
– Hotărârea nr. 761/2013 pentru aprobarea cuantumului plăţilor naţionale directe complementare, care se acordă pentru anul 2013 în sectorul vegetal. Publicată în Monitorul Oficial nr. 630 din 10 octombrie 2013.
Pentru anul 2014 este vehiculată o subvenție de 178 euro pentru un hectar, valoarea acesteia urmând însă să fie în stabilită în toamna acestui an, prin hotărâre de guvern.
Pe acelasi subiect:
- Prețul grâului 2014 – evoluții și estimări
- Ziua grâului şi a fertilizării a fost serbată de cercetătorii de la Turda
- Hunedoara: Poveste de succes – ferma didactică a Colegiul Agricol din Geoagiu
- Tratamente la păioase: Combaterea bolilor și dăunătorilor la începutul lunii mai
- Recomandări privind cultivarea grâului în județul Prahova
Un tanar - 31-3-2014, 23:18
Interesante informatii! astept si pentru judetul Buzau acelasi gen de articol, aici graul este la el acasa daca pot sa spun asa, cultura graului e mult mai bine reprezentata decat in Hunedoara
satmareanul - 1-4-2014, 11:21
Buna ziua, ce soiuri de grau recomandati pentru cultivare in judetul Satu Mare?