Prețul grâului 2014: Traderii prognozează producție record la grâu, cultivatorii îi acuză că vor să influențeze prețul grâului în 2014

| Cereale şi plante tehnice, Vegetal | de

Etichete: , , ,

Potrivit unui raport dat publicității de Toepfer, unul din marii traderi de cereale care operează în România, producția de grâu 2014 va fi una record, cifra vehiculată fiind de 8,3 milioane de tone.

pretul-graului-2103-pretul-cerealelor

În raport se precizează că prognozele de recoltă sunt făcute periodic prin intermediul aşa-numitelor „crop tours“, analize în teren a den­sităţi, dimensiunii şi stării plantelor sau a umidităţii solului, dar şi cu ajutorul analizelor pe baza datelor furnizate de sateliţi.

Plusul prognozei de recoltă din acest an vine pe fondul condiţiilor meteo favorabile de toamna trecută şi din primăvară, iar acum singurele elemente care mai pot afecta productivitatea sunt potenţialele ploi abundente la momentul recoltării sau temperaturi foarte ridicate în următoarele săptămâni.

„România și Bulgaria așteaptă din nou producții-record care vor fi gata de cules în aproximativ 5 săptămâni.(…) Condițiile din UE sunt în mare măsură bune. Doar în Spania producția estimată a fost redusă din cauza secetei din ultimele șapte săptămâni. Oricum, va fi posibil ca acest deficit să fie compensat de surplusurile așteptate în Marea Britanie, Danemarca, România și Bulgaria, precum și de importurile fără taxe vamale din Ucraina”, se arată în raportul Toepfer.

Cultivatorii de grâu sunt însă reticenți și spun că nu putem trage concluzii la această dată.

„Semnele sunt încurajatoare, dar nu trebuie să tragem concluzii până nu se recoltează cel puţin 25% din producţie. Fermierii care nu au investit în pro­tecţia plantelor, în tehnologie, în tratamente vor avea pierderi din punctul de vedere al calităţii pentru că au fost atacuri ale dăunătorilor“, a declarat Adrian Po­rumboiu, unul din marii fermieri din estul țării.

Mai mult, compania Toepfer este acuzată că manipulează piața. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) susține că traderii folosesc două prețuri la grâu, unele pentru Europa de Vest, altele pentru România.

„Estimările traderilor de cereale sunt prea generoase și reprezintă o încercare a acestora de a determina scăderea prețurilor la care ei cumpără grâul de la producători (…) Anul trecut u estimat producții de 7,9 milioane tone și de fapt s-au recoltat 7,3 milioane tone. În 2013, într-o singură zi au scăzut prețul cu 56 de bani, cu diferite motivații”, a precizat Laurențiu Baciu.

„Sunt 4-5 traderi mari, toți străini care fac prețurile în România”, a mai precizat acesta. În opinia sa, recolta de grâu din 2014 va fi mai mică decât cea de anul trecut cu 10-15%.

Ministrul Agriculturii face apel la moderație

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a făcut un apel la toate asociaţiile de producători şi la toţi traderii să nu avanseze cifre privind producţiile de cereale, pentru că ar putea să influenţeze preţurile pe piaţă.

„Fac apel la toate asociaţiile de producători şi la toţi traderii să nu avansăm cifre sau producţii în momentul de faţă, pentru că asta ar putea influenţa preţurile. Eu nu vreau să influenţez preţurile şi o să vă spun exact despre producţie în luna august, când se va încheia prima campanie de recoltat. E bine să fim reţinuţi, e bine să ne bucurăm că vremea e bună”, a declarat, joi, Daniel Constantin, întrebat dacă România va avea în 2014 o producţie de grâu de 8,3 milioane de tone, cifră avansată de studiile unor traderi.

Acesta a precizat că traderii nu pot fi opriţi sau sancţionati pentru că fac declaraţii care pot ­influenţa preţurile la cereale, adăugând: „Este o regulă ­nescrisă, pe care eu am respectat-o de fiecare dată şi sunt convins că o să o facă şi ei”.

Ministrul consideră că ploile din aceste zile influenţează în bine culturile agricole din zone precum Călăraşi sau Ialomiţa, deşi admite că ar mai fi ­nevoie şi de „momente de pauză”.

„Ploile de acum ajută, dar ne mai trebuie şi momente de pauză. Cantitatea de apă este bună în zona în care ne aflăm acum, în ­Călăraşi, dar şi în Ialomiţa. Aici, în urmă cu câteva săptămâni, când ploua în Mehedinţi şi în Caraş, în această zonă se iriga, pentru că era insuficientă apă pentru culturi”, a adăugat ministrul agriculturii.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde