Prețul grâului 2014: Traderii prognozează producție record la grâu, cultivatorii îi acuză că vor să influențeze prețul grâului în 2014
Potrivit unui raport dat publicității de Toepfer, unul din marii traderi de cereale care operează în România, producția de grâu 2014 va fi una record, cifra vehiculată fiind de 8,3 milioane de tone.
În raport se precizează că prognozele de recoltă sunt făcute periodic prin intermediul aşa-numitelor „crop tours“, analize în teren a densităţi, dimensiunii şi stării plantelor sau a umidităţii solului, dar şi cu ajutorul analizelor pe baza datelor furnizate de sateliţi.
Plusul prognozei de recoltă din acest an vine pe fondul condiţiilor meteo favorabile de toamna trecută şi din primăvară, iar acum singurele elemente care mai pot afecta productivitatea sunt potenţialele ploi abundente la momentul recoltării sau temperaturi foarte ridicate în următoarele săptămâni.
„România și Bulgaria așteaptă din nou producții-record care vor fi gata de cules în aproximativ 5 săptămâni.(…) Condițiile din UE sunt în mare măsură bune. Doar în Spania producția estimată a fost redusă din cauza secetei din ultimele șapte săptămâni. Oricum, va fi posibil ca acest deficit să fie compensat de surplusurile așteptate în Marea Britanie, Danemarca, România și Bulgaria, precum și de importurile fără taxe vamale din Ucraina”, se arată în raportul Toepfer.
Cultivatorii de grâu sunt însă reticenți și spun că nu putem trage concluzii la această dată.
„Semnele sunt încurajatoare, dar nu trebuie să tragem concluzii până nu se recoltează cel puţin 25% din producţie. Fermierii care nu au investit în protecţia plantelor, în tehnologie, în tratamente vor avea pierderi din punctul de vedere al calităţii pentru că au fost atacuri ale dăunătorilor“, a declarat Adrian Porumboiu, unul din marii fermieri din estul țării.
Mai mult, compania Toepfer este acuzată că manipulează piața. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) susține că traderii folosesc două prețuri la grâu, unele pentru Europa de Vest, altele pentru România.
„Estimările traderilor de cereale sunt prea generoase și reprezintă o încercare a acestora de a determina scăderea prețurilor la care ei cumpără grâul de la producători (…) Anul trecut u estimat producții de 7,9 milioane tone și de fapt s-au recoltat 7,3 milioane tone. În 2013, într-o singură zi au scăzut prețul cu 56 de bani, cu diferite motivații”, a precizat Laurențiu Baciu.
„Sunt 4-5 traderi mari, toți străini care fac prețurile în România”, a mai precizat acesta. În opinia sa, recolta de grâu din 2014 va fi mai mică decât cea de anul trecut cu 10-15%.
Ministrul Agriculturii face apel la moderație
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a făcut un apel la toate asociaţiile de producători şi la toţi traderii să nu avanseze cifre privind producţiile de cereale, pentru că ar putea să influenţeze preţurile pe piaţă.
„Fac apel la toate asociaţiile de producători şi la toţi traderii să nu avansăm cifre sau producţii în momentul de faţă, pentru că asta ar putea influenţa preţurile. Eu nu vreau să influenţez preţurile şi o să vă spun exact despre producţie în luna august, când se va încheia prima campanie de recoltat. E bine să fim reţinuţi, e bine să ne bucurăm că vremea e bună”, a declarat, joi, Daniel Constantin, întrebat dacă România va avea în 2014 o producţie de grâu de 8,3 milioane de tone, cifră avansată de studiile unor traderi.
Acesta a precizat că traderii nu pot fi opriţi sau sancţionati pentru că fac declaraţii care pot influenţa preţurile la cereale, adăugând: „Este o regulă nescrisă, pe care eu am respectat-o de fiecare dată şi sunt convins că o să o facă şi ei”.
Ministrul consideră că ploile din aceste zile influenţează în bine culturile agricole din zone precum Călăraşi sau Ialomiţa, deşi admite că ar mai fi nevoie şi de „momente de pauză”.
„Ploile de acum ajută, dar ne mai trebuie şi momente de pauză. Cantitatea de apă este bună în zona în care ne aflăm acum, în Călăraşi, dar şi în Ialomiţa. Aici, în urmă cu câteva săptămâni, când ploua în Mehedinţi şi în Caraş, în această zonă se iriga, pentru că era insuficientă apă pentru culturi”, a adăugat ministrul agriculturii.
Pe acelasi subiect:
- Calitatea si pretul graului recoltat. Ce se intampla in 2014?
- Prețul grâului 2014 – evoluții și estimări
- Producția de grâu 2014: Vor fi reintroduse certificatele de depozit
- Daniel Constantin: Suntem foarte atenți la situația din Ucraina
- Prețul graului 2014: Se estimează scumpiri ale grâului și porumbului din recolta 2014