Prețul grâului 2014: România are șansa de a influența prețurile la export
Conflictul din Crimeea a dus la creșterea prețurilor la unele inputuri și a generat neîncredere pe piața grâului față de furnizorii din această țară.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, consideră că în acest context România poate își poate întări poziția ca exportator de grâu anul acesta, în condițiile unei recolte bune.
„Conflictul dintre Rusia și Ucraina ar putea aduce României șansa de a deveni un jucător important pe piața cerealelor din bazinul Mării Negre pentru că Ucraina nu a mai cultivat suprafețele pe care le cultiva anterior, se împrumută tot mai greu de pe piețele internaționale, iar inputurile au crescut cu 50%. În aceste condiții, dacă România va avea producții agricole bune în acest an, are șansa de a influența semnificativ prețurile la export, mai ales în bazinul Mării Negre”, a declarat, pentru Agerpres, Daniel Botănoiu.
România a exportat în luna ianuarie 2014 o cantitate de 294.300 tone, pentru care furnizorii românia au încasat 60,6 milioane de euro, cu 152% mai mult față de ianuarie 2013, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
La data de 9 aprilie, prețul grâului era de 291 dolari pe tonă – FOB Constanța, în creștere față de luna ianuarie 2013 când prețul pe tonă era 284 dolari / tonă.
Pe acelasi subiect:
- Calitatea si pretul graului recoltat. Ce se intampla in 2014?
- Prețul grâului 2014 – evoluții și estimări
- Producția de grâu 2014: Vor fi reintroduse certificatele de depozit
- Prețul grâului 2014: Traderii prognozează producție record la grâu, cultivatorii îi acuză că vor să influențeze prețul grâului în 2014
- Daniel Constantin: Suntem foarte atenți la situația din Ucraina