Industria carnii: Sacrificarile de bovine, porcine, ovine si caprine au crescut in 2010, potrivit INS

| Rapoarte si statistici | de

Etichete: , , ,

Numarul de animale sacrificate in abatoare a crescut la bovine, porcine si ovine si caprine si a scazut la pasari in 2010, comparativ cu anul 2009, in timp ce productia de lapte colectata de unitatile procesatoare a scazut anul trecut, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

industria carnii statistici

Potrivit datelor furnizate joi de INS, in anul 2010, sacrificarile de bovine in unitati industriale specializate, dupa numarul de capete, au crescut fata de anul precedent cu 10,5%, iar sacrificarile de porcine au crescut cu 0,5%. Fata de anul precedent, productia de carne de bovine a crescut cu 13,7%, iar cea de porcine a crescut cu 5,4%.

Numarul de ovine si caprine sacrificate in unitatile industriale specializate a crescut fata de anul precedent cu 213,4%, iar productia de carne de ovine si caprine a crescut, de asemenea, cu 228,5%. Totodata, numarul de pasari sacrificate in abatoare a scazut fata de anul 2009 cu 5,6%, iar productia de carne de pasare a scazut cu 4,2%.

Sacrificarile de bovine au fost preponderente in regiunile Nord-Est (41,5%), Nord-Vest (14,6%) si Sud-Vest Oltenia (12,9%).

Sacrificarile de porcine au detinut cele mai mari ponderi in regiunile Vest (peste 25,0%), Sud-Muntenia (16,9%) si Sud-Est (15,3%), iar sacrificarile de ovine si caprine, in regiunile Vest (40,1%), Sud-Est (peste 20,0%) si Sud-Muntenia (14,2%).

In anul 2010, sacrificarile de pasari au fost preponderente in regiunile Sud-Muntenia (31,1%), Nord-Est (18,0%), Centru (15,7%) si Sud-Est (13,6%).

Potrivit INS, in anul 2010, comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare de la exploatatii agricole si centre de colectare a scazut cu 87.838 tone (-8,9%). Cea mai mare scadere a productiei in anul 2010 fata de anul 2009 s-a inregistrat la lapte praf, cu 422 tone (-10,3%).

Productia de branzeturi a scazut, de asemenea, in anul 2010 fata de anul 2009, cu 5.520 tone (-7,9%). Evolutia cantitatii de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (94,4% din productia totala de branzeturi) s-a mentinut in aceeasi tendinta descendenta.

Productia de branzeturi topite a scazut cu 874 tone (-7,3%), productia de unt a scazut cu 737 tone (-7,0%), iar productia de smantana de consum a scazut cu 646 tone (-1,4%) in anul 2010 fata de anul precedent. Productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) a avut, in anul 2010 comparativ cu anul 2009, cea mai mare crestere, cu 1.948 tone (+1,3%) si a fost urmata de productia de lapte de consum, cu 1.258 tone (+0,6%).

Cele mai mari cantitati de lapte de vaca s-au colectat in regiunile Centru (30,5%), Nord-Vest (22,3%) si Nord-Est (21,8%). Laptele de consum s-a produs cu preponderenta in regiunile Centru (38,7%) si Nord-Est (20,7%).

Regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud-Muntenia detin peste 70,0% din productia de produse lactate proaspete (smantana si laptele acidulat), in timp ce branza s-a produs indeosebi in regiunile Nord-Vest (25,6%), Centru (24,6%) si Nord-Est (20,6%).

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde