Harghita: Mana afecteaza si culturile de cartofi

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , , , ,

Culturile de cartofi din Harghita sunt ameninţate de un atac de mană fără precedent, favorizat de condiţiile meteo din ultima perioadă. In judetul Giurgiu, mana a atacat puternic si culturile legumicole.

Directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat, marţi, că presiunea de atac a manei asupra cartofului este cea mai mare din ultimii 30 ani şi este generată de condiţiile climatice care favorizează apariţia acestei boli, cu ceaţă dimineaţa, apoi temperaturi foarte ridicate, urmate de ploi puternice.
De altfel, monitorizările DADR Harghita arată că din 50 de zile, 36 au fost ploioase, cu cantităţi foarte mari de precipitaţii.

Oamenii spun că ”a fost atât de multă apă încât abia au putut intra tractoarele în lanuri pentru efectuarea de tratamente”, existând situaţii în care cartofii au fost stropiţi, iar ploaia a spălat imediat substanţa folosită pentru combaterea manei. La iniţiativa Prefecturii, specialiştii din teritoriu ai DADR Harghita şi cei ai Direcţiei de Protecţia Plantelor au inventariat peste 9.000 din cele 11.000 de hectare cultivate cu cartofi şi au făcut o statistică a suprafeţelor afectate de mană. Datele arată că 2.400 de hectare de cartofi sunt afectate între 0 şi 25 la sută, în 3.718 hectare s-a semnalat prezenţa manei între 25 şi 50 la sută, 2.710 hectare sunt afectate între 50 şi 75 la sută, iar în cazul a 394 de hectare prezenţa manei este cuprinsă între 75 şi 100%.

Potrivit sursei citate, la presiunea de atac asupra manei nu rezistă decât 10-20 la sută dintre producătorii care au efectuat 5-6 tratamente împotriva acestei boli. Torok Jeno a recomandat celor care au putere financiară şi ale căror culturi sunt atacate sub 50 la sută să efectueze stropiri cu substanţe sistemice. Acolo unde atacul este de peste 50 sau 75 la sută se recomandă distrugerea vrejurilor, chimic, mecanic sau manual, pentru ca mana să nu intre şi în tuberculi. Directorul DADR Harghita a explicat că pierderile nu vor fi foarte mari pentru unităţile producătoare de sămânţă de cartofi şi la acei producători care au efectuat suficiente tratamente. Un calcul simplu arată, însă, că pierderile provocate de mană în culturile de cartofi din judeţ vor fi de 77 mii de tone, ceea ce înseamnă pagube cuprinse între 31 şi 35 milioane de lei.

La acestea se adaugă şi pierderile provocate de inundaţiile şi vijeliile din ultima perioadă. Aceste fenomene meteo au afectat 535 de hectare de cartofi, valoarea estimată a pierderilor fiind de 2,3 milioane de lei. Torok Jeno are şi o veste bună pentru producătorii de cartofi care vor reuşi să efectueze suficiente tratamente şi să ţină mana sub control. El spune că preţul cartofului va creşte, în condiţiile în care şi celelalte ţări europene, precum Ungaria sau Polonia au fost afectate de aceleaşi fenomene climatice. Vremea nefavorabilă, cu ploi însemnate cantitativ, însoţite de grindină, a pus în pericol şi culturile de grâu, multe dintre lanuri fiind culcate, fapt care va afecta calitatea grâului recoltat.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde