Giurgiu: Jumatate din suprafetele cultivate cu rosii, calamitate de mana

| Legume, Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

piata-vanzare-rosii„In judetul Giurgiu sunt inregistrate ca fiind cultivate cu tomate 1.529 de hectare din care 368 sunt cultivate in solarii si 50-60 la suta din cele cultivate in camp si 35 la suta din cele cultivate in solarii au fost atacate de mana”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul executiv al Directiei Agricole Giurgiu, Petra Ochisor.

Unitatea Fitosanitara Giurgiu, prin compartimentul prognoza avertizare, emite buletine de atentionare tuturor primariilor din judet si producatorilor agricoli interesati despre aparitia bolilor si daunatorilor, perioada optima de tratament si combaterea acestora. Cu toate acestea, foarte multi agricultori si chiar cei cu gospodarii individuale se plang ca nu au mai putut salva rosiile.

„Sunt atacate intai frunzele, se usuca, se innegresc si se rasucesc, apoi cad rosiile din vrej si pe cele care raman apar pete si apoi se inmoaie. Nu am mai salvat nimic, desi le-am stropit cu solutie de mana”, a declarat, pentru AGERPRES, Stelica B., gospodar din satul Izvoru.

Un alt producator se plange ca intreaga recolta de rosii i-a fost compromisa, iar acum trebuie sa cumpere legumele la preturi mari.

„Eu am si scos rosiile din gradina si le-am dat foc, asa de tare se uscasera, acum trebuie sa cumpar rosii de la piata si pretul lor este de 3-4 lei kilogramul”, a spus aceasta.

Potrivit specialistilor, mana tomatelor este o infectie a acestei plante care duce la brunificarea si caderea florilor si a fructelor, iar boala se transmite prin tuberculii de cartofi infectati, precum si prin fructele de tomate infectate, ramase in sol.

Totodata, specialistii din judetul Giurgiu sustin ca aparitia manei in acest an la tomate a fost determinata de umiditatea crescuta de la inceputul verii coroborata cu temperaturile ridicate.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde