Dovleacul uleios fara coajă – tehnologia cultivării ecologice

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , ,

Cultivarea în monocultură a dovleacului nu este indicată pentru că dovleacul uleios poate să aibă boli ca făinarea şi peronospora, iar resturile de tulpini pot deveni focare de infecţie, cauzând daune la plantule şi la plantele dezvoltate. În consecinţă, pe aceeaşi parcelă dovleacul poate fi cultivat din nou numai în al treilea an.

Alte plante sensibile la virusuri sau purtătoare de virusuri, de exemplu lucerna, nu sunt plante bune premergătoare. Cei care practică cultura ecologică ştiu că solul nu poate să conţină resturi de hidrocarburi clorizate şi de săruri de metale grele, deoarece rădăcina dovleacului ajunsă în adâncime le fixează, şi vor fi acumulate în în sămânţă. Seminţele care conţin astfel de reziduuri nu pot fi valorificate ca alimente şi medicamente ecologice.

Sămânţa şi semănatul

În cultura ecologica se folosesc seminţe însoţite de certificat eco-sigilat.

În cultivarea dovleacului uleios sunt importante distanţele dintre rânduri şi între plante pe rând. Se recomandă următoarele densităţi: 100×60, 140×45, 152×40 cm. Astfel se asigură 14.000-16.000 plante la hectar. Numai cu aceste densităţi se pot preveni pierderile de producţie. La densitate mare se formează dovlecei foarte mărunţi din care nu se pot obţine cantităţi mari de seminţe corespunzătoare nici calitativ, nici cantitativ.

Lucrări de întreţinere

După răsărire, pentru combaterea buruienilor trebuie executate 2-3 praşile mecanice cu cultivatorul. Prăşitul manual este cu mult mai ieftin şi dacă sunt posibilităţi de executare este recomandat. Concomitent cu prima praşilă se poate realiza densitatea dorită. La o infecţie locală nesemnificativă, cu boli sau dăunători, este indicată îndepărtarea manuală şi îngroparea plantelor infectate.

Recoltarea

Semnul începutului coacerii este schimbarea culorii fructului, apariţia unor dungi gălbui-verzi. Recolta începe în momentul când seminţele ajung la o umiditate de 50-60%.

Recoltarea dovleacului uleios în general este mecanizată, în foarte puţine locuri se efectuează manual. La recoltarea dovleacului uleios ecologic este foarte importantă curăţirea maşinilor, a mijloacelor de recoltare şi a depozitelor. Recoltarea începe cu adunatul bostanelor în rânduri, la distanţă de 3 m. Această acţiune trebuie începută după ce roua s-a ridicat. Zdrobirea şi scoaterea seminţelor va începe după două zile de la terminarea formării rândurilor. La recoltarea propriu-zisă temperatura aerului trebuie să fie de 25-30 grade.

Seminţele recoltate trebuie adunate în containere sau în saci curaţi. Folosirea unor mijloace improprii şi saci uzaţi, este interzisă. Sacul de folie nu este indicat deoarece în timpul zilei, din cauza căldurii, seminţele încep să fermenteze, iar în timpul spălării coaja verde a seminţei cade.

Cantitatea recoltată în timpul zilei se spală cu apă curată. Seminţele bine spălate se usucă mai repede decât cele nespălate, totodată nu se lipesc, iar pelicula argintie se desprinde mai uşor în timpul prelucrării. Spălarea se face cu o maşină speciala sau cu o remorcă mică (3 t) special amenajată.

Pentru uscarea seminţelor se folosesc mese speciale. Se pot folosi şi uscături de tutun şi de plante medicinale. Temperatura aerului de uscare nu poate să depăşească 40°C, aceasta fiind temperatura la care calitatea, conţinutul şi capacitatea de germinaţie a seminţei încă nu se alterează. Conţinutul optim de umiditate a seminţei uscate este de 8-9%. La un conţinut de umiditate mai ridicat depozitarea va fi nesigură. Seminţele pot fi atacate de ciuperci şi de mucegai. În cazul unei uscări excesive seminţele se rup, au loc pierderi inutile (pierderi de greutate şi cheltuieli mari de energie). Timpul uscării este de circa 12-16 ore, în funcţie de instalaţie.

Dacă nu avem instalaţie pentru uscare trebuie să ne convingem că sursa aerului cald are termostat şi se asigură ventilaţia. Aerul fierbinte nu are voie să ajungă în ventilator, deoarece produsele din combustibil intră în contact cu sămânţa, conţin compuşi cancerigeni.

Înainte de a le scoate de la uscător, seminţele uscate trebuie răcite de la temperatură 38-40°C la 20-25°C. Dacă le depozităm fără răcire, seminţele devin umede.

În funcţie de pretenţiile cumpărătorului, seminţele uscate se pot preda în formă curăţată sau necurăţată.

Etapele prelucrării:

  • lucire (îndepărtarea peliculei argintii şi a părţilor de pulpă lipite de seminţe);
  • curăţarea cu maşina cu dârmon;
  • clasare după culoare;
  • îndepărtarea seminţelor rănite şi a celor decojite;
  • îndepărtarea bulgărilor, pietrelor şi impurităţilor;
  • ambalarea în saci.

Până la transportare, seminţele pregătite trebuie ţinute în încăperi uscate, curate, răcoroase, eliberate de dăunători, izolate, cu marcare eco.

În funcţie de posibilităţi, dovleacul uleios trebuie semănat după cereale, dar următoarele lucrări trebuie neapărat efectuate: dezmiriştit, fertilizare cu îngrăşământ natural, introducerea acestuia la adâncimea indicată, arătură adâncă toamna cu grapa stelată, – prelucrarea în primăvară a arăturii să se facă printr-o singură trecere – mai ales dacă precipitaţiile din iarnă şi primăvară sunt insuficiente, iar pregătirea patului germinativ să se facă cu combinatorul.

Autor: ing. Vasile Ciorcas

  1. Teodora ALDESCU - 14-12-2010, 10:48

    Buna dimineata,
    Ma bucur pentru preocuparea Dumneavoastra cu privire la sistemul de agricultura ecologica. Este mare nevoie de formarea producatorilor care practica acest sistem de agricultura, si iata ca sunteti primii care elaborati tehnologii de cultura .
    Sper ca astfel sa promovam cu profesionalism aceasta alternativa la agricultura conventionala ,, agricultura ecologica” care aduce alaturi de calitatea premium a produselor ecologice si o contributie majora la durabilitate.
    Va doresc succes
    Teodora Aldescu
    Consultant agricultura ecologica

  2. redactie - 14-12-2010, 11:41

    Bună dimineaţa, vă mulţumim pentru aprecieri şi ne bucurăm ca dumneavoastră, specialiştii, sunteţi alături de noi!

  3. oliver - 3-3-2011, 20:09

    Buna ziua,
    Am o rugaminte la dvs:
    unde gasesc samanta pentru a cultiva dovleacul uleios fara coaja?
    Multumesc anticipat

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde