Crescătorii de păsări spun că vânzările au scăzut cu peste 20% datorită scandalurilor amplificate artificial
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) apreciază că vânzările de carne de pasăre au scăzut în ultima perioadă cu peste 20% datorită scandalurilor amplificate în media.
„În urma situaţiei create, sectorul avicol, în întregul său, este prejudiciat prin reducerea vânzărilor cu 20% (…). Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la circa 25 milioane euro şi estimăm un prejudiciu total de 50 – 60 milioane euro, ceea ce va duce la falimente în lanţ în industria avicolă. Facem apel la toţi factorii responsabili de a comunica prompt, corect şi transparent opiniei publice, pentru a linişti populaţia şi a salva un sector care în ultimul timp a făcut progrese însemnate atât calitativ, cât şi cantitativ”, se arată într-un comunicat al UCPR remis redacției Agromonitor.
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a comunicat că în cazul Avicola Călăraşi nu s-au găsit serotipurile bacteriene periculoase pentru om.
„Pentru prevenirea îmbolnăvirii consumatorilor, România ca ţară membră a UE a adoptat Programul integrat de siguranţă alimentară de la fermă la furculiţă pentru Salmonella, promovat prin legislaţie de către UE. În industria avicolă sunt monitorizate permanent toate infecţiile cu Salmonella (în ferme, abatoare, fabrici de procesare, distribuţie) atât prin controale oficiale, cât şi prin autocontroale conform Programului Strategic al ANSVSA. În cazul în care există o suspiciune de contaminare cu Salmonella fie a păsărilor vii, fie a produselor avicole, se trece la tipizarea Salmonella prin examene complexe şi apoi la aplicarea procedurilor specifice, dacă este cazul. Aplicând procedurile legale, se elimină orice risc de contaminare cu Salmonella patogeni a produselor avicole care se comercializează din fermele avicole”, se mai arată în comunicatul celor de la UCPR.
Pe acelasi subiect:
- Carnea de pui nu trebuie spalata inainte de a fi pregatita, spun specialistii
- Prețul cărnii de pui: Cu cât se mai vinde puiul la poarta fermei în 2014
- Arad: Carne de pui, fructe și legume confiscate de polițiști
- Avicultură: Producătorul de carne de pui ONCOS din Cluj a intrat în insolvență
- Românii preferă carnea de pui, spun cei de la Transavia