Austriecii de la Agrana produc aproape jumătate din sfecla de zahăr românească
În anul 2011, România a produs o cantitate de 675.000 tone de sfeclă de zahăr pe o suprafață de 18.800 hectare. Anul trecut, producţia de sfeclă de zahăr s-a majorat cu 12%, pe fondul unei creşteri a suprafeţei cultivate cu 47,4%.
Din totalul producției românești de sfeclă, austriecii de la Agrana dețin o cotă importantă. Potrivit spuselor lui Mihai Dumitriu, director materie primă la Agrana, compania are în prezent o cotă de peste 40 la sută.
„Suntem cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din ţară. Din suprafaţa totală de 27.500 ha, cât s-au cultivat anul trecut cu sfeclă de zahăr la nivel naţional, Agrana deţinea în jur de 13.700 ha. Se vede clar proporţia! Producem aproape jumătate din producţia de sfeclă a ţării”, a declarat acesta într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Ziarul Ceahlăul.
El a adăugat că „relaţia contractuală între Agrana şi cultivatorii de sfeclă de zahăr este foarte bună” și a explicat că pe lângă parteneriatele încheiate cu agricultorii, Agrana cultivă sfeclă proprie pe pe o suprafaţă totală de peste o mie de hectare.
„Vrem să securizăm o anumită producţie, să demonstrăm că putem face producţie cu forţe proprii, începînd de la pregătirea solului, semănat, întreţinerea culturii şi recoltat. Totul se face de către Agrana. În esenţă, la asta se rezumă conceptul Sfeclă Agrana proprie. Eu zic că, în scurt timp, putem realiza o producţie medie de 40-45 tone/ha”, a mai explicat directorul.
Pe acelasi subiect:
- Preţ sfeclă de zahăr 2014: 26,29 euro pe tonă
- De ce plătesc românii cel mai scump zahăr din estul Europei
- Industria zahărului românesc funcţionează la 60%. De ce se închid fabricile şi de ce a crescut preţul zaharului
- Republica Moldova: Sudzucker Moldova va susţine mai activ producătorii de sfeclă
- Gheorghe Bejan, Patronatul Zaharului din Romania: Prin acordul de aderare la UE suntem tinuti la nivelul de consumator al zaharului din vest
zahar - 22-5-2013, 1:45
Hai sa va dau cateva cifre sa plangeti: In 1989, aveam 33 de fabrici, au mai ramas 4 iar cea mai mare e controlata de Austria.
Tot in 1989, consumul de zahar in Romania era asigurat EXCLUSIV din sfecla cultivata aici. Nu exista trestie de zahar, nu existau importuri. Doar sfecla de a noastra.
In 1989, productia de sfecla era de vreo SAPTE milioane de tone, fata de sapte sute de mii cat spuneti ca s-a facut anul trecut. DE ZECE ORI MAI PUTIN!
Motivul? Pai Romania are o cota de zahar (adica atat ne de voie UE) de vreo 140.000 de tone. Romanii consuma 500.000! Adica avem voie sa producem mai putin de o treime din cat consumam, restul se importa.