Austriecii de la Agrana produc aproape jumătate din sfecla de zahăr românească

| Cereale şi plante tehnice, Vegetal | de

Etichete: , , ,

sfecla-de-zahar-agrana

În anul 2011, România a produs o cantitate de 675.000 tone de sfeclă de zahăr pe o suprafață de 18.800 hectare. Anul trecut, producţia de sfeclă de zahăr s-a majorat cu 12%, pe fondul unei creşteri a suprafeţei cultivate cu 47,4%.

Din totalul producției românești de sfeclă, austriecii de la Agrana dețin o cotă importantă. Potrivit spuselor lui Mihai Dumitriu, director materie primă la Agrana, compania are în prezent o cotă de peste 40 la sută.

„Suntem cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din ţară. Din suprafaţa totală de 27.500 ha, cât s-au cultivat anul trecut cu sfeclă de zahăr la nivel naţional, Agrana deţinea în jur de 13.700 ha. Se vede clar proporţia! Producem aproape jumătate din producţia de sfeclă a ţării”, a declarat acesta într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Ziarul Ceahlăul.

El a adăugat că „relaţia contractuală între Agrana şi cultivatorii de sfeclă de zahăr este foarte bună” și a explicat că pe lângă parteneriatele încheiate cu agricultorii, Agrana cultivă sfeclă proprie pe pe o suprafaţă totală de peste o mie de hectare.

„Vrem să securizăm o anumită producţie, să demonstrăm că putem face producţie cu forţe proprii, începînd de la pregătirea solului, semănat, întreţinerea culturii şi recoltat. Totul se face de către Agrana. În esenţă, la asta se rezumă conceptul Sfeclă Agrana proprie. Eu zic că, în scurt timp, putem realiza o producţie medie de 40-45 tone/ha”, a mai explicat directorul.

  1. zahar - 22-5-2013, 1:45

    Hai sa va dau cateva cifre sa plangeti: In 1989, aveam 33 de fabrici, au mai ramas 4 iar cea mai mare e controlata de Austria.

    Tot in 1989, consumul de zahar in Romania era asigurat EXCLUSIV din sfecla cultivata aici. Nu exista trestie de zahar, nu existau importuri. Doar sfecla de a noastra.

    In 1989, productia de sfecla era de vreo SAPTE milioane de tone, fata de sapte sute de mii cat spuneti ca s-a facut anul trecut. DE ZECE ORI MAI PUTIN!

    Motivul? Pai Romania are o cota de zahar (adica atat ne de voie UE) de vreo 140.000 de tone. Romanii consuma 500.000! Adica avem voie sa producem mai putin de o treime din cat consumam, restul se importa.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde