Studiu: Românii preferă pâinea, fructele și legumele
Un studiu al GfK România dat publicității în această săptămână arată că românii preferă alimentele proaspete, iar dintre acestea cele mai prezente în coșul de cumpărături sunt pâinea, fructele și legumele.
Alimentele proaspete sunt prezente în două din trei coşuri şi reprezintă 38% din totalul cheltuielilor dedicate consumul casnic pentru produse de larg consum. Cel mai des, în coşul de cumpărături al românilor se regăsesc pâinea, legumele şi fructele, se arată în raportul GfK.
Totuşi, produsele pe care românii cheltuiesc cei mai mulţi bani de-a lungul unui an sunt carnea (27% din totalul bugetului pentru alimente proaspete), legumele (20%) şi mezelurile (16%).
„Orientarea către comerţul tradiţional este influenţată în special de produse precum legumele, pâinea, peştele şi produsele de cofetărie care sunt cumpărate într-o proporţie mai mare din magazinele specializate, brutării, patiserii sau pieţe. În schimb, mezelurile şi carnea de pui sunt achiziţionate aproape în mod egal din cele două formate de comerţ: modern şi tradiţional”, se precizează în studiu.
Studiul a fost întocmit pe baza informaţiilor obţinute prin monitorizarea consumului casnic la nivelul întregului an 2013, fiind realizat pe un eşantion de 3.000 gospodării.
Potrivit datelor Rompan, românii consumă, în medie, 98,1 kg de pâine pe an, peste media europeană de 78 kg/an de persoană, dar în scădere faţă de nivelul din 1989, care era de 136 kg/an. Producţia totală de pâine din România, fiscalizată, este de 1,8 milioane tone/an.
Totodată, datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că un român consumă aproape 58 de kilograme de carne în fiecare an, din care 18,5 kilograme de carne de pui, 11,8 kilograme de carne de porc, 3,2 kilograme de carne de vită, 12,4 kilograme de preparate din carne, 7,5 kilograme de pește și produse din pește și 4,06 kilograme de carne de alt tip.
Pe acelasi subiect:
- ANAF: Circuitul evazionist pe piața legumelor e controlat de un grup restrâns de persoane de origine turcă
- Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate
- Legume și fructe distribuite gratuit de către Hortifruct
- După Timișoara, Oradea este al doilea oraș care înființează o piață dedicată exclusiv legumelor și fructelor autohtone
- Astăzi și-a deschis porțile târgul Alimentaria 2014