Statistici privind producția și procesarea laptelui de oaie în județul Sibiu
Conform analizelor și prognozelor efectuate de DSVSA Sibiu, producția de lapte de oaie în județul Sibiu este estimată la 144.000 hl, obținut în perioada de lactație de 150 de zile.
Citește și: Statistici privind efectivele de ovine în județul Sibiu.
Laptele de oaie se valorifică ca atare în stare proaspătă sau este supus prelucrării și valorificat ca telemea, caș, brânză frământată, brânză în burduf și alte sortimente specifice zonei, astfel:
– din 214 exploatații (stâni) care reprezintă 31% din totalul de stâni se livrează lapte crud pentru prelucrare la unități autorizate din județul Sibiu și județele limitrofe;
– din 263 stâni (39%) laptele este prelucrat sub formă de telemea sau caș și predat la proprietarii ovinelor din stâna respectivă, în cantitățile stabilite în funcție de numărul de oi în participație, produse din care cea mai mare cantitate a fost valorificată pe piața liberă;
– în 68 stâni (10%) laptele este consumat de miei;
– 143 de stâni (20%) sunt înregistrate la D.S.V.S.A Sibiu ca Centre de prelucrare lapte de oaie integrate în exploatație, aprobate să valorifice produsele obținute la unități și spații autorizate sanitar veterinar pe teritoriul național.
În aceste condiții 39% din producția de lapte de oaie se valorifică prelucrat în brânzeturi, din exploatații care nu sunt înregistrate sanitar veterinar la D.S.V.S.A. Sibiu, iar produsele nu sunt supuse permanent controlului de specialitate.
Pe acelasi subiect:
- O nouă stație de compostare construită în Sibiu va produce anual 6.500 de tone de compost
- Târg de produse tradiționale în curtea Ministerului Agriculturii
- Sibiu: Festivalul „Bujorul de munte” se desfășoară în perioada 5-6 iulie
- Situația crescătorilor de animale din județul Sibiu
- Sibiu: Peste 300 de producători vând în Piața Țărănească Transilvania