Sibiu: Festivalul „Bujorul de munte” se desfășoară în perioada 5-6 iulie
Bujorul de munte este singurul festival din județul Sibiu, al cărui specific este dat de promovarea gastronomiei tradiționale, alături de cântecele și jocurile populare.
Astfel, în prima zi de festival, în aval de baraj, festivalul găzduiește o cină ca la stână, de la care nu vor lipsi bulzul, tocana de oaie, sărmăluțele, pâinea coaptă pe vatră, diverse sortimente de brânză etc. Atmosfera va fi întreținută de ansambluri din județul Sibiu și de soliști, binecunoscuți pe scena muzicii populare naționale.
În cea de-a doua zi de festival, spectatorii vor avea prilejul să urmărească jocul Junilor din Gura Râului, în centrul comunei, iar petrecerea va continua la scena situată în aval de baraj, cu produse tradiționale, specifice Sibiului, și cu un spectacol folcloric.
Festivalul „Bujorul de Munte” este un produs turistic apărut în anul 2004, în ideea că turismul rural este strâns legat de păstrarea și valorificarea tradițiilor populare.
Organizatorii evenimentului sunt Primăria și Consiliul Local Gura Râului, Consiliul Județean Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul — Junii” Sibiu, în parteneriat cu Asociația de Înfrumusețare a Comunei Gura Râului, Regia Publică Locală Ocolul Silvic Gura Râului, Asociația Pensiunilor Turistice din Gura Râului, SGA Sibiu.
Programul festivalului Bujorul de munte
Sâmbătă, 5 iulie
— ora 19, la Gura Râului, în aval de baraj: Cină ca la stână, cu program folcloric susținut de soliștii: Ioana Brad, Camelia Cosma Stoiță, Traian Stoiță, Maria Lepindea, Ioan Dăncăneț, Răzvan Năstăsescu, Gabriela Tuță, Ovidiu Homorodean, Robert Târnăveanu, Mariana Anghel, Veta Biriș
și Formația de dansuri ‘Bujorul de Munte’ — Gura Râului și Ansamblul Folcloric ‘Veteranii — Junii Sibiului’
— ora 23 — Foc de tabără
Duminică, 6 iulie
— ora 11 — Primirea oficială la poarta de intrarea în comuna Gura Râului
— ora 12 — Jocul Junilor din Gura Râului în fața bisericii
— ora 13 — Spectacol folcloric, în aval de baraj, susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul—Junii Sibiului” și soliștii Alina Bîcă, Daniel Rosalim, Viorica Telcean, Adrian Neamțu.
Pe acelasi subiect:
- O nouă stație de compostare construită în Sibiu va produce anual 6.500 de tone de compost
- Târg de produse tradiționale în curtea Ministerului Agriculturii
- Situația crescătorilor de animale din județul Sibiu
- Sibiu: Peste 300 de producători vând în Piața Țărănească Transilvania
- Producătorii de Salam de Sibiu s-au asociat și doresc să obțină protecția mărcii în spațiul comunitar