Scrisoare deschisă a Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Brăila: Susţinem introducerea biotehnologiilor, nu ne aflăm în competiţie cu agricultura organică

| Actualitate | de

Etichete: , , , , ,

Asociatia Producatorilor Agricoli Braila, organizatie profesionala care reuneste majoritatea agricultorilor, din aceasta importanta zona agricola a tarii, isi exprima inca odata, ingrijorarea, pentru superficialitatea abordarii, de catre factorii politici, a deciziei privind reintroducerea biotehnologiilor in agricultura Romaniei.

In aceste zile, cand se dezbate, pe toate canalele, consecintele grave ale epidemiei de E Coli inalt patogena, atribuita domeniului bio/organic, nici o organizatie din domeniu nu si-a manifestat interesul unei dezbateri pe aceasta tema, dar continua manipularile anti omg, adresate consumatorilor, fara ca acestia sa sesizeze ca, de fapt, acestea servesc interese economice.

In cadrul unei importante manifestari – Ziua Campului – care a avut loc in Insula Mare a Brailei, personalitati de marca, specialisti, cercetatori, academicieni, au reafirmat importanta cruciala a biotehnologiilor, pentru aceasta etapa a cunoasterii in domeniul agriculturii, exprimand totodata, preocuparea pentru consecintele aparitiei E Coli. La nivelul continentului, s-au inregistrat pana acum, 33 de decese, datorate contaminarii cu E Coli inalt patogena, care a ajuns la consumator, prin intermediul unor produse de tip bio, respectiv germeni de fasole, cultivata in Germania, tara in care sunt contestate biotehnologiile.

In cei peste zece ani, in care s-a cultivat pe scara larga in lume, plantele, produse ale biotehnologiei, nici o problema de sanatate nu s-a inregistrat, ca urmare a consumului acestora, iar expertii EFSA(organism european pentru siguranta alimentelor) au fost nevoiti sa constate ca sunt sigure pentru om si mediu, sunt mai putin poluante si au randamente superioare. Acest lucru demonstreaza un exces de reglementare, chiar o politica abuziva pentru omg-uri, din partea CE, care serveste, astfel, interese economice si comerciale, altele decat interesele consumatorilor, sau fermierilor, interesati de modernizarea agriculturii.

Fermierii români, care sprijină introducerea omg în cultură, având o experientă foarte bună cu aceste plante până în 2007, nu au nimic cu produsele bio/organice, cu care nu se află în competitie. Este loc destul si la nivelul exploatatiilor agricole si pe piată, pentru ambele tipuri de culturi. Consumatorii care doresc să beneficieze de presupusele avantaje ale productiei bio, se expun unor riscuri, care trebuie controlate de autoritătile de reglementare, la fel cum se întâmplă cu orice tip de cultură agricolă. Cazul contaminărilor din Germania arată că, aceste autorităti, trebuie sa procedeze identic si cu produsele bio, la fel cum sunt preocupate, cu foarte mult zel, de omg.

Producatorii de pesticide, necesare tehnologiilor invechite, care se opun noilor solutii în agricultură, au găsit în extremistii asa zis ecologisti o portavoce si au manipulat opinia publică, inducând teama fată de un risc inexistent, în vreme ce ei profită, producand in continuare si valorificand milioane de tone de pesticide, cu adevarat periculoase.

Atragem atentia cetătenilor europeni că sunt mintiti si manipulati de către politicienii, în căutare de voturi usor de obtinut. Este simplu să inventezi o problemă, după care să introduci interdictii si să te lauzi că ai rezolvat-o.

Poate o tragedie ca aceea care a lovit Europa îi va face pe oameni mai atenti la interesele lor, nu la campaniile unor activisti plătiti să terorizeze consumatorii.

Poate pagubele pe care le-au suferit agricultorii din toate tările continentului din cauza isteriei induse de “ecologisti”, prin mass media, îi vor face mai atenti la suferintele fermierilor români, primii care au pierdut în urma interzicerii abuzive a culturii de soia modificată genetic.

Poate că fermierii din Germania, Franta sau Ungaria, care se bucură că fermierii români sunt împiedicati de reglementarile UE, să concureze pe piata globală, vor întelege că acela care sapă groapa altuia, cade singur în ea. Peste câtiva ani, când pretul alimentelor va fi greu de suportat, chiar si de către bogatii lumii, vor regreta că, politicieni lipsiti de viziune le-au refuzat viitorul, pentru câteva voturi obtinute în prezent.

Poate pagubele pe care le-au suferit agricultorii din toate tările continentului, din cauza isteriei induse de mass media, îi vor face mai atenti la suferintele fermierilor români, primii care au pierdut, în urma interzicerii abuzive a culturii de soia modificată genetic.

APA Braila cere Europarlamentarilor romani, sa se aplece cu atentie si intelepciune asupra acestei dispute artificiale, sa acorde fara rezerve, prioritate intereselor nationale, privind promovarea cultivarii plantelor modificate genetic. Romania este printre putinele tari europene, care dispune de conditii de cultivare a acestor plante, in special soia, si nu vor exista niciodata atitudini favorabile, din partea majoritatii statelor membre.

Atitudinea Dvs., domnilor Europarlamentari este esentiala si responsabila, pentru viitorul agriculturii din Romania.

APA Braila cere Presedintelui Romaniei – Presedinte Jucator, sa se implice direct si ferm, in favoarea deciziei privind cultivarea soiei modificate genetic, in spiritul concluziilor stiintifice, formulate de toate institutiile de profil din Romania si a ultimelor reglementari europene, care transfera decizia si responsabilitatea la nivelul statelor membre.

APA Braila cere Primului Ministru al Guvernului Romaniei, sa abordeze cu responsabilitate istorica si in spiritul cerintelor si tendintelor globale, decizia de reintroducere in cultura, a soiei modificate genetic. Informam Primul Ministru al Guvernului Romaniei, ca la nivel global, se cultiva peste o suta de milioane de hectare cu aceasta cultura, ca tara noastra este nevoita sa importe anual, aproape intreaga cantitate de proteina vegetala, care provine numai din soia modificata genetic si nici un semnal negativ, de sanatate umana sau de mediu, nu poate fi invocat contra acestei decizii.

APA Braila cere, in mod ferm, Ministrului Mediului, sa se abtina de la atitudini contrare interesului national si sa nu-si alinieze politicile ministerului pe care il conduce politic, la interesele altor state, fie ele membre ale Uniunii Europene.

10 Iunie 2011
A P A B r a i l a

Catre:
EUROPARLAMENTARII ROMANI

PRESEDINTIA ROMANIEI
D-lui Presedinte Traian Basescu

GUVERNUL ROMANIEI
D-lui Prim Ministru Emil Boc

MINISTERUL MEDIULUI
D-lui Ministru Laszlo Borbely

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde