Satu-Mare: Doar 20% dintre producătorii de căpșuni dispun de suprafețe irigate
Producția românească de căpșuni este realizată în proporție de 80% în județul Satu-Mare, în regiunea limitrofă localității Halmeu, unde peste 800 de hectare sunt cultivate anual cu această specie. Potrivit reprezentanților județeni ai Direcției Agricole, din totalul suprafeței, doar 20% este irigată.
În aceste condiții, spune șeful Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, fermierii sunt dependenți de condițiile meteo ale fiecărui sezon. .
„Dacă este ploaie şi timp frumos putem să vorbim de recolte bune, dacă nu, sezonul va fi mai scurt. Irigaţii au cam 20% dintre producători (…) Producţia este de 7 – 8 – 10 tone la hectar, dar poate fi şi de 20 de tone când sunt condiţiile optime, în funcţie de tehnologie, irigaţii, îmbătrânirea plantaţiei”, a declarat Ioan Cioltean pentru Agerpres.
În privința desfacerii, reprezentantul Direcției spune că mulți fermieri preferă să vândă „pe tarla”. La începutul sezonului, preţul căpșunilor sătmărene este de 10-15 lei kilogramul, dar scade la 3 – 4 lei, ulterior.
„Doar 20% din producţie se vinde în Satu Mare, restul se duce în alte judeţe – Maramureş, Suceava, Braşov. Este o afacere de câteva milioane de lei”, spune Cioltean.
Deși există de mai mulţi ani un depozit frigorific la Halmeu, nu a fost depozitat niciun fruct, producătorii preferând să vândă imediat marfa, explică șeful DAJ.
Pe acelasi subiect:
- Reprezentanții instituțiilor agricole din Satu-Mare i-au prezentat prefectului problemele cu care se confruntă
- Cultivarea căpșunului
- Satu Mare: Prefectura centralizează suprafețele organizate special pentru „picnic”
- Planul Maschio Gaspardo pentru următorii ani prevede extinderea fabricii din România
- Cultivarea căpșunilor: tehnologia de înființare a unei plantații, în câteva cuvinte