Satu-Mare: Doar 20% dintre producătorii de căpșuni dispun de suprafețe irigate

| Fructe, Vegetal | de

Etichete: , , , , , , ,

capsuni-satu-mare-2013

Producția românească de căpșuni este realizată în proporție de 80% în județul Satu-Mare, în regiunea limitrofă localității Halmeu, unde peste 800 de hectare sunt cultivate anual cu această specie. Potrivit reprezentanților județeni ai Direcției Agricole, din totalul suprafeței, doar 20% este irigată.

În aceste condiții, spune șeful Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, fermierii sunt dependenți de condițiile meteo ale fiecărui sezon. .

„Dacă este ploaie şi timp frumos putem să vorbim de recolte bune, dacă nu, sezonul va fi mai scurt. Irigaţii au cam 20% dintre producători (…) Producţia este de 7 – 8 – 10 tone la hectar, dar poate fi şi de 20 de tone când sunt condiţiile optime, în funcţie de tehnologie, irigaţii, îmbătrânirea plantaţiei”, a declarat Ioan Cioltean pentru Agerpres.

În privința desfacerii, reprezentantul Direcției spune că mulți fermieri preferă să vândă „pe tarla”. La începutul sezonului, preţul căpșunilor sătmărene este de 10-15 lei kilogramul, dar scade la 3 – 4 lei, ulterior.

„Doar 20% din producţie se vinde în Satu Mare, restul se duce în alte judeţe – Maramureş, Suceava, Braşov. Este o afacere de câteva milioane de lei”, spune Cioltean.

Deși există de mai mulţi ani un depozit frigorific la Halmeu, nu a fost depozitat niciun fruct, producătorii preferând să vândă imediat marfa, explică șeful DAJ.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

Abonamente stiri medicale Medic24
FORUM

20.11.2024 - 9:29
Vid spune: Am cativa meri nealtoiti, care produc fructe verzi - galbui, foarte bune, de marime medie si se coc in primele zile de august. Sunt foarte, foarte productivi , producand circa 50 kg /pom matur , insa neajunsul este ca rodesc o data la 2 ani, deoarece din cauza rodului excesiv nu reuseste sa produca lastari de rod pentru anul urmator. Ce se va intampla daca acei meri ii folosesc ca portaltoi??? Pomul altoit rezultat va produce in fiecare an?? De ce ?? raspunde

12.08.2024 - 5:34
Oprea Ana spune: Doresc un număr de tel de la prelucrare mere Băcia raspunde

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde