Săptămâna Verde: Organizatorii mizează pe 400.000 de vizatatori, peste 1.600 de expozanţi şi 100.000 de specialităţi culinare în 2011

| Evenimente agricole | de

Etichete: ,

În capitala Germaniei a fost inaugurată, joi seara, cea de a 76-a ediţie a Expoziţiei internaţionale pentru industrie alimentară, agricultură şi horticultură „Săptămâna Verde”, aproximativ 1.632 de expozanţi, din 57 de ţări, urmând să prezinte pe 115.000 metri pătraţi peste 100.000 de specialităţi culinare din regiunea lor, la cel mai mare eveniment internaţional din industria agricolă şi alimentară.

La ceremonia de deschidere a expoziţiei au participat ministrul federal pentru Alimentaţie, Agricultură şi Protecţia Consumatorilor din Germania, Ilse Aigner, primarul guvernator al Berlinului, Klaus Wowereit, precum şi delegaţiile oficiale ale ţărilor participante între care şi cea a României, condusă de ministrul român al Agriculturii, Valeriu Tabără.

În acest an, ţara parteneră la ‘Săptămâna Verde’ este Polonia, care participă neîntrerupt la acest eveniment din 1986. În 2011 este prezentă cu 90 de expozanţi din toată regiunile ţării, invitând vizitatorii la o călătorie culinară a produselor tradiţionale poloneze. Polonia înregistrează de foarte mulţi ani o balanţă comercială pozitivă cu partenerii săi din UE pe produse agroalimentare.

Potrivit datelor oferite de organizatori, o treime dintre expozanţii ‘Săptămânii Verzi’ în 2011 provine din străinătate şi pentru prima oară, ţările Afganistan şi Rwanda se află printre expozanţi.

De asemenea, halele expoziţiei Săptămâna Verde vor adăposti nu mai puţin de 11.000 de animale de casă şi vor putea fi admirate, pe toată durata târgului, în locurile special amenajate, peste 30.000 de soiuri de flori şi plante, fără a mai enumera numeroasele echipamente pentru agricultură şi grădinărit.

Germania îşi va prezenta diversitatea culinară pe regiuni, prin cele 14 state federale prezente individual la târg.

Preşedintele Uniunii Agricultorilor Germani (DBV), Gerd Sonnleitner, consideră că agricultura şi industria alimentară sunt o parte importantă a economiei Germaniei.

‘Împreună, ele reprezintă o optime din totalul locurilor de muncă. În 2010, cele aproximativ 780.000 întreprinderi cu un total de 5 milioane de angajaţi reprezentau 12% din întreaga forţă de muncă a Germaniei. Ocuparea forţei de muncă a rămas în general stabilă în agricultură, cifrându-se la aproximativ 860.000’, a spus reprezentantul fermierilor germani.

Acesta a mai precizat că, deşi sectorul agricol german este dominat de întreprinderi mici si mijlocii, acest lucru nu a împiedicat Germania să devină al doilea mare producător agricol din UE, după Franţa. Comparativ cu alte ţări europene, Germania este cel mai important producător de carne de porc, de cartofi şi seminţe de rapiţă. Cu toate acestea, Germania a cunoscut o scădere semnificativă a producţiei de ouă, ca rezultat al interdicţiei de a mai creşte păsări de curte în baterii.

Cu 544.000 de angajaţi şi vânzări anuale de 150 miliarde de euro, industria alimentară este a patra ramură importantă a economiei germane.

Potrivit organizatorilor, un număr de 32 de ţări, printre care se numără şi România, vor avea pavilioane naţionale în cadrul expoziţiei, alte 24 de state fiind reprezentate prin importatori şi distribuitori.

Pentru vizitatori, expoziţia îşi deschide porţile începând de vineri, 21 ianuarie, organizatorii expoziţiei – societatea de târguri şi expoziţii Messe Berlin – aşteptându-se la aproximativ 400.000 de vizitatori, din care 100.000 numai din străinătate.

Săptămâna Verde, care se desfăşoară, de fapt, timp de zece zile, nu de şapte, va fi deschisă în perioada 21-30 ianuarie, între orele 10:00-18:00, cu două ore în plus, în zilele de sâmbătă şi duminică, preţul biletelor de intrare plecând de la 8 euro pentru elevi şi studenţi, 12 euro pe zi de persoană sau 26 de euro un bilet familial pentru doi adulţi şi maximum trei copii. Organizatorii oferă şi bilete doar pentru zilele de duminică, la preţuri de 10 euro sau posibilitatea intrărilor nelimitate pe toată durata târgului pentru 39 de euro.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde