România ar putea deveni ţara cu cea mai dezvoltată agricultură ecologică din Uniunea Europeană

| Actualitate | de

Etichete: , ,

Dacă Ministerul Agriculturii ar da curs solicitărilor Asociaţiei Bio-România, în câţiva ani, ţara noastră şi-ar putea disputa supremaţia în Europa în domeniul Agriculturii Ecologice, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Bio-România, publicat joi.

Această prognoză a specialiştilor din domeniu se bazează pe următoarele argumente:

a) Fertilitatea deosebită a terenului agricol din România;
b) Nivelul redus al poluării chimice a terenurilor agricole cultivate intensiv;
c) Necultivarea a circa 30% din suprafaţa agricolă a ţării – cea mai mare parte din acest teren poate fi certificat în sistem ecologic, chiar după numai 1 an de zile;
d) Suprafaţa mare de păşuni naturale şi păduri, care întrunesc condiţiile de certificare în sistemul Agriculturii Ecologice;
e) Existenţa a peste un milion de ferme de semisubzistenţă, care pot fi convertite rapid şi eficient în microferme, certificate în sistemul Agriculturii Ecologice, prin programul „Fermierul BIO” lansat de Asociaţia Bio – România.

Datorită faptului că nu s-a mai acordat sprijinul comunitar fermierilor din agricultura ecologică după aderarea României la U.E. în 2007, au ieşit constant din sistem sute şi chiar mii de fermieri certificaţi în sistemul agriculturii ecologice. În ianuarie 2010 Ministerul Agriculturii a făcut un anunţ conform căruia pentru anul în curs, se vor acorda prime de până la 3.8 milioane de euro fermierilor care trec din sistemul agriculturii convenţionale în cel al agriculturii ecologice, printr-o perioadă de conversie, spune Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Bio-România.

Drept urmare, pentru prima dată în acest an, înregistrarea de noi fermieri în perioada de conversie a crescut foarte mult.

Dacă sprijinul propus spre acordare sub formă de primă pe exploataţie în perioada de conversie, ar fi fost dublat şi de subvenţii de la U.E. destinate fermierilor din agricultura ecologică, atunci numărul fermelor agricole exploatate în sistem ecologic ar fi crescut semnificativ şi constant.

O altă măsură propusă de Asociaţia Bio-România, este cea de suportare de la Bugetul naţional, pe baza legislaţiei Ajutorului de Stat, a taxei de certificare pe care trebuie să o plătească anual fiecare operator ecologic.

O altă pârghie economică importantă o constituie sprijinirea investiţiilor, în special în sectorul de procesare dar şi de producţie agricolă ecologică, prin mărirea la 70% a fondurilor nerambursabile pentru investiţii în Agricultura Ecologică.

Pentru investiţii de până la 30.000 euro în proiecte destinate fermelor de semisubzistenţă, Bio-România a propus ca procentul fondurilor nerambursabile să fie de 90%, măsură ce ar determina transformarea masivă a acestora în microferme rentabile certificate în agricultura ecologică.

Încă de la înfiinţare, Asociaţia Bio-România a solicitat autorităţilor competente ale Statului Român să preia modelul ţărilor vecine (Bulgaria, Ungaria) şi să achiziţioneze alimente ecologice pentru mâncarea copiilor din grădiniţe, şcoli, spitale, etc., ceea ce ar duce la realizarea unei pieţe solide a produselor ecologice, având ca prim rezultat scăderea preţului acestor alimente, pe lângă beneficiile aduse sănătăţii umane şi mediului înconjurător.

Toate aceste măsuri, pe lângă relansarea durabilă a agriculturii şi spaţiului rural românesc, ar fi rezolvat o parte din problemele de poluare a mediului înconjurător, de conservare a biodiversităţii, de oprire a contaminării apei din pânza freatică şi de reducere a eroziunii solurilor.

De asemenea, aceste măsuri ar fi putut menţine starea de sănătate a populaţiei la un nivel mai ridicat, ar fi oprit depopularea satelor prin migrarea forţei de muncă la oraş şi în străinătate, abandonul copiilor, valorificarea superioară a forţei de muncă de la sate, punerea pe piaţa internă şi exportarea unor alimente cu valoare adăugată ridicată şi de calitate superioară şi multe altele.

Membrii Asociaţiei Bio-România speră că persoanele responsabile cu punerea în aplicare a acestor măsuri vor întreprinde toate demersurile necesare ca toate aceste forme europene de sprijin de care beneficiază ţările membre să devină realitate şi pentru fermierii români, după ce 4 ani din cei 7 ai actualului exerciţiu bugetar al U.E. au fost pierduţi.

Toţi cei care sunt de acord cu soluţiile propuse de Asociaţia Bio-România, sau doresc să facă propuneri suplimentare care să ajute la dezvoltarea Agriculturii Ecologice în România cu toate implicaţiile pozitive pe care le antrenează, sunt rugaţi să intre pe forumul Asociaţiei la adresa: www.bio-românia.org, spune Marian Cioceanu

Asociaţia Bio – România a realizat în Parteneriat cu Asociaţia Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPSR) „Proiectul Ecologic Românesc”, care are printre obiectivele sale majore dezvoltarea Agriculturii Ecologice.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde