Recomandări tehnologice pentru cultivarea dovleacului Styrian în România

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: ,

Conținutul în ulei al semințelor este determinat în primul rând genetic, acesta variind între 40 şi 50%. Uleiul din semințe este folosit la prepararea dresingurilor pentru salate, în industria farmaceutică și în medicina alternativă. Uleiul are conținut ridicat în vitaminele A,D și E, în acizi grași liberi (EFAs), OMEGA 3, OMEGA 6 și are culoarea verde închis. Datorită celor mai sus menționate în Europa suprafața cultivată cu dovleacul Styrian pentru ulei este în creștere în ultimii zece ani.

dovleac-styrianÎn acest moment există mai multe tehnologii de cultură:

– Însămanțarea directă a semințelor uscate;
– Însămanțarea de semințe pregerminate
– Plantarea de răsăduri.

Zonarea culturii

Dovleacul pentru ulei crește cel mai bine pe solurile nisipoase și argiloase, bogate în humus. Preferă locațiile însorite, fără vânt și nu tolerează solurile compacte cu conținut ridicat de argilă sau solurile cu umiditatea ridicată datorită apei freatice. Solurile cu un pH mai mare de 6 sunt mai puțin recomandate. În Europa se cultivă cu precădere în nord-estul Sloveniei și în sudul Austriei.

Planta premergătoare

Toate culturile ce lasă terenul fără buruieni (porumb, soia, grîu și orz de toamnă), bine aerisit, afânat sunt considerate bune premergătoare. Dovleacul de ulei și plantele din aceeași familie botanică cum ar fi castravetele nu sunt bune ca plante premergătoare.

Lucrările solului

Toamna se execută arătura la adâncimea de 28-30 cm. Până în iarnă arătura se menține curată de buruieni prin una sau două lucrări cu grapa cu discuri, iar pe suprafețele puternic îmburuienate recomandăm și aplicarea unui erbicid pe bază de gliphosat. În primăvară, pregătirea patului germinativ se realizează printr-o lucrare cu grapa cu discuri + bară nivelatoare pentru distrugerea buruienilor răsărite și pentru o mai bună nivelare. Ultima lucrare se realizează cu combinatorul în preziua sau în ziua semănatului, în așa fel încât să rezulte un pat germinativ compact nu foarte prăfos.

Semănatul

Trebuie să aibă loc la o temperatură adecvată a solului (de minim 10 grade C) așa încât semințele să poată germina și cultura să aibă o răsărire uniformă. Adâncimea de semănat este de 3-4 cm, cu 3-4 semințe în cuib. Norma de sămânță la hectar este de 4-5 kg, folosindu-se un material semincer cu o germinație de minim 90%, tratate cu produse pe bază de captan.

Semănătul timpuriu aduce de obicei rezultate mai bune la recoltare (pentru că previne infecția cu Zucchini Virusul mozaicului galben). Se seamănă la 1,6 – 2,1 m distanța între rânduri și la 0,4 m distanță între cuiburi pe rând, astfel încât să rezulte o densitate/ha de 10.000-15.000 plante. Epoca optimă de semănat este în perioada 15-25 aprilie.

Aplicarea îngrășămintelor

Pentru obținerea unor producții ridicate din punct de vedere cantitativ și calitativ sunt recomandate următoarele doze îngrășăminte:

Îngrășămintele chimice trebuie administrate în mod uniform și încorporate în sol cu două săptămâni înainte de semănat. Folosirea de aproximativ 100-150 de kg de îngrășământ complex în timpul semanatului (fertilizarea în rânduri și benzi) s-a dovedit a fi o metodă eficientă pentru a grăbi dezvoltarea plantelor.

Dozele recomandate sunt:
– azot: 80 – 90 kg s.a./ha pentru culturile premergătoare ce lasă solul bogat în azot sau cărora li s-a administrat gunoi de grajd (40-50 t/ha) oi 140-160 kg/ha pentru cuturile la care nu s-au aplicat gunoi de grajd.
– fosfor: 40-60 kg sa./ha.
– potasiu: 120-160 kg s.a./ha.

Fosforul și potasiul se aplică în totalitate toamna și se încorporează în sol o dată cu arătura, iar azotul se aplică 40-50 kg s.a./ha în toamnă, restul de 100-110 kg s.a./ha aplicându-se în primăvară la pregătirea patului germinativ.

Îngrășămintele cu azot recomandate sunt:

– Azotatul de amoniu pe solurile cu un pH normal.
– Azotatul de sodiu sau azotatul de calciu pe solurile cu un pH uoor acid.
– Sulfatul de amoniu pe solurile cu un pH alcalin.

Lucrările de întreținere

Combaterea buruienilor

Pentru combaterea monocotiledonatelor și dicotiledonatelor anuale, cu o săptămână înainte de înființarea culturii se poate erbicida cu Dual Gold 960EC 1,25 l/ha încorporat odată cu lucrarea cu grapa cu discuri la 3 – 4 cm adâncime și GATCENIT 36 CS (pe bază de clomazonă) aplicat preemergent la 2 -3 zile după semănat.

Între rânduri, combaterea buruienilor poate fi relizată mecanizat sau manual, totuși este vital să ne asigurăm că Virusul Mozaicul Galben nu este transmis mai departe prin contact între mașina cu care se face prașila și plante. În timpul acestei proceduri, cultura trebuie sa fie uscată iar prășitul la adâncime mare trebuie evitat.

În vegetație recomandăm pentru combaterea buruienilor monocotilidonate anuale Fusilade Forte 1l/ha.

Combaterea bolilor și dăunătorilor

Combaterea bolilor și dăunătorilor se realizează prin aplicarea simultană a fungicidelor și insecticidelor recomandate, cu verificarea și testarea prealabilă a compatibilității lor. Astfel, pentru pătarea unghiulară (Pseudomonas lacrimans) și Trips tabaca se trateaza cu Dithane M45 sau Cuprimix 0,4% sau Ridomil MZ 2kg/ha oi Mospilan 20 SP- 0,025%.

Împotriva atacurilor de făinare (Sphaerotheca fuliginea) se fac tratamente cu Afugan 0,05% pentru mană (Pseodoperonospora cubensis) se fac tratamente cu Ridomil 72WP 0,25% sau cu produse cuprice, iar pentru paianjenul roșu (Tetranichus urticae) cu Mitac 0,15%. Recomandăm ca până la înflorit să se realizeze minimum 2 tratamente, în anii ploioși pentru o bună protecție 3 – 4 tratamente, iar după înflorit 3 – 4 tratamente.

Recomandăm aplicarea acestor produse în sistemul TANK-MIX la o singură trecere. Asta se va face după verificarea oi testarea prealabilă a compatibilității produselor ce urmează să fie aplicate.

Polenizarea

Pentru o bună polenizare respectiv fructificare recomandăm amplasarea a 2-3 stupi/ha.

Recoltatul și uscarea

Cultura trebuie recoltată cât mai târziu posibil când fructele sunt la maturitate deplină. De obicei după 20 septembrie. Semințele trebuie spălate în apă curată după recoltat apoi uscate imediat. Temperatura de uscare este de 45-55 grade C, într-un interval de timp de aproximativ 10 ore, umiditatea finală a semințelor trebuind să fie de 6-8 %. Temperaturi mai ridicate corelate cu un timp mai scurt de uscare și cu o umiditate finală mai mică vor deteriora semințele.

Notă: Fumul și emisiile de la eoapament în imediata vecinatate a semințelor (în special în timpul uscatului) strică gustul și poate cauza reziduuri excessive.

Mai departe regulile de igienă ale recoltării oi uscării trebuie să fie în conformitate cu legile de protecție a consumatorului privind alimentația.

Autor: Laurentiu Rinchiţă

Laurenţiu Rinchiţă este inginer horticol, doctor in agricultură din 2008, cercetator stiintific gradul III, consultant agricol

  1. Mărin Moromete - 21-10-2010, 22:24

    Extragerea uleiului din astfel de seminţe necesită mulţi bani, multă muncă şi timp pierdut. Cea mai rentabilă soluţie este :MIZILICUL. Consumaţi cu încredere seminţele dovleacului Styrian sub formă de mizilic. Nu necesită bani, este uşor şi chiar distractiv.

  2. gigi - 28-10-2010, 10:17

    Adica seminte sparte intre dinti? ooo,.. asta da placere!

  3. robert - 27-2-2011, 2:26

    interesanta planta,dar daca plantez o sa castig ceva craitari sau…….?

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde