Producția de grâu 2013: 7,296 milioane tone, cea mai mare din ultimii 8 ani

| Cereale ÅŸi plante tehnice, Vegetal | de

Actualizat: 11 august 2013

Etichete: ,

grau-cultivarea-graului-tehnologie-referat-documentatie

Producţia de grâu obţinută în 2013, de 7,296 milioane de tone, este cea mai mare din ultimii opt ani, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

„Cifrele pe care le avem ne arată că în acest an avem cea mai mare producÅ£ie de grâu ÅŸi secară din ultimii opt ani, respectiv 7,296 milioane de tone pe o suprafaţă de 2,63 milioane hectare. De asemenea, producÅ£ia obÅ£inută este cea de-a doua producÅ£ie ca mărime din ultimii 43 de ani. Avem în acest an o producÅ£ie record la cultura grâului”, a spus Constantin.

ÃŽn ceea ce priveÅŸte producÅ£ia de orz ÅŸi orzoaică, potrivit ÅŸefului MADR, deÅŸi au fost suprafeÅ£e mai mici, s-a obÅ£inut cel mai mare randament din ultimii 23 de ani, respectiv 3,2 tone la hectar ceea ce înseamnă o cantitate de 1,511 milioane tone. „La ovăz este a doua cantitate din punct de vedere al randamentului din ultimii 43 de ani, cu 1,96 tone la hectar, iar campioana, tot din punct de vedere al randamentului este în acest an cultura de rapiţă, unde avem cea mai mare producÅ£ie din ultimii 38 de ani”, a subliniat Daniel Constantin.

În ceea ce priveşte floarea soarelui şi porumbul, şeful MADR a subliniat că în momentul de faţă aceste culturi se prezintă destul de bine, dar luna august va fi destul de dificilă din cauza lipsei de precipitaţii.

„Culturile acestea au nevoie acum de precipitaÅ£ii, de apă în sol, însă vom vedea situaÅ£ia lor în luna septembrie. Până acum, din punct de vedere tehnic, toate etapele au fost parcurse normal ÅŸi cantităţile de apă au fost suficiente”, a explicat ministrul Agriculturii.

În opinia ministrului, motivele care au condus la obţinerea unor producţii mari au fost legate şi de faptul că MADR s-a pregătit din timp, încă din lunile decembrie şi ianuarie, pentru a veni în întâmpinarea fermierilor care au dorit să irige.

„Aceste pregătiri au fost bine venite ÅŸi au determinat fermierii să cultive ÅŸi să irige suprafeÅ£e mult mai mari. Un al doilea motiv important a fost că fermierii au primit cu mult înainte subvenÅ£iile care le erau cuvenite. Numai în lunile martie ÅŸi aprilie 6 miliarde de lei au mers către fermieri. Practic, în luna aprilie au fost plătite în procent de sută la sută toate ajutoarele, fie că au venit din bugetul naÅ£ional sau din fonduri europene astfel încât au avut la dispoziÅ£ie, înainte de campania de primăvară, fondurile necesare”, a spus ministrul Agriculturii.

ÃŽntrebat de calitatea recoltei de grâu din acest an, Daniel Constantin a recunoscut că grâul de panificaÅ£ie este într-o cantitate mai mică în acest an decât în anii trecuÅ£i, dar „nu stăm foarte rău”.

„Atunci când este secetă avem mai mult grâu de panificaÅ£ie, adică mai mult grâu de o calitate mai bună. Nici în acest an nu stăm foarte rău din punct de vedere calităţii, dar este adevărat, cantitatea de grâu de panificaÅ£ie este mai mică decât în anii precedenÅ£i”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

Abonamente stiri medicale Medic24
FORUM

20.11.2024 - 9:29
Vid spune: Am cativa meri nealtoiti, care produc fructe verzi - galbui, foarte bune, de marime medie si se coc in primele zile de august. Sunt foarte, foarte productivi , producand circa 50 kg /pom matur , insa neajunsul este ca rodesc o data la 2 ani, deoarece din cauza rodului excesiv nu reuseste sa produca lastari de rod pentru anul urmator. Ce se va intampla daca acei meri ii folosesc ca portaltoi??? Pomul altoit rezultat va produce in fiecare an?? De ce ?? raspunde

12.08.2024 - 5:34
Oprea Ana spune: Doresc un număr de tel de la prelucrare mere Băcia raspunde

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: PreÈ› foarte convenabil raspunde