Producția de grâu 2013: 7,296 milioane tone, cea mai mare din ultimii 8 ani
Producţia de grâu obţinută în 2013, de 7,296 milioane de tone, este cea mai mare din ultimii opt ani, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.
„Cifrele pe care le avem ne arată că în acest an avem cea mai mare producÅ£ie de grâu ÅŸi secară din ultimii opt ani, respectiv 7,296 milioane de tone pe o suprafaţă de 2,63 milioane hectare. De asemenea, producÅ£ia obÅ£inută este cea de-a doua producÅ£ie ca mărime din ultimii 43 de ani. Avem în acest an o producÅ£ie record la cultura grâului”, a spus Constantin.
ÃŽn ceea ce priveÅŸte producÅ£ia de orz ÅŸi orzoaică, potrivit ÅŸefului MADR, deÅŸi au fost suprafeÅ£e mai mici, s-a obÅ£inut cel mai mare randament din ultimii 23 de ani, respectiv 3,2 tone la hectar ceea ce înseamnă o cantitate de 1,511 milioane tone. „La ovăz este a doua cantitate din punct de vedere al randamentului din ultimii 43 de ani, cu 1,96 tone la hectar, iar campioana, tot din punct de vedere al randamentului este în acest an cultura de rapiţă, unde avem cea mai mare producÅ£ie din ultimii 38 de ani”, a subliniat Daniel Constantin.
În ceea ce priveşte floarea soarelui şi porumbul, şeful MADR a subliniat că în momentul de faţă aceste culturi se prezintă destul de bine, dar luna august va fi destul de dificilă din cauza lipsei de precipitaţii.
„Culturile acestea au nevoie acum de precipitaÅ£ii, de apă în sol, însă vom vedea situaÅ£ia lor în luna septembrie. Până acum, din punct de vedere tehnic, toate etapele au fost parcurse normal ÅŸi cantităţile de apă au fost suficiente”, a explicat ministrul Agriculturii.
În opinia ministrului, motivele care au condus la obţinerea unor producţii mari au fost legate şi de faptul că MADR s-a pregătit din timp, încă din lunile decembrie şi ianuarie, pentru a veni în întâmpinarea fermierilor care au dorit să irige.
„Aceste pregătiri au fost bine venite ÅŸi au determinat fermierii să cultive ÅŸi să irige suprafeÅ£e mult mai mari. Un al doilea motiv important a fost că fermierii au primit cu mult înainte subvenÅ£iile care le erau cuvenite. Numai în lunile martie ÅŸi aprilie 6 miliarde de lei au mers către fermieri. Practic, în luna aprilie au fost plătite în procent de sută la sută toate ajutoarele, fie că au venit din bugetul naÅ£ional sau din fonduri europene astfel încât au avut la dispoziÅ£ie, înainte de campania de primăvară, fondurile necesare”, a spus ministrul Agriculturii.
ÃŽntrebat de calitatea recoltei de grâu din acest an, Daniel Constantin a recunoscut că grâul de panificaÅ£ie este într-o cantitate mai mică în acest an decât în anii trecuÅ£i, dar „nu stăm foarte rău”.
„Atunci când este secetă avem mai mult grâu de panificaÅ£ie, adică mai mult grâu de o calitate mai bună. Nici în acest an nu stăm foarte rău din punct de vedere calităţii, dar este adevărat, cantitatea de grâu de panificaÅ£ie este mai mică decât în anii precedenÅ£i”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Pe acelasi subiect:
- Preţul grâului 2013 ii nemulţumeşte şi pe agricultorii din Republica Moldova
- Producția de cereale 2013 în județul Covasna
- Producții mari de grâu la Iași: Aurel Placinschi a obţinut chiar şi 6 tone de grâu la hectar
- Recolta bună din 2013 va contribui la relansarea economică a țării
- Producția de grâu și prețul grâului din recolta 2013 la Satu Mare