Producerea materialului saditor la nuc (Juglans regia)

| Fructe, Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete:

nuca-nuca-verdeLa fel ca la alte specii pomicole producerea materialului saditor la nuc se poate face prin inmultire vegetativa sau generativa. Prin inmultirea vegetativa nu se transmit in mod fidel la urmasi caracterele plantei mama. Nu intotdeauna dintr-o nuca buna va rezulta un pom care sa produca nuci la fel de bune.

De aceea, este indicat sa se infiinteze plantatii cu material saditor obtinut prin inmultire pe cale vegetativa, in special prin altoire, metoda prin care insusirile soiului raman neschimbate. Plantatiile de nuc obtinute cu astfel de material vor fi uniforme ca habitus al pomilor si se obtin productii mari ce pot fi standardizate si valorificate pe piata.

Deoarece, solicitarile pentru material saditor la nuc in ultimii ani au inceput sa creasca, si pe piata romaneasca inca nu este suficient material saditor obtinut prin altoire, iar cel existent se valorifica la preturi ridicate, exista tendinta de folosire a materialului obtinut prin samanta.

Inmultire generativa

Inmultirea nucului pe cale generativa nu este indicata la soiuri deoarece are urmatoarele dezavantaje:

 • intra tarziu pe rod (dupa 10-15 ani de la plantare);
 • fructele obtinute sunt neuniforme ca forma si marime;
 • aspectul pomilor in plantatie este neuniform.

Inmultirea nucilor prin samanta se poate face pentru infiintarea de plantatii destinate productiei de lemn si in secundar productiei de fructe si pentru obtinerea portaltoilor.

Recoltarea nucilor pentru samanta se face la maturitatea deplina a acestora (cand invelisul verde crapa). Acestea trebuie sa fie uniforme ca aspect si marime.

Pentru obtinerea de portaltoi se aleg nuci mici, cu greutate de 6-10 g. Acestea isi pastreaza facultatea germinativa 2-3 ani daca sunt pastrate in conditii frigorifice, la 0-5 grade C.

Pentru infiintarea scolii de puieti, nucile se seamana toamna sau primavara. Semanatul de toamna se poate face in a doua jumatate a lunii octombrie. Distanta de semanat este de 90/10-12 cm. Dupa semanat se face bilonarea randului cu un strat de pamant de 15-20 cm.

Daca nu au fost insamantate toamna, nucile trebuie stratificate pentru perioada de iarna, pentru parcurgerea procesului de postmaturatie, care la aceasta specie este de 90 zile.

Daca trebuie sa semanam primavara nuci care nu au fost stratificate, acestea se introduc in apa la temperatura de 55-60 grade C unde se lasa 3 zile, apoi se scot si se repeta operatiunea, dupa care se scurg de apa, se stratifica in nisip umed, in incaperi la 24-26 grade C, timp de 10-14 zile, dupa care se seamana. (Cociu V., 1983).

Semanatul de primavara se face in a doua jumatate a lunii martie, cu nuci la care s-a parcurs postmaturatia. Distanta de plantare este de 90/15-20 cm, iar randul nu se biloneaza.

In timpul verii se efectueaza lucrarile de intretinere necesare pentru a asigura o dezvoltare normala a puietilor. Toamna se recolteaza si se sorteaza conform standardelor de calitate.

Daca puietii nu au ajuns la dimensiunile prevazute de STAS, se pastreaza inca un an in scoala de puieti
In primavara urmatoare (inainte de dezmugurit) se planteaza pentru infiintarea campului I, la distanta de 90 cm, intre randuri si 35-40 cm pe rand.

La plantare, sistemul radicular se scurteaza usor pana la tesut sanatos. Ranile provocate pe radacina la nuc, cu ocazia transplantarilor, se vindeca greu si acest proces dureaza cel putin un an. La puieti nu se scurteaza tulpina, deoarece mugurele terminal porneste mai repede in vegetatie si asigura o crestere dreapta a tulpinii.

Puietii de nuc pot fi obtinuti si in ghivece, avantajul acestei tehnologii fiind posibilitatea ca puietii sa fie plantati in camp si primavara tarziu (10-15 mai), dupa ce a trecut pericolul de ingheturi.

In timpul perioadei de vegetatie se fac lucrari de intretinere specifice. Combatera bolilor si daunatorilor se efectueaza prin aplicarea a 6 – 8 tratamente cu zeama bordeleza 0,5 – 1% sau cu alte produse cuprice in amestec cu insecticidele adecvate (I. Botu s.a. 2001).

Inmultirea vegetativa

Nucul poate fi inmultit pe cale vegetativa prin altoire, marcotaj sau “in vitro˝ .

Inmultirea vegetativa a nucului prezinta urmatorele avantaje:

 • se transmit fidel caracterele de la planta mama la descendenti;
 • imprima uniformitate in plantatii;
 • intra pe rod la 4 – 5 ani;
 • pomii au talie mica, densitatea plantatiilor putand fi mai mare;
 • se pot obtine productii de 5.000 – 6.000 kg fructe/ha la varsta de 15 – 20 de ani, cand pomii obtiniti din samanta abia intra pe rod;
 • se obtin fructe de calitate buna, cu valoare comerciala si alimentara mai mare;
 • se pot inmulti repede soiurile noi.

Dezavantajele acestui sistem de inmultire sunt:

 • au o durata de viata mai scurta;
 • obtinerea materialului saditor este mai costisitoare;
 • se pot transmite usor bolile virotice.

Inmultirea prin altoire

Spre deosebire de alte specii pomicole, altoirea nucului este o secventa tehnologica ce necesita conditii deosebite pentru a se putea realiza cu rezultate bune.

Dintre factorii care determina reusita altoirii nucului sunt:
– infiintarea plantatiilor mama pentru obtinerea ramurilor altoi, sa se faca pe terenuri fertile, drenate, structurate, usoare, profunde, mecanizabile, irigate, cu distanta de plantare de 6/4 m. Pomii se conduc cu ax central si trunchi inalt de 60 cm.

In aceste plantatii se vor face toate lucrarile agrotehnice necesare: intretinerea solului ca ogor negru in jurul pomului; fertilizarea solului cu ingrasaminte chimice si organice pe toata proiectia coroanei ; asigurarea unui regim hidric corespunzator si in perioadele de seceta; efectuarea unor taieri de scurtare a ramurilor in coroana in luna august pentru a favoriza acumularea rezervelor de substante nutritive in partile ramase si dezvoltarea mai buna a mugurilor. Ranile facute se ung cu vopsea.

Toamna, dupa caderea frunzelor si primavara inainte de pornirea in vegetatie se face un tratament cu zeama bordeleza;
Se face ciupitul lastarilor erbacei la 5 – 6 frunze in prima decada a lunii mai, in conditiile in care lastarii se dezvolta prea viguros. Daca lastarii sunt prea desi, se face rarirea acestora;

Asigurarea unor ramuri altoi de calitate este un factor hotarator in reusita altoirii la nuc. Acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • sa aiba lemnul bine maturat;
 • mugurii sa fie bine dezvoltati;
 • lungimea minima de 50 cm si diametrul de 10 – 16 mm.;
 • maduva sa fie 1/3 din diametrul ramurii
 • ;

 • internodiile sa fie de 5 – 6 cm lungime;
 • sa fie fara rani, boli sau daunatori;
 • nu se folosesc ramuri provenite din lastari lacomi.

Recoltarea ramurilor altoi pentru altoitul in ochi dormind se face de preferinta in ziua cand are loc altoitul. Ele se transporta si se pastreaza ambalate in muschi umed pana in momentul altoirii. Pentru altoirea in camp cu ochi crescand si in spatii protejate ramurile altoi se recolteaza la inceputul lunii martie si se pastreaza in camere frigorifice la temperatura de 2 – 4 ºC, in saci de polietilena.

Metode de altoire folosite pentru cultura nucului

Se practica 2 modalitati de altoire la nuci: altoirea direct in camp si altoirea in spatii protejate.

Altoirea nucului in camp.

Cele mai folosite metode de altoire pentru acest sistem sunt:

 • altoirea cu mugure in ferestruica efectuata in perioada 15 august – 1 septembrie;
 • altoirea cu mugure cu scutisor lung, efectuata in cursul lunii august, cand scoarta se detaseaza usor de pe lemn;
 • altoirea cu mugure in fluier sau in inel este un sistem ce necesita altoi de aceeasi grosime cu a portaltoiului si se poate realiza cu cele mai bune rezultate in perioada 15 iulie – 30 august;
 • altoirea cu mugure cu scutisor (chip budding) se aplica la nuc cu rezultate bune in perioada 15 mai – 15 iunie.

Altoirea in spatii protejate

Aceasta metoda se aplica in perioada repausului vegetativ in spatii protejate, din decembrie pana in aprilie si poate sa fie efectuata manual sau mecanizat.

Ca metoda de altoire se practica altoirea in copulatie perfectionata. Pentru acest sistem altoiul si portaltoiul trebuie sa aiba aceeasi grosime. Dupa imbinarea altoiului cu portaltoiul, se leaga, se parafineaza si se face stimularea calusarii in camere de fortare sau in instalatii automatizate pentru realizarea acestei secvente, cu ajutorul caldurii numai la punctul de altoire, cu mentinerea in stare de repaus a altoiului si portaltoiului. Sursa de caldura este electrica. O astfel de instalatie a fost conceputa la SCPP Valcea (I. Botu, 2001).

Altoirea mecanizata in spatii protejate se poate face prin mai multe metode, in functie de forma sectiunii realizate de masina: altoirea in “scarita”, altoirea “nut si feder“, altoirea in “omega“. Şi la folosirea acestei metode se aplica stimularea calusarii dupa altoire.

Inmultirea prin marcotaj se practica mai putin la nuc. Se poate folosi metoda de marcotaj prin musuroire sau marcotajul orizontal.

Inmultirea prin micropropagare este o metoda moderna si de viitor pentru inmultirea nucului. Metoda de inmultire “in vitro” s-a extins mult in Franta, Italia, S.U.A.

Calitatea materialului saditor folosit pentru infiintarea plantatiilor de nuc este esentiala pentru eficianta acestora. Se va folosi pentru plantare material saditor altoit sau nealtoit, in varsta de 1-2 ani, obtinut in pepiniere.

Plantele cu altoiul de 1 an trebuie sa aiba inaltimea de minim 50-60 cm, bine lignificate, cu mugurii sanatosi. Sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, cu multe radacini cat mai lungi.

Plantele de 2 ani au inaltimea de 2 m, lemnul bine maturat, sanatos si mugurii bine formati. Sistemul radicular sa fie bine format, cu minim 3 radacini mai lungi de 35 cm.(I. Botu, 2001).

Soiuri si portaltoi de nuc mentionate in lista oficiala de soiuri din Romania:

portaltoi generativi: Juglans regia, Portval, Targu Jiu ;
soiuri: Anica, Argesean, Bratia, Ciprian, Claudia, Geoagiu 65, Geoagiu 86, Germisara, Jupanesti, Mihaela, Miroslava, Muscelean, Novaci, Orastie, Ovidiu, Roxana, Sibisel 44, Sibisel 252, Şusita, Valcor, Valmit, Valrex, Velnita.

Dr. ing. Felicia PAŞCA – C.L.C.A. LAZURI

 1. marius - 23-10-2010, 17:27

  as dori un nr de tel sau o adresa de mail de la cine pot cumpara puiet

 2. Matica Ovidiu - 12-11-2010, 12:44

  as fi interesat de unde se pot cumpara puieti

 3. octavian - 14-12-2010, 23:18

  as dori de la cei mai documentati si practicieni adevarati modalitatile tehnice de altoire a nucului direct in camp cu ramura detasat, respectiv precizarea modului practiv, efectuarea taierilor si implantarea altoiului. Doresc sa practic altoirea nucului pentru livada proprie pe soiuri autohtone.Cunosc intr.o localitate apropiata o gospodarie cu un nuc ce face nuci f.mari. Pot lua din acesta ramuri ptr.altoire.?

 4. soare luca - 27-1-2011, 10:46

  SI EU ALTOIESC POMI FRUCTIFERI ,DAR NU AM INCERCAT NICIODATA LA NUC .CELE CITITE MAI SUS M-AU DETERMINAT SA INCERC ANUL ACESTA. STAU RAU CU ALTOIUL , DACA DL. OCTAVIAN DORESTE O COLABORARE MA POATE SUNA LA 0728164500 ORICAND , SAU LA Nea.sorel@gmail.com

 5. ioan, BN - 28-1-2011, 21:27

  NUCUL ESTE O INVESTITIE PENTRU CATEVA GENERATII,

 6. Iosif - 8-2-2011, 16:19

  cine vrea sa invete despre nuc ca sa isi faca propria livada ma poate contacta la nr. 0723 951302 > Pe site-ul http://www.nucifere.com/argumente.html/ am scris cateva din argumentele pentru care se merita sa investesti intr-o livada de nuc.
  Nu pierdeti timpul si plantati-va propria livada de nuci. Va veti imbunatitii starea financiara in mod garantat. Succes!

 7. mircea hornar - 9-2-2011, 20:55

  am acasa un nuc si face niste nuci mari cu coaja subtire si vreau sa stiu mai multe despre el si daca merita sa insamantez nucile lui mai ales ca as vrea sa fac o plantatie de nuci si as vrea sa stiu din ce soi provine si daca este rentabil la facut nuci

 8. mircea hornar - 9-2-2011, 20:58

  raspund la numarul de telefon 0763991378 sau 0369808483

 9. Ionut Popescu - 18-2-2011, 15:47

  Buna ziua. As dori sa plantez nuci in ghivece pentru puieti. Stie cineva cate nuci se pun in fiecare ghiveci: una sau doua? Multumesc

 10. pop_ ioan1972@yahoo.com - 24-2-2011, 12:48

  pop_ioan1972@yahoo.com cvine vrea o afacere pe 100 ANI???

 11. pop_ ioan1972@yahoo.com - 24-2-2011, 12:50

  pop_ioan1972@yahoo.com cvine vrea o afacere pe 100 ANI???pe 1 an sau pe 50 de ani

 12. Ioana Bucataru - 25-2-2011, 13:30

  Buna ziua,
  Dl. Iosif ma intereseaza infintarea plantatiei de nuci .Detin 5 Ha teren si doresc punctual din luna martie care sunt primi pasi ? Adica trebuie obligatoriu sa ar, sa nivelez pamantul , pueti unde pot sa-i vad daca sunt sanatosi daca mi se garanteaza certificatul de calitate ? si cu ce pret pot achizitiona per/ pom in lei cred ca pentru inceput as putea sadi pe 2 Ha nuci, iar printe pomi sar putea sadii si cateva randuri de par ?
  Cu stima astept un semnal ! ioanabucataru1944@yahoo.com

 13. Bancila Mariuta - 25-2-2011, 14:30

  am pepiniera pomicola si am nuci obtinuti din nuici prin selectie clonala(am lucrat in cercetare 27ani).tel.0723509496

 14. dorin donca - 27-2-2011, 23:21

  sunt din satu mare si ma intereseaza nucii obtinuti prin selectia clonala ai d-nei bancila daca se poate sa ma contactati la adresa de email : dorin.carei@yahoo.com

 15. dorin donca - 27-2-2011, 23:29

  domnule mircea hornar sunt interesat sa cumpar nuci in coaja de la dvs. , si sa colaboram , si eu imi plantez o livada de nuci , astept raspuns la tel: 0745149573 sau la dorin.carei@yahoo.com

 16. daniel - 3-3-2011, 18:37

  as dorii sa stiu daca se poate infiinta o livada de nuc cu puieti de 5 ani, inaltimea 2,5-3m cu alte cuvinte sunt sanse de reusita?!!!!!!! sau sunt prea marii. multumesc mult celor care ma vor ajuta

 17. ady gaciu - 3-3-2011, 20:49

  Nu sunt as in agricultura ,dar nici paralel.Am altoit , am cativa pomi, vie si ceva legume dar numai pentru consum propriu. In afara de 0,2 ha linga casa mai detin un teren de 0,5 ha pe care as pune nuci pentru inceput.(poate conving vecinii sa colaboreze) Sigur am sa-l sun pe dl. Iosif si pe dna. Mariuta saptamana asta sa le cer ajutorul, dar as fi recunoscator tuturor care m-ati sfatui si ajuta, chiar colabora.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde