
Producerea materialului săditor pentru cultivarea nucului
13 mai - 9:49 amLa fel ca la alte specii pomicole producerea materialului saditor la nuc se poate face prin inmultire vegetativa sau generativa.
În continuare puteți citi toate articolele relevante despre cultivarea nucului:
La fel ca la alte specii pomicole producerea materialului saditor la nuc se poate face prin inmultire vegetativa sau generativa.
Deși România are un potențial extraordinar de cultură, cultivarea nucului nu se practică în livezi intensive decât în câteva centre. Iată câteva informații despre cultivarea nucului oferite de ing. Gheorghe Bora.
Miezul de nucă este unul dintre cele mai căutate produse cu prilejul sărbătorilor, aşa că şi vânzătorii profită de ocazie pentru a umfla preţurile. Dacă în ţară ar exista mai multe plantaţii de acest tip, importurile ar scădea, iar preţurile s-ar diminua.
As dori de la cei mai documentati si practicieni adevarati modalitatile tehnice de altoire a nucului direct in camp cu ramura detasata, respectiv precizarea modului practic, efectuarea taierilor si implantarea altoiului. Doresc sa practic altoirea nucului pentru livada proprie pe soiuri autohtone. Cunosc intr-o localitate apropiata o gospodarie cu un nuc ce face nuci foarte…
Comparativ cu celelalte specii pomicole principale (măr, păr, piersic), la care cultura superintensivă practicată (în ţara noastră) începând din anul 1971, acţiunea de modernizare la nuc este mult întârziată. Deocamdată sunt puţine plantaţii de nuc, în judeţele: Gorj, Dolj, Mureş, Iaşi, Satu Mare, Constanţa (la Ostrov), Hunedoara, dar o parte din acestea au fost înfiinţate…
La fel ca la alte specii pomicole producerea materialului saditor la nuc se poate face prin inmultire vegetativa sau generativa. Prin inmultirea vegetativa nu se transmit in mod fidel la urmasi caracterele plantei mama. Nu intotdeauna dintr-o nuca buna va rezulta un pom care sa produca nuci la fel de bune.
Până prin secolul 17, în anumite regiuni din Franţa şi Germania exista un obicei conform căruia tinerii nu aveau dreptul să se căsătorească decât dacă făceau dovada că au sădit câţiva nuci. Această tradiţie îşi avea originile în antichitate, unde nucul, numit şi “ghinda lui Jupiter”, era un simbol al abundenţei.
Datele statistice oficiale din Ucraina atesta ca, in octombrie, exporturile de nuci au avut o crestere de peste doua ori fata de aceeasi perioada a anului trecut. In total, Ucraina a exportat in aceasta perioada 3,2 mii tone de nuci, informeaza portalul fruit-inform, citat de agravista.md
Pledoarie pentru cultura nucului Autor: Prof. Eliane- Teodora Stancioiu Material publicat pe didactic.ro Specie pomicola cu importante valente ecologice si economice, apreciata din cele mai vechi timpuri de locuitorii intregului glob, nucul a atras atentia pentru valoarea alimentara si terapeutica a fructelor si pentru calitatea, finetea si rezistenta lemnului.