Prețul graului 2014: Se estimează scumpiri ale grâului și porumbului din recolta 2014

| Actualitate, Preţuri şi cotaţii | de

Etichete: , , ,

O nouă analiză a X-Trade Brokers Dom Maklerski oferă noi indicii privind evoluția prețului cerealelor în 2014. Ce se va întâmpla anul acesta cu prețul grâului și prețul porumbului?

pret-grau-pretul-graului-2014

Reducerea ofertei de grâu și porumb din Ucraina pe fondul escaladării conflictului cu Rusia privind Peninsula Crimeea, dar și posibilele sancțiuni care ar fi impuse Rusiei într-un astfel de scenariu ar putea conduce la aprecieri semnificative ale prețurilor celor două cereale, de peste 20%, în condițiile în care atât Rusia, cât și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, iar Ucraina e un jucător de top pe piața exporturilor de porumb.

Conflictul din Ucraina și seceta din SUA și Brazilia au ținut cumpărătorii activi în piața grâului și a porumbului în februarie și martie. Avansul grâului a fost de 17,4%, iar al porumbului de 13% în perioada 1 ianuarie – 20 martie 2014.

Între 20 martie și 20 aprilie grâul a evoluat fără o direcție limpede, corectându-se, marcând o revenire și apoi coborând din nou, pe bursa CME din SUA, cea mai urmărită la nivel global. Recent, la începutul acestei săptămâni, ploile din SUA au crescut speranțele pentru recoltă, afectând negativ prețul. Între 20 martie și 20 aprilie porumbul a fluctuat la rândul său puternic, reușind însă, spre deosebire de grâu, să crească cu 2,9%.

În ciuda reacției emoționale a piețelor, criza din Ucraina nu a afectat exporturile de grâne, așa cum arată rezultatele trader-ului Kernel Holdings. Fără a lua în calcul volumele transportate prin portul rusesc Taman, volumele totale livrate în primele trei luni au crescut cu 38%, până la 817 mii de tone.

Volumul a fost ajutat de recolta deosebit de bună a anului trecut, dar și de deprecierea grivnei ucrainene, care a mărit sumele pe care le încasează în moneda locală traderii care exportă în dolari. Porumbul a fost preferat în detrimentul grâului la export, datorită prețului mai bun în regiunea Mării Negre decât în Brazilia sau SUA.

Cu toate acestea, nu același lucru se poate spune despre viitor. O escaladare militară a conflictului, ducând la înfruntări între forțele armate ale Kievului și Moscovei ar zdrobi barierele prețului grâului, conducând la avansuri de 10-15%. Scumpirile ar fi și mai accentuate dacă NATO ar interveni în conflict, putând induce aprecieri de peste 20%.

Corelația pozitivă între prețul grânelor și conflictul din regiune se bazează în primul rând pe factori speculativi, dar acest conflict poate conduce în cele din urmă la un impact real asupra ofertei de grâu.

Două pericole se profilează în prezent pentru oferta din regiune: primul, oferta mai scăzută dinspre Ucraina, ca urmare a costurilor de finanțare mai mari și a unor investiții mai reduse în îngrășăminte din cauza instabilității politice și a nesiguranței canalelor de livrare, în timp ce al doilea ține de posibilitatea impunerii de sancțiuni economice care să frâneze exporturile dinspre Rusia. Aceasta, împreună cu Ucraina, domină regiunea din punctul de vedere al grâului, cu exporturi estimate în 2014-2015 de 17,8, respectiv 7,8 milioane de tone.

Spre comparație, Uniunea Europeană, cel mai mare producător mondial, va avea o producție de 132 mil. tone și exporturi de 22,9 mil. tone. Grâul ucrainean și cel rus au devenit cu atât mai importante cu cât comerțul internațional e estimat de USDA (Min. Agriculturii din SUA) la aproape 160 mil. de tone, un nivel record, cu 50% peste cel de acum 10 ani. Împreună, exporturile de grâu din cele două state au reprezintat 17% din total exporturi în sezonul 2013-2014.

Porumbul exportat de Ucraina a avut o pondere de 16,1% din totalul exporturilor globale în sezonul 2013-2014 față de 6,17% pentru grâu. În ultimii ani, ocazional, atunci când China nu își poate acoperi necesarul din producția internă sau Statele Unite obțin o recoltă slabă, oferta de porumb din Ucraina devine importantă. Semănatul porumbului în SUA e în urma programului normal, în așteptarea unor temperaturi mai ridicate.

Doar 6% din suprafețe au fost însămânțate până pe 20 aprilie, față de 14% cât ar fi fost normal. Această întârziere ar putea fi însă depășită dacă vremea e bună de acum înainte. În cazul depășirii riscurilor geopolitice, porumbul ar putea avea un preț mediu cu aproximativ 5% mai ridicat decât anul trecut.

În raport cu grâul, în cazul escaladării militare a înfruntărilor din estul Ucrainei, porumbul ar putea să reacționeze inițial cu 3-5% mai puternic, datorită ponderii mai ridicate a ofertei din Ucraina în total exporturi, dar avansul relativ mai ridicat al porumbului în raport cu grâul ar avea o componentă speculativă care s-ar disipa în timp, pe măsură ce dificultăți pentru exporturile de grâu ale Rusiei ar intra în atenția piețelor.

Pentru România, anul acesta ar putea aduce o producție de grâu de 6,7 – 6,9 milioane de tone, ușor peste media multi-anuală, dar sub recolta foarte bună a anului trecut de 7,4 milioane de tone. Dintre acestea, livrările în străinătate ar fi de 3,3 milioane de tone, arată datele Coceral. Producția de porumb ar urma să scadă la 8,8 mil tone de la 10,2 anul trecut, potrivit organizației traderilor europeni Coceral.

În termeni relativi, prețul porumbului ar putea rezista mai bine, chiar și fără turbulențe în Ucraina. Într-un scenariu de conflict militar acut, oferta locală nu va fi suficientă pentru a izola România de creșterea prețurilor. Producătorii și traderii ar avea de câștigat de pe urma prețurilor în creștere, dar pentru consumatorul român, conflictul nu ar fi deloc un motiv de bucurie, obligându-l să suporte prețuri în creștere pentru produsele finale de 5-10%.

X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piaţa de brokeraj în Europa Centrală şi de Est. Înfiinţată în 2002, în Polonia, compania este activă pe piața din România din 2008, prin intermediul X-Trade Brokers Dom Maklerski Varşovia Sucursala Bucureşti S.A. (XTB România). Compania oferă acces la pieţele valutare (forex), de mărfuri şi de capital (acţiuni şi indici bursieri în piețele majore și cele emergente).

XTB România oferă tehnologie de vârf clienţilor săi prin intermediul platformelor de tranzacţionare în versiune desktop și mobilă. Compania se implică activ în programe de educare pe teme de analiză tehnică şi fundamentală, psihologia investitorului şi managementul riscului. Prin tehnologie, educație, suport individual și servicii de vârf pentru clienți, XTB România creează condițiile pentru succes. XTB România face eforturi constante pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor pe care le oferă clienţilor săi. Astfel, analiştii XTB România susţin periodic prezentări pe teme relevante pentru pieţele financiare şi sunt disponibili zilnic pentru întâlniri cu clienţii. În România, XTB România este reglementată şi supervizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde