Pregătirea patului germinativ în agricultura ecologică

| Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , ,

amendamente-solAsigurarea condiţiilor de germinaţie corespunzătoare a culturii ce urmează a fi semănate reprezintă condiţia de bază pentru germinaţia seminţelor, răsărirea uniformă şi dezvoltarea normală a plantelor, într–un teren curat de buruieni.
Lucrările de bază şi cele de pregătire a patului germinativ, au ca scop realizarea unui pat germinativ perfect în care seminţele să aibă o plapumă curată de resturi vegetale, buruieni, mărunţit şi afânat pe toată suprafaţa, şi un pat mai aşezat, aerat şi umed.

Acest lucru asigură o germinare optimă şi o desime corespunzătoare la răsărire. Lucrările de pregătire a patului germinativ sunt condiţionate de cerinţele plantei cultivate şi de condiţiile din teren. Patul germinativ trebuie să aibă o adâncime adecvată în raport cu planta care urmează a fi semănată.

Stratul de sol ce acoperă seminţele trbuie să fie mai afânat, pentru a asigura aerul şi căldura nacesară germinării seminţelor. Astfel se întrerupe curentul capilar de apă către suprafaţa de evaporare şi se micşorează pierderile de apă. Stratul de sol afânat se uscă mai repede pentru că aici aerul circulă mai uşor, dar la nivelul seminţelor rămâne destul de umed.

Sub adâncimea de încorporare a seminţelor solul trebuie să fie aşezat şi umed astfel încât primele rădăcini ale seminţei să găsească apa şi elementele nutritive necesare dezvoltării în primele faze de viaţă.

Brăzdarele semănătorilor trebuie să aşeze seminţele în stratul aşezat la partea superioară a acestuia. Astfel se asigură contactul intim al seminţelor cu solul. Apa se urcă prin capilare până la la seminţe şi determină germinare acestora. Aceste cerinţe sunt pentru majoritatea plantelor de cultură.

Culturile care se seamănă în prima urgenţă: grâul de primăvară, mazărea, secara, triticalele, orzoaica de primăvară, ovăzul, borceagul de primăvară, lucerna. trifoiul, şi diverse legume (spanac, morcov, pătrunjel, ceapă) care au temperatura de germinaţie cuprinsă între 1-4 grade Celsius, prezintă unele particularităţi în ceea ce priveste pregătirea patului germinativ.

La cerealele de primăvară semănatul foarte timpuriu este recomandat datorită cantităţilor mari de apă necesare germinării şi de temperaturile scăzute necesare pentru declanşarea fenofazelor de fructificare.

Pregătirea patului germinativ pentru culturile din prima urgenţă este necesar să fie realizat în două etape. Printr-o trecere cu discul în toamnă şi apoi lucrările necesare în primăvară. Acest sistem este necesar deoarece primăvara arătura denivelată (nelucrată din toamnă) se zvântă neuniform, motiv pentru care nu se poate trece repede la pregătirea terenului şi se întârzie semănatul.

Suprafaţa de evaporare şi pierdere a apei din sol este mai mare în cazul arăturii negrăpate. În schimb pe terenurile de pe versanţi, arătura este recomandată să rămână sub forma brazdelor denivelate, perpendiculare pe linia de cea mai mare pantă, în scopul evitării eroziunii solului pe perioada iarnă-primăvară.

Numărul de lucrări ale solului ce se fac primăvara este necesar să fie cât mai mici pentru a evita tasarea solului şi pierderea apei din sol. De regulă se reduce numărul de lucrări cu grapa cu discuri, aceasta fiind înlocuită cu lucrarea executată cu combinatorul, grapa rotativă sau utilizând agregate complexe de pregătirea terenului şi semănat printr-o singură trecere.

Lucrările de pregătire a patului germinativ reprezintă prin epoca de execuţie şi realizarea indicilor de calitate metoda agrotehnică cea mai eficientă pentru combaterea buruienilor ce apar primăvara devreme: cănepioara, turiţa, hrişca urcătoare, ridichea sălbatică, muştarul sălbatic, susaiul etc. În acest scop este obligatorie executarea ultimei lucrări de pregătire a patului germinativ în ziua sau preziua semănatului, pentru a combate toate buruienile cu germinaţie şi răsărire identică cu biologia plantei semănate.

La lucrarea de pregătire a patului germinativ se urmăreşte ca suprafaţa solului să fie bine nivelată fără şanţuri, coamele să aibă un aspect uniform fără a se putea evidenţia trecerile alăturate ale plugului. Direcţia de deplasare va fi pe diagonală sau perpendicular pe direcţia arăturii sau a lucrării solului executată anterior. Pe terenurile în pantă pregătirea pregătirea patului germinativ se face numai pe direcţia genarală a curbelor de nivel, adică în lungul arăturii sau sub un unghi de maxim de 30 de grade faţă de acesta.

Momentul optim pentru excutarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ este ales în funcţie de umiditatea solului, iar această umiditate este optimă atunci când solul nu aderă de unelte, efectul de tăiere şi tasare a solului este diminuat. Nerespectarea momentului şi a perioadei optime de executare a lucrărilor de pregătire a terenului duce la scăderea calităţii lucrării. Întârierea pregătirii patului germinativ, produce uscarea solului iar întârzierea semănatului la cerealele de primăvară cu 10 – 15 zile determină reducerea producţiei cu 10 – 25 % însă lucrarea solului prea umed nu produce afânarea necesară şi va duce la degradarea solului.

Pentru realizarea adâncimii nacesare trebuie să alegem unealta potrivită în funcţie de starea arăturii (resturi vegetale, mersul vremi, particularităţile seminţelor care se seamănă etc.), dar şi reglarea şi viteza de deplasare a acestora.
În arăturile unde s-au instalat deja buruienile acestea trebuie tăiate şi desprinse de sol în totalitate. Nu se admite acoperirea buruienilor cu un strat subţire de sol pentru că ele în scurt timp vor ajunge la suprafaţă. Ultima lucrare de pregătire a patului germinativ trebuie efectuată perpendicular pe viitoarea direcţie a rândurilor de plante pentru a asigura condiţiile de calitate a lucrării de semănat.

Autor: ing. Constantin Cristea

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

05.03.2020 - 12:35
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numarul meu este 0905286325 raspunde

14.02.2020 - 12:14
Anonim spune: Sunt foarte interesat de ceea ce oferiți și aș aprecia un apel pentru mai multe informații. Numărul meu este 0905287606. raspunde

25.01.2020 - 5:00
Anonim spune: Am pus feromoni si i -am atras din toata pasunea.De cinci ani nj ne ramane un fruct ña livada .Cu insecticid mor dupa ce mananca florile chimizate.Jale fac !!! raspunde

06.11.2019 - 2:32
Georgi spune: Am si eu o mica ferma de iepuri mat interesa cit oferiți pe kg si ce rase cumpărați sa ma contactati 0754431439 raspunde

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde