Pomicultura: stropirile de iarna la pomi se fac din februarie pana la sfarsitul lunii martie
Cand se fac stropirile de iarna la pomi?
Desigur, raspunsul difera in functie de zona in care se afla livada. In general, insa, se iau in calcul asa-zisele ferestre calde, perioadele in care riscul de inghet este minim iar temperatura depaseste 4-5 grade Celsius. In Romania, o data cu schimbarile climei, aceste ferestre calde corespund lunilor februarie si martie.
Stropirile incep cu tratamentul albastru
Tratamentul impotriva bolilor si daunatorilor debuteaza cu o stropire cu fungicide cuprice – asa numitul tratament albastru cu piatra vanata, champion, kocide – fiind urmata, in a doua etapa, de o stropire cu insecticide si acaricide: Actara, Calypso, Decis, Oleodiazol (consultati lista pesticidelor retrase de pe piata in anul 2008).
In fine, o a treia stropire o reprezinta cea cu zeama sulfocalcica sau cu sulf muiabil, in principal pentru prevenirea aparitiei fainarii sau ruginii.
ATENTIE: Nu amestecati produsele! Consultati de fiecare tabelele de compatibilitate ale insecticidelor si fungicidelor sau cereti sfatul unui specialist. Foarte multe amestecuri ale unor produse pe baza de cupru si sulf sunt periculoase atat pentru plante cat si pentru om sau animale.
Se foloseste aracetul ca adeziv in solutia pentru stropit?
In cazul tratamentului de iarna, cand pomii se afla inca in repaus vegetativ, raspunsul este categoric nu. Produsele fitosanitare adera foarte bine pe scoarta pomilor, nefiind nevoie de utilizarea unor adezivi. Acestia se folosesc doar in cazul tratamentelor „in verde”, acolo unde exista specii cu frunze cu suprafata cerata (varza, gulia etc).
Ing. Cornel Oprea
Pe acelasi subiect:
- Lucrări de îngrijire la gutui
- Infiintarea unei plantatii de mar in sistem intensiv
- Unitatea Fitosanitara Arges: Recomandari privind tratamentele de iarna in pomicultura
- Unitatea Fitosanitară Maramureş: Nu depăşiţi dozajul la pesticide!
- Fermieri, incepeti tratamentele fitosanitare la pomi fructiferi, vita de vie si legume
Serbanescu Florin - 5-3-2011, 11:30
Buna ziua . Detin caisi si piersici. Sunt interesat de detalii privind lucrarile de taiere, stropire, protectie impotriva rozatoarelor pentru aceste specii.
Cu stima,
Florin Serbanescu
Adrian Mangra - 2-5-2011, 14:35
Va multumesc pt ac oportunitate.
Cu respect,
Daniel - 25-5-2011, 21:45
Sunt un pasionat recent pentru cultivarea rosiilor,ardei gras, gogosar , si nu stiu tratamentul Fitosanitar cum sa le mentin verzi si frumoase va rog ajutati-ma . Trimiteti si mie un tabel cu combatibilitatea fungicidelor,insecticidelor la adresa mea de E-mail: mzq_on@yahoo.com
Nagy Aniko - 24-6-2011, 19:01
Buna ziua , de curand am terminat scoala de tehnician in agricultura,si am fost angajata intr-o fitofarmacie dar am mari indoieli in privinta compatibilitatii pesticidelor,la scola nu am avut curs referitor la aceasta tema.M-ati face foarte fericita daca m-iati trimite un tabel de compatibilitate la adresa de e-mail> .Multumesc anticipat.