Pomicultura: protejati pomii impotriva atacurilor daunatorilor, in lunile de iarna
In aceasta perioada, lucrarile de ingrijire a pomilor fructiferi tin in primul rand de protejarea tulpinilor acestora, impotriva atacului rozatoarelor. Iarna iepurii si soarecii de camp rod coaja pomilor, in special a celor tineri. Pomii se vor usca in cele din urma, deoarece vasele prin care circula seva sunt sectionate, informeaza specialistii agromonitor.ro/arhiva
Pentru a preveni acest lucru, tulpinile pot fi invelite cu trestie, carton bituminos, etc., pana la o inaltime de 1m de la sol. O alta metoda este vopsirea tulpinii cu un amestec de balegar de porc si lapte de var, mirosul va indeparta daunatorii.
Daca in cazul pasarilor sunt folosite binecunoscutele sperietori de ciori, si in cazul iepurilor putem confectiona…sperietori de iepuri! Pentru aceasta lipim pe margine doua CD-uri vechi astfel incat sa obtinem doua cercuri tangente. Acestea sunt prinse apoi pe un bat, la o inaltime de 30-40 cm, intre pomi, sau legata in coroana pomilor intr-un loc vizibil. Sperietoarea imita ochii bufnitelor, pradatori naturali ai rozatoarelor.
Pomii tineri din specii sensibile la geruri se pot proteja de frig invelindu-le coroana cu o folie de plastic sub care vom adauga un strat protector din paie si frunze uscate.
Pentru livezile tinere, acolo unde o parte din pomi s-au uscat in primul an, se face completarea golurilor, asta insemnand ca acei pomi uscati sunt indepartati si in locul lor sunt plantati altii noi.
Toamna se poate face si fertilizarea solului, cu ingrasamant chimic greu solubil sau organic semidescompus. El se inglobeaza in sol prin aratura, intre randurile de pomi, sau prin sapat direct in jurul fiecarei tulpini, acolo unde numarul de pomi este mic.
Este bine de retinut ca sunt mai multe metode de intretinere a solului in cazul unei livezi, si anume:
- teren complet inierbat, ceea ce inseamna ca tot solul este acoperit de un covor de ierburi
- ogor negru, pe terenul dintre pomi nu creste nimic, si periodic sunt efectuate lucrari de discuire. Este o metoda folosita in cazul livezilor tinere, unde solul trebuie sa fie bine afanat.
- teren inierbat in benzi, o solutie de compromis intre cele doua anterioare. Terenul intre randuri este inierbat iar cel dintre pomii de pe rand este mentinut afanat.
- culturi mixte, sunt folosite in primii ani de la infiintarea livezii, cand pomii inca nu au dezvoltat o coroana bogata. Pentru a profita din plin de terenul ramas, intre randuri se pot cultiva legume precum ceapa, usturoiul, mazarea, fasolea.
Citeste si calendarul pomicultorului
Pe acelasi subiect:
- Pomicultură: Întreținerea solului și combaterea buruienilor în livezi
- Pomicultorii români dezbat la Mărăcineni soarta acestui sector în perioada 2014-2020
- Potential Romaniei in pomicultura este urias. Romania LIbera prezinta cazul unui fost miner care, cu salariile compensatorii, a investit intr-o livada profitabila
- Infiintarea unei plantatii de mar in sistem intensiv
- Dr. ing. Felicia Paşca: Particularitǎţi de fructificare la diferite specii pomicole