Calendar pomicol pentru luna decembrie
În această perioadă, pomicultorii îşi fac primele evaluări privind rezultatele de producţie ale anului. Totodată, ei vor analiza rezultatele acţiunilor de combatere a bolilor şi dăunătorilor şi, în funcţie de acestea, îşi vor lua măsuri de procurare a unor pesticide mai eficiente şi, eventual, îşi completează echipamentele pentru administrarea acestora.
Se vor lua măsuri de pregătire a pomilor şi arbuştilor fructiferi, pentru a putea trece peste iarnă fără pierderi si pentru prevenirea pierderilor produse de rozătoare şi alte animale. În acest scop, se va asigura împrejmuirea plantaţiilor şi pepinierelor pomicole cu gard din plasă sau repararea celui existent, în cazul în care acesta este deteriorat.
Pe parcele mai mici, în curţi şi chiar în cazul pomilor tineri izolaţi, trunchiurile acestora se protejează folosind tulpini de floarea soarelui sau de porumb, împletituri din paie, stuf, trestie, nuiele de alun, salcie, soc, plasă de sârmă subţire tip rapiţ, hârtie cerată sau folie din polietilenă perforată. De asemenea, pentru suprafeţe mai mici şi curţi, se poate folosi un amestec din humă şi nisip grosier, în părţi egale, cu care se pregăteşte o mocirlă de densitatea smântânii, la care se adaugă balegă de porc, eventual sânge alterat, un adeziv (aracet) şi un insecticid puternic (Decis, Karate, în concentraţie de 0,04%). Cu pasta obţinută se acoperă tulpinile şi primele ramuri de la bază.
Citeste mai mult in Revista Ferma
Pomicultura: protejati pomii impotriva atacurilor daunatorilor, in lunile de iarna » Recolta - 12-12-2008, 2:40
[…] Citeste si calendarul pomicultorului […]