O nouă stație de compostare construită în Sibiu va produce anual 6.500 de tone de compost

| Actualitate, Esenţial, Intern | de

Etichete: , , ,

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au participat luni, 14 iulie 2014, la recepția lucrărilor de execuție a Stației de Compostare de la Șura Mică, parte a proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Sibiu”.

Valoarea totală a proiectului depășește 80 de milioane lei fără TVA și este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin POS Mediu, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, iar contribuția financiară a Consiliului Județean Sibiu la acest proiect este de 10,7 milioane lei. Uniunea Europeană și bugetul de stat al României contribuie cu 69,6 milioane lei.

„Este și aceasta o etapă importantă a celui mai mare proiect implementat până acum de Consiliul Județean Sibiu, acela prin care vom ajunge curând la un stadiu modern de colectare, selectare și valorificare a deșeurilor în toate localitățile, pornind de la cele mai mici și până la municipiul Sibiu. Rezultatul final este acela că, pe lângă un mediu mai curat, locuitorii județului vor plăti mai puțin pentru deșeuri deoarece acestea vor fi valorificate la maxim, așa cum se întâmplă acum în toate țările Uniunii Europene”, spune Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

În Stația de Compostare Șura Mica se vor trata deșeuri biodegradabile menajere colectate separat din jumătatea de sud a județului, deșeuri verzi din parcuri și grădini, deșeuri biodegradabile din piețe, cantine, restaurante și alte tipuri de deșeuri asimilabile celor menajere. Stația are o capacitate de 18.600 t/an și va produce anual 6.500 de tone de compost care poate fi valorificat pentru producții agricole sau sere de flori.

Stația se compune din: hală pentru depozitarea deșeurilor aduse din teren, garaj pentru utilaje, hală sortare, platformă de compostare intensivă cu 8 brazde și 8 ventilatoare pentru aerare brazde, hală pentru maturare compost cu o suprafață de 4.800 de metri pătrați, șopron pentru stocarea compostului, clădire administrativă, cântar, instalație pentru spălare roți și bazin de apă cu o capacitate de 180 metri cubi. 20 de angajați vor asigura funcționarea stației timp de 312 zile/an, într-un shimb de 8 ore pe zi.

Tot la Șura Mică va funcționa și o stație de sortare ale cărei lucrări au fost recepționate în urmă cu 10 zile. Urmează ca în scurt timp, o stație de compostare similară să fie recepționată lângă localitatea Târnava unde se vor trata deșeurile biodegradabile din jumătatea de nord a județului.

Prin acest proiect au fost închise 5 depozite neconforme la Agnita, Avrig, Cisnădie, Remetea (Sibiu, Dealul Dăii) și Tălmaciu. La acestea se adaugă achiziționarea de pubele de diferite dimensiuni pentru întregul județ.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

Abonamente stiri medicale Medic24
FORUM

06.04.2025 - 1:39
Daniel spune: Vreau sămânța tratata tătarca pt maturi și prețul va rog raspunde

20.11.2024 - 9:29
Vid spune: Am cativa meri nealtoiti, care produc fructe verzi - galbui, foarte bune, de marime medie si se coc in primele zile de august. Sunt foarte, foarte productivi , producand circa 50 kg /pom matur , insa neajunsul este ca rodesc o data la 2 ani, deoarece din cauza rodului excesiv nu reuseste sa produca lastari de rod pentru anul urmator. Ce se va intampla daca acei meri ii folosesc ca portaltoi??? Pomul altoit rezultat va produce in fiecare an?? De ce ?? raspunde

12.08.2024 - 5:34
Oprea Ana spune: Doresc un număr de tel de la prelucrare mere Băcia raspunde

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde