Ministerul agriculturii aduce precizari in cazul Programului de populare de susţinere a Dunării cu puiet de sturioni

| Pescuit şi acvacultură | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , ,

Ca urmare a constatărilor privind declinul populaţiilor de sturioni, MADR a finanţat, prin Agenţia Naţionala pentru Pescuit şi Acvacultură, din bugetul propriu, în perioada 2006 – 2009 „Programul de populare de susţinere a Dunării cu puiet de sturioni”, în conformitate cu prevederile Ordinului comun nr. 262/330/2006 al MADR şi Ministerului Mediului, informează un comunicat al MADR.

Astfel, în această perioadă au fost deversaţi în fluviu 404.775 pui de sturioni (păstrugă, morun, nisetru şi cegă) alocându-se suma de 10.543.924 lei (fără TVA).

Evaluarea eficienţei programului urma să fie efectuată de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare “Delta Dunării” Tulcea care are calitatea de autoritate ştiinţifică CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) în România pe baza datelor furnizate de „Staţia de monitorizare a peştilor migratori din Dunăre” situată la Isaccea/judeţul Tulcea”.

În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 262/330/2006 a fost înfiinţată de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării „Staţia de monitorizare a peştilor migratori din Dunăre” în scopul urmăririi eficiente a rezultatelor obţinute prin implementarea programelor de repopulare şi/sau de populare de susţinere cu puiet de sturioni, a căror reproducere în mediul natural este deficitară. Staţia urma să funcţioneze şi cu participarea specialiştilor din ţările riverane Dunării inferioară care administrează, în comun, sub auspiciile CITES, populaţiile de sturioni din Nord – Vestul Mării Negre şi Dunărea inferioară.

Prin activitatea staţiei urma să se determine rata de supravieţuire în fluviul Dunărea şi în apele de coastă ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a puilor de sturioni marcaţi şi populaţi în cadrul „Programului de populare de susţinere a Dunării cu puiet de sturioni”.

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare “Delta Dunării” Tulcea s-a angajat ca anual, în cadrul unei reuniuni organizată în luna ianuarie, să prezinte rezultatele monitorizării eficienţei programului pentru anul precedent şi să propună adoptarea de măsuri clare de corectare şi îmbunătăţire a activităţilor. Până la această dată acest angajament nu a fost respectat.

MADR doreşte ca autoritatea ştiinţifică CITES din România sa elaboreze un studiu ştiinţific din care să rezulte în mod clar rezultatele populărilor de susţinere din perioada 2006 – 2009, precum şi argumentele de ordin ştiinţific care să susţină viabilitatea programului până în anul 2015.
MADR, ca autoritate competentă pentru pescuit şi acvacultură, prin Agenţia Naţionala pentru Pescuit şi Acvacultură, doreşte să participe la promovarea „Programului de populare de susţinere a Dunării cu puiet de sturioni” în comun cu ţările riverane Dunării pe baza unor studii ştiinţifice relevante.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde