Liberalizarea funciară „nu mai poate fi amânată”
România nu mai poate amâna vânzarea terenurilor către străini, deşi nu are pus la punct cadastrul, a declarat directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, sâmbătă, la Reghin, la Conferinţa de instruire şi informare a fermierilor şi autorităţilor locale privind implementarea proiectelor pe fonduri europene 2014 – 2020 pe dezvoltare rurală.
„Nu putem renunţa, deşi nu avem pusă la punct problema cadastrală. În Ardeal e pusă la punct, dar în restul ţării e varză. Dar trebuie să începem vânzarea de terenuri, vom schimba atribuţiile Agenţiei Domeniilor Statului, va avea un rol de vânzare şi cumpărare a terenurilor, vom putea veni să oferim preţuri pentru cumpărarea terenurilor, vom încerca introducerea de măsuri restrictive pentru străini, drept de preemţiune pentru fermieri”, a arătat Nicolae Popa, potrivit Agerpres.
Directorul adjunct al APDRP a spus că în Parlament există un proiect de lege, care a trecut deja de Senat, care prevede ca toate cheltuielile cu măsurătorile topografice să fie suportate de statul român.
„Nu putem rezolva problema marilor exploataţii, nu putem rezolva piaţa funciară şi problema cadastrului dacă nu aplicăm această lege. (…) Altminteri omul de la ţară nu va reuşi să-şi plătească aceste acţiuni de măsurare a terenurilor, când se cere mai mult decât evaluarea terenurilor. Vom aştepta 1.000 de ani să rezolvăm problema cadastrală, dar dacă va fi aprobată de Camera Deputaţilor atunci se va rezolva”, a susţinut Popa, care consideră că sumele investite de stat în cadastrare ar putea fi recuperate în 3 – 4 ani.
Deputatul liberal Ioan Cristian Chirteş a arătat că liberalizarea vânzării terenurilor nu mai poate fi amânată, întrucât România a trecut de toate derogările, dar există un proiect de HG pentru introducerea preemţiunii, deşi este „cam târziu”.
Pe acelasi subiect:
- Prima vânzare de terenuri agricole făcută publică de MADR / 15.000 lei pe hectar în judeţul Dâmboviţa
- Normele metodologice pentru legea vânzării terenurilor agricole vor fi publicate luna aceasta în Monitorul Oficial
- Cum stabilești, teoretic, prețul terenului agricol
- Cine este fondul de investiții care a cumpărat 6000 de hectare în Botoșani
- Terenuri agricole Vrancea: Interesul este încă scăzut pentru achiziția de terenuri