Lelescu, DADR Timis: Statul ar putea lucra terenurile necultivate ale proprietarilor

| Actualitate | de

Etichete: , , , ,

Statul ar putea lucra terenurile necultivate ale proprietarilor, in sistem de concesionare, arenda sau inchiriere, fara a se schimba destinatia de proprietate, daca Guvernul va aproba favorabil aceasta propunere venita din partea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Timis, a precizat directorul DADR Timis Tiberiu Lelescu.

parloaga-teren-necultivat

“Nu este vorba despre o nationalizare sau expropriere, despre luarea pamanturilor proprietarilor, ci despre o problema ce priveste lucrarea terenurilor ramase in parloaga de ani de zile, mai ales din zonele colinare si cele precolinare. In judetul Timis sunt peste 100.000 de hectare de terenuri agricole necultivate, iar in tara, circa trei milioane de hectare. Aceste pamanturi apartin unor proprietari in varsta, care nu le mai pot lucra si care nu au bani sa-si cumpere utilajele necesare”, a declarat Lelescu, potrivit Agerpres.

Directorul DADR Timis a subliniat faptul ca Romania este singura tara din Europa care nu-si cultiva intreaga suprafata arabila, iar productia agricola de la noi a fost scazuta, anul trecut, fata de necesarul de consum. Lelescu a mentionat faptul ca propunerea a venit din partea proprietarilor de terenuri funciare care nu le mai pot lucra singuri.

 1. Ionel - 25-2-2011, 10:38

  Waw !!! super ! Incepe campania electorala? Luam terenul si il distribuim cui aduce mai multe voturi?
  Hotarare de guvern privind schimburile de teren intre proprietari, fara taxe notariale,in vederea comasarii si obtinerii de productii sporite, eficientizarea muncii.. Schimburile legiferate prin secretariatul primariilor si CF
  SUBVENTII PE HECTAR LA NIVEL EUROPEAN ! PRETUL MOTORINEI PT AGRICULTURA, LA POMPE SPECIALE, 0, 50 EURO / LITRU. Si problema pamantului se va rezolva de la sine. EVENTUAL UN PRET MINIM GARANTAT, SAU…DE REFERINTA!

 2. carmen - 25-2-2011, 11:25

  Sper ca intentioneaza sa si plateasca proprietarilor un echivalent al arendei , altfel…
  Daca statul intenntioneaza sa si plateasca ceva proprietarilor, MAI BINE DECIT sa profite degeaba hotii de atrendasi dupa care umbla oamenii pe la executori judecatoresti sa isi recupereze arenda cuvenita.

 3. teo - 25-2-2011, 12:05

  Execelenta initiativa!Eu am citeva hectare pe care cresc iepuri salbatici.
  Am incercat sa le ofer gratuit in exploatare la cei din sat dar nu vrea nimeni sa le lucreze.Ati inteles bine,in mod gratuit!
  Doar atunci cind le ultivam eu ,veneau toamna la cules!

 4. Vladiana - 25-2-2011, 12:06

  Felicitari si succes in implementarea Ideii ,
  tot Banatu-i fruntea !

 5. Nicusor Ghita - 25-2-2011, 12:24

  E clar , stirea este cu iz electoral. Dar daca se va indeplini? Eu cred ca statul nu va putea sa intervina intr-o proprietate privata asa de usor. Mai sunt ceva bani de mancat si se mira ce sa mai nascoceasca. De ce statul Roman nu urmeaza un exemplu al altor state in care un anumit (Experiment) a dat roade, de ce trebue sa cheltue mereu bani pe idei care sunt de cele mai multe ori paralele cu realitatea.

 6. pom din bn - 25-2-2011, 13:02

  Smecherie mare vrea sa faca acest LELEA-LELESCU….gratis….Oare e o scuza ca ar fi o idee a FMI-ului ? Sau in spate se ascunde ceva de genul…..statul sa dea o lege sa uneasca terenurile si sa vina cineva „politic” si sa profite de asta? Statul nu are nici un interes sa le lucreze pentru ca ar fi falimentar in „afacere” inainte de a incepe!…. De ce nu fac asta …..adica sa lucreze terenurile nelucrate acum….. fara sa bage statul la mijloc?

 7. Ing. agronom Teodor I. - 25-2-2011, 13:04

  Prin impiedicarea dezvoltari agriculturii asta s-a si dorit ! DISTRUGEREA PROPRIETATII PRIVATE SI REVENIREA LA COMUNISM ! Toti care detin proprietati prin mostenire de la parinti bunici etc trebuie sa zaca in tribunale conform politicilor oarbe pentru ca statul totalitar sa-si revina ! RUSINE !

 8. Taranul - 25-2-2011, 18:09

  Cred ca este bine ,dar de vazut cine asigura implementerea tuturor verigilor tehnologice cu simt de raspundere.In 1990 am facut din IAS societati comerciale si a esit ce stim cu totii!

 9. Balana Ilie - 25-2-2011, 20:57

  Este o idee buna,de luat in seama.Decat sa stea parloaga mai bine lucrate si sa produca.In arenda cred ca ar fi ideea cea mai buna.

 10. un agricultor - 25-2-2011, 21:55

  Constat inca o data ca avem conducatori care arunca vorbele fara sa cunoasca realitatea din agricultura sau daca o cunosc,nu se coboara la nivelul nostru pentru a o recunoaste.Realitatea este ca desi preturile cresc ,alert,la produsele agricole(in special griu,cartof,porumb)inca nu am vazut in zona mea un fermier bogat.Eu nu pot sa pricep ce avea acel domn in cap atunci cind a declarat ca statul ar putea lucra….cred ca habar nu are ce inplica acest lucru.Este dureros ca ni se arunca niste pastile ca la niste ciini dar mai dureros (pentru cei care le arunca)este ca uita ca suntem oameni si chiar daca muncim in agricultura gindim poate mai bine decit cei care ne conduc.

 11. Radu - 26-2-2011, 8:53

  Statul nu lucreaza nici macar ce are acum in proprietate (terenurile ADS-ului, sute de mii de hectare comanate) dar mai cele ale actualilor proprietari care sunt terenuri foarte sfarmitate. Statul nu mai are nimic legat de agricultura, utilaje, spatii de depozitare, specialisti, dar ei vor sa dea o lectie actualilor agricultori. Povesti domnule ………. .

 12. Al.Florin Tene - 26-2-2011, 18:18

  Eu am in comuna Roşiile Jud. Vâlcea 9 ha de pământ. Eu sunt la Cluj am o vârstă şi nu-lpot lucra. Lucrează ceva din el oamenii din sat dar nu îmi dă nimic. Ar fi foarte bine să-l lucreze statul şi să ne dea şi nouă cevacu pensia de 8oo lei e foarte greu.

 13. bacodrut - 27-2-2011, 10:34

  O fantezie! Acest domn Lalescu a mai afirmat prin mai-iunie 2010 ca in Timis va fi productie record de grau! Rezultatul s-a putut vedea dupa recolta, dar se vede si in pretul graului la momentul actual. in ceea ce priveste lucrarea de catre stat, vorbe in vant! Trebuie sa luam in considerare ca majoritatea acestor pamanturi sunt in zone colinare, deci nu foarte productive, sau suprafete mici, pe care nici un agricultor cu o dotare tehnica adecvata nu-si permite sa-l ia in arenda, avand in vedere costurile suplimentare care implica lucrarea unor suprafete mici (consumuri de timp si carburanti cu deplasarea, imposibilitatea efectuarii lucrarilor de erbicidare, tratamente datorate culturilor invecinate,etc). De asemenea trebuie luat in calcul costurile mari de aducere a acestor parcelute la nivelul minim necesar infiintarii unei culturi! Daca statul ar veni cu o subventie, o compensare pe 2-4 ani a arendei, etc, poate ca s-ar gasi cineva, dar nu uitati ca proprietarul si-n aceste conditii tot ar avea de comentat ca el castiga prea putin comparativ cu arendasul, ca asa-i Romanul! Sa-l lucreze statul insa e exclus…. pai ce mai are statul in acest moment ca si dotare agricola?!

 14. serban ioan - 27-2-2011, 15:42

  Asta este PDL-ist echivalent cu sarac cu duhul.Nu mai au cum sa scoata bani de la bugetul de stat si inventeaza ,,inginerii”.Sa plece si sa ne lase ,tarii iar fi mai bine fara conducerea asta macar nu s-ar mai fura si tot ar fi un castig.

 15. zlate nicolae - 3-3-2011, 11:05

  cred ca statul ar putea incepe sa lucreze suprafetele despadurite in ultimii 20 de ani, impadurindu-le ar mai putea sa impadureasca terenurile rezultate din exploatarea minera de la suprafata din patrimoniul s n l oltenia. iar pentru terenurile ramase parloaga sa gaseasca solutii de a fi lucrate in arenda incurajand pe cei care se cncumeta sa ia in arenda aceste terenuri

 16. Dan P. - 17-3-2011, 10:59

  Acest om ori este indoctrinat cu medicamente analgezice, ori nu gandeste!
  Pai cum sa faci cea ce zici domnule doctor veterinar? Chiar crezi cea ce zici? daca da esti cea ce nu trebuie sa fii. Un facator de idei, un idealist, un istet pus pe o perioada determi9nata sa emani bazaconii.
  Mergi prin judet, tara si vezi ce s – a intamplat cu terenurile IAS. I.A.S ul nu era tot de stat. Ce politica liberala emana partidul din care faci parte cand spui acest lucru. pune mana pe carte si citeste ce inseamna politica liberala si atunci sa mai propui asemenea lucruri. Iti cunoastem logica
  legislatie coerenta in sprijinul taranului,
  Eliminarea comerciantilor din piata si de pe strada, sosea cu produse fabricate in Turcia, Grecia, Italia, Spania, Hungaria, etc.
  Dati fermierului ce s – a luat la colectivizare – boi, carutele, plugurile, grapele – adica mij;loacele de productie. daca nui stiti cum va spun eu. Prin credite mici, mici aproape ca la UE.
  Educati fermierii, copii in spirit de munca nu de munca. Mergeti pe principul 5 ha un fermier si atuci nu mai trebuie implicarea statului. Statul trebuie sa intervina in politica de preturi, ajutoare financiare si nu in implicarea ca executant. Va rugam mai recititi politica manageriala a conducerii si implicarii statului in dezvoltarea economica a tarii. Domnule director ati data afara toti inspectorii, fuctiopnari publici din DADR Timis, de ce nu ati incercat sa puneti in valoare aceste creere sa lucreze pamantul. De ce nu ati dat o mana de ajutor statului pentru a nu fi acesti intelectuali ai pamantului niste asistati sociali, care sa suga din veniturile celor care mai muncesc?
  Aici ganditi, nu la masinarii cum sa pacaliti masa de votanti.
  Pacat ca in postul pe care il ocupati vremelnic, veniti si debitati numai aranjamente politice, nimic din cele economice, aducatoare de venit pentru romani. Implicati statul in lucruri care nu trebuie. Vreti sa aratati cat de grijiuliu sunteti fata de pamant, dar lasati neregula sa guverneze in propria ograda. Daca mai aveti ceva de spus, faceti – o cat mai aveti timp, si vreme, caci timpul este in defavoarea proiectelor pe care le promovati. Daca reusiti sa faceti un obiectiv din cea ce va propuneti este un lucru bun. Dorim sa traim si sa vedem si pe asta. Sa infloreasca IAS rile pe pamantul romanesc, sa curga laptele, faina, carnea sa fie hrana de zi cu zi a cainilor comunitari, cu alte cuvinte prosperitate si sa creati invidia chinezilor cu realizarile de pe Carpati initiate de un doctor veterinar, conducator al marii osti PDL si pus cu mari competente la Directia Agricola.
  Apropo> Domnule director, sunt si eu un idealist, cred ca ar trebui sa promovati o lege ca aceste terenuri sa fie preluate de Statiunile de cercetare, de Facultatile de Agronomie, de institutiile pe care le gestionati inclusiv de Camerele Agricole, sa puneti acesti oameni la treaba sa nu mai primeasca luna si banul public. Dati o lege prin care fiecare functionar public din marea oaste pe care o conduceti sa preia terenul nemuncit in jur de – 10 – 15 ha si sa aduca beneficii statului, adica bani la PIB. Incepeti cu inceputul de langa prietenii pe care i -ati oprit pentru a duce agricultura si ploitica agrara pe inalte culmi.
  Mai aveti timp, va rugam treceti la actiune in directia celor sugerate mai sus.

  Spor la documentare si efectuarea strategiei inovatoare cu sugestiile date.
  Un taran

 17. Ionel - 17-3-2011, 20:24

  POATE AI DREPTATE, VLADIANA, POATE MAI ESTE INCA BANATUL FRUNCEA, DAR MAI EXISTA MULTE EXCEPTII, UN BANATAN NU GANDESTE ASA. SI NU ACCEPTA CA STATUL ESTE UN BUN ADMINISTRATOR, COMUNISMUL A DOVEDIT-O. SE DAU TERENURILE UNEI ANUMITE CLIENTELE SI APOI, VANDUT STRAINILOR.

 18. Ionel - 17-3-2011, 20:31

  tovarase lelescu, prin dreptul constitutional de proprietate privata asupra unui bun, teren, apartament, masina, etc, se garanteaza ca nimeni, oricat de ticalos ar fi, nu poate hotara si actiona asupra bunului respectiv, decat proprietarul. Cat spatiu aveti in apartament? De ce nu mai rezervati o camera si copiilor strazii?
  cazati intr-o camera libera si 3-4 aurolaci din gara de nord, din orasul florilor.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde