La Târgul Ţăranului, de la Toderic ne vine marc de măceşe proaspăt, de 10 zile, din tradiţia ardelenească

| Evenimente agricole | de

Etichete: , , , ,

La Târgul Ţăranului, în acest weekend din 22-23 ianuarie 2011, la ARK, fosta Bursă a Mărfurilor din Bucureşti, conform programului său de sprijinire a micilor fermieri şi a produselor locale, Asociaţia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman prezintă publicului marcul de măceşe şi pasta de măceşe de la Reghin. De 10-11 ani, familia Toderic a dezvoltat o afacere de familie cu preparate din măceşe. Domnul Toderic este preot în Reghin, Monica, fiica sa este jurist şi se ocupă în principal de această activitate. Monica şi părinţii săi, Dorin şi Elena, locuiesc în Reghin, chiar pe str. Măceşului.

Gemul de măceşe se prepară în două etape. În primul rând se prepară marcul sau pasta de măceşe. Apoi din acest preparat se pregăteşte gemul de măceşe. Gospodinele ar munci prea mult să filtreze fiertura de măceşe din care se obţine pasta, procedeu prin care se separă seminţele şi perişorii. Pe vremuri acest serviciu se plătea şi separat, unei femei dându-i-se sarcina de a prepara marcul. Familia Toderic a observat că gospodinele ardelene şi din secuime preferă să cumpere marc şi să îşi prepare singure gemul, după gust. Şi există o cerere în Harghita acolo unde nu sunt fructe şi marcul de măceşe este important pentru a-ţi prepara gem în gospodărie. Avantajul preparării în casă este acela că o gospodină poate adăuga după voie şi nevoie, zahăr sau îndulcitor, fructoză, scorţişoară, lămâie.

Fructele sunt colectate din Valea Mureşului, localitatea Vătava, Vălenii de Mureş, precum şi din zona Bistriţa Năsăud, localitatea Teaca, Dipşa. Simultan cu coacerea măceşelor, are loc recoltarea, şi se începe şi producţia şi vânzarea. Familia Toderic vinde 95% pastă de măceşe în pieţele din Ardeal (Braşov, Tg. Mureş, Reghin, Topliţa).

Produsele nu conţin niciun fel de aditivi sau conservanţi şi sunt preparate din fructe proaspete, sănătoase, mature, culese din flora spontana din zona Reghinului.

Principalul produs, marcul de măceşe este pulpa de fruct de măceş curată, fără impurităţi, obţinută prin pasarea şi strecurarea măceşelor. Se selectează fructele sănătoase, se spală şi opăresc, se pasează printr-un utilaj prevăzut cu o sită foarte fină pentru separarea mustăţilor, seminţelor şi perişorilor din interiorul fructului, şi apoi se ambalează în flacoane de plastic de 2 litri, sigilate şi etichetate. Eticheta contine şi indicaţtii privind modul de preparare. Este un semipreparat perisabil, cu termen de garanţie destul de scurt (cca 10 zile), care urmează a fi fiert de către gospodine pentru a se obţine gemul de măceşe.

Gemul de măceşe este obţinut prin fierberea cu zahăr a marcului de măceşe. Conform reteţei cantitatea de zahăr adaugată şi recomandată şi celor care preferă să-şi prepare singuri gemul din pastă, este de cca 400 g zahăr / 1 litru de pastă.

Asociaţia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman şi Slow Food Valahia Gusturilor sunt două grupuri care militează pentru susţinerea micilor fermieri şi promovarea produselor locale, prin principalul lor proiect Târgul Ţăranului/Earth Market dar şi prin proiecte educaţionale.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde