Inundații în nordul țării, secetă pedologică în sud-est

| Actualitate, Agrometeo | de

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Înstitutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, joi, o avertizare cod galben de inundaţii pe râurile din judeţele Suceava, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Botoşani, Maramureş, Hunedoara, Bihor, Arad şi Alba, valabilă de joi după-amiază până vineri seara.

Începând de joi, ora 15.00 şi până vineri, la ora 22.00, pe unele râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Siret şi Prut există risc de producere a unor scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Codul galben intră în vigoare joi, la ora 15.00, pe râurile mici din bazinele hidrografice Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Crişul Negru, Crişul Alb (judeţele Hunedoara, Bihor şi Arad) şi Arieş (judeţul Alba).

Începând de vineri, ora 03.00, se pot produce inundaţii pe unele râuri mici din bazinul superior şi mijlociu al Siretului (judeţele Suceava, Neamţ, Iaşi şi Vaslui), precum şi din bazinul superior al Jijiei (judeţele Botoşani şi Iaşi).

Potrivit INHGA, creşteri de debite şi niveluri se pot produce izolat şi în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal şi munte din vestul, centrul şi estul ţării, din cauza gradului de instabilitate accentuat, cu precipitaţii sub formă de aversă şi caracter torenţial.

cod-galben-inhga-mai-2013

Ploi torențiale în toată țara

O informare meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie avertizează asupra creșterii gradului de instabilitate atmosferică, începând din sud-vest. Joi și vineri, în toate regiunile se vor înregistra descărcări electrice, ploi cu caracter torenţial, căderi de grindină şi vijelii. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente şi mai intense în primele ore în regiunile vestice şi sud-vestice, apoi în sudul, centrul şi estul teritoriului. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp.

Secetă pedologică în Dobrogea, la data de 29 mai

Potrivit ANM, la data de 29 Mai 2013, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se încadrează în limite satisfăcătoare (AS), apropiate de optim (ApO) și optime (AO), în majoritatea zonelor de cultură.

Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată-SM și puternică-SP) se înregistrează în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, jumătatea de est a Olteniei.

rezerva-apa-sol-grau-29-mai-2013

În cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-50 cm, prezintă valori satisfăcătoare (AS), apropiate de optim (ApO) și optime (AO), pe aproape întreg teritoriul, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sud-estul și sudul ţării, unde se semnalează seceta pedologică moderată (SM) și local puternică (SP).

rezerva-apa-sol-porumb-mai-2013

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde