Întâlnire de conștientizare cu pescarii din Delta Dunării

| Pescuit şi acvacultură, Zootehnie | de

Etichete: , , ,

pescuit-delta-dunarii

Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Edward Bratfanof, a participat săptămâna trecută la o şedinţă de dezbateri desfăşurată la sediul Consiliului Local Sulina. La această întrunire au participat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, primarul Oraşului Sulina şi membri ai Asociaţiilor de Pescari din Unitatea Administrativ Teritorială a Oraşului Sulina.

Au fost discutate şi propuse soluţii la o serie de nemulţumiri ale pescarilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. S-a evidenţiat faptul că apariţia Legii nr. 216 din 02.07.2013 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.127/2010 pentru aprobarea unor măsuri destinate dezvoltării economico – sociale a zonei Delta Dunării vine în sprijinul populaţiei locale.

Astfel, persoanele fizice cu domiciliul în localităţile din Delta Dunării pot folosi pentru consumul familial şi alte unelte tradiţionale, fără plata vreunei taxe dar cu obligativitatea respectării legislaţiei privind pescuitul, după cum urmează: în perioada 2 martie – 29 noiembrie, cu unelte proprii, constând din maximum două lansete sau două undiţe şi două vintire, iar în perioada 30 noiembrie – 1 martie este permisă utilizarea a maximum două lansete sau două undiţe şi două vintire ori două setci, în baza unui permis nominal obţinut de către respectiva persoană fizică în condiţiile legii.

Utilizarea pentru pescuitul comercial a plaselor de pescuit de tip setci în perioada octombrie-martie a fost stabilită ca urmare a observaţiilor din teren ale agenţilor ecologi, a recomandărilor experţilor de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării şi este în concordanţă cu solicitările asociaţiilor de pescari.

Totodată, prin Legea 216/2013 a fost reglementat şi pescuitul scrumbiei pentru consum familial. Astfel, persoanele fizice din localităţile riverane Dunării, din perimetrul RBDD, au dreptul de a pescui scrumbie, cu maximum două setci, pentru maximum 10 zile în perioada Sărbătorilor Pascale, perioadă stabilită la propunerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi aprobată prin ordinul anual de prohibiţie, emis de ministrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi schimbărilor climatice, în condiţiile legii, în baza permisului nominal de pescuit familial.

O altă problemă ridicată a fost cea referitoare la angajarea unui zilier de către persoanele fizice autorizate (în speţă pescarii comerciali). Răspunsul a venit din partea Preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea care a promis că va trimite o echipă din cadrul ITM Tulcea pentru discuţii cu pescarii.

Punctul de vedere al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este că autorizând şi alte persoane să desfăşoare activităţi de pescuit comercial în barcă va creşte numărul de pescari faţă de cel recomandat ca efort de pescuit pentru anul 2013. Conform Ordinului nr. 1318/2013 privind aprobarea măsurilor de reglementare a efortului de pescuit şi cotele de pescuit alocate pentru anul 2013, numărul de pescari recomandat este de 1448 iar al bărcilor este de 744.

Alt aspect important dezbătut a fost cel legat de pescuitul cu taliene marine, unelte de pescuit de tip capcană. Conform Ordinului nr. 449 din 8 iulie 2008, privind caracteristicile tehnice, condiţiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial şi metodele de pescuit comercial în apele maritime şi continentale, în Marea Neagră, talienele se montează la o distanţă de cel puţin 2 Mm (Mile marine) între ele, iar setcile se amplasează la o distanţă de cel puţin 1 Mm faţă de uneltele de pescuit tip talian. Pentru a se evita intersectarea accidentală a navelor şi ambarcaţiunilor cu uneltele de tip talian, se impune semnalizarea talienelor cu sisteme specializate instalate la capătul de larg al talianului, la o distanţă de 30 m de acesta.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

26.01.2022 - 8:21
ion spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

26.01.2022 - 8:17
Anonim spune: se pare ca singurul abator din gilau este de pasari ,domnul maghiaru sa lasat pagubas cu carnea de iepure raspunde

17.10.2021 - 12:11
CRUCERU ȘTEFAN spune: Am trăit în Grecia 5 ani _ acolo utilajele agricole circulau fără restricții .,mai puțin pe autostrăzi.La noi de ce nu se poate ? .Motocoltoarele de ce pot ? .Toate utilajele agricole , să poată să se deplaseze la terenul care trebuie lucrat fără restricții. raspunde

11.08.2021 - 8:29
Badoi maria spune: Pentru mine este o planta cultivata necunoscuta, dar am întâlnit-o în păduri. E cunoscuta ca umbra epurelui. Se cultiva ca planta decorativa fiind f.bigata în masa foliara. M-ar interesa plantarea în câmp. În speranța că mă ajutați, va mulțumesc. raspunde

16.02.2021 - 5:41
Elena Barbu spune: Număr de telefon la numărul 9 Rebeca santplant raspunde

01.02.2021 - 10:44
Vasile Bouleanu spune: De ce nu gasesc acest soi si pe Wikipedia ? raspunde